Μπορεί η υπόθεση των Τεμπών να υποχώρησε για λίγο ως πρώτο θέμα της επικαιρότητας, λόγω των εξελίξεων με τους σεισμούς στην Σαντορίνη, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που αναμένονται γύρω από αυτήν θα κυριαρχήσουν.
Αυτός είναι ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου επαναπροσαρμόζει την τακτική και την στρατηγική του, συνειδητοποιώντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχασε πολύτιμο χρόνο καθώς η υπόθεση υποβαθμίστηκε.
Είναι κοινό μυστικό ότι τα συλλαλητήρια της προηγούμενης Κυριακής έπιασαν στον ύπνο την κυβέρνηση, και έκαναν εκ νέου επιβεβλημένη την αλλαγή προσώπων και ρόλων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, ενώ υπάρχουν, όπως λένε από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, πολλά χαρτιά για να απαντήσουν στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης – όπως το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε παραποίηση των ηχητικών που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη από την βραδιά της σύγκρουσης, και η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν στη Βουλή τη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών δυστυχημάτων – αυτά χρησιμοποιούνται εκ των υστέρων, και περιορισμένα.
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατηγείο έχασαν την δυναμική και την ευελιξία τους από τη στιγμή που έφυγε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πληρώνοντας την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η αποχώρηση και του Γιώργου Γεραπετρίτη για τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του Σταύρου Παπασταύρου μετά την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ πέρσι, απονεύρωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι αυτές οι τρεις υποχωρήσεις βραχυκύκλωσαν απολύτως το – λεγόμενο – επιτελικό κράτος αλλά και επιδείνωσαν την επαφή που είχε η κυβέρνηση με τους γαλάζιους βουλευτές προκειμένου να γίνεται “πολιτικό μασάζ” κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη.
Γι’ αυτό και κάθε φορά που ανοίγει η συζήτηση για ανασχηματισμό, ανοίγει ταυτόχρονος και η συζήτηση για ένα ουσιαστικό ανασχηματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα φέρει εκ νέου το επιτελικό κράτος στο προσκήνιο.
Δύο είναι τα πρόσωπα που ακούγονται ξανά το τελευταίο διάστημα για επιστροφή στην Ηρώδου Αττικού. Το ένα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραετρίτης και το δεύτερο ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου.
Το πρόβλημα στην περίπτωση του κ. Γεραπετρίτη είναι ότι έχει προχωρήσει αρκετά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, και έχει βάλει τη προσωπική σφραγίδα του σε αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση αποχώρησης του από το υπουργείο Εξωτερικών για αρκετό καιρό τα πράγματα θα επιστρέψουν ξανά σε ταχύτητα «ρελαντί» μέχρι ο νέος υπουργός να βρει τα πατήματα του.
Επίσης η αποχώρηση του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα οδηγήσει σε ευρύτερες ανακατατάξεις στην κυβέρνηση αφού την καρέκλα του υπουργού πρέπει να πάρει κορυφαίο στέλεχος που θα φύγει από άλλο υπουργείο προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές αλλαγές.
Στην περίπτωση του Σταύρου Παπασταύρου τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα τα οποία σύννεφα σκίαζαν την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό έχουν εκλείψει.
Η «ανασύσταση» του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πολλοί ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ εάν η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να τρέχει στη λογική του επιτελικού κράτους διαφορετικά όπως λένε γαλάζια στελέχη θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά αυτό το μοντέλο.
Ο πρωθυπουργός σταθμίζει όλα τα δεδομένα και ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει αντίστροφα για τις όποιες αλλαγές μετά την εκλογή του Κώστα Τασούλα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει για να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του και την αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών όπλων που δίνει ο κανονισμός της Βουλής στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο με την προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κατάθεση της πρότασης μομφής από το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.
Αμέσως μετά και αφού θα έχει αναβαπτιστεί πολιτικά η κυβέρνηση παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός θα είναι ελεύθερος να κάνει τις όποιες κινήσεις, προσπαθώντας εκ νέου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να καλύψει τις φθορές που θα προκληθούν τις εβδομάδες που έρχονται στο κυβερνητικό σκάφος.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η συνεργασία με τις ΗΠΑ
Σάκης Αρναούτογλου: «Η φωνή των κτηνοτρόφων μας, θα συνεχίσει να ακούγεται στις Βρυξέλλες»