Με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα τα επτά στα 10 νοικοκυριά, ενώ μόνο ένα στα 10 νοικοκυριά ενδεχομένως να αποταμιεύσουν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ και το χειρότερο όλων είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 67% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Η οικονομική πίεση που βιώνουν είναι έντονη, και σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά αναμένουν περαιτέρω άνοδο τιμών στην αγορά, γεγονός που τα αναγκάζει να προγραμματίσουν λιγότερες δαπάνες για το άμεσο μέλλον. Επιπλέον, σχεδόν εννιά στα δέκα νοικοκυριά (το 87%) θεωρούν απίθανη την αποταμίευση τους τους επόμενους 12 μήνες, με την πλειοψηφία των πολιτών να αισθάνονται αβέβαιοι για την οικονομική τους ευημερία.
Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή βελτίωση τον Ιανουάριο, καθώς ο δείκτης ανήλθε στις 108,6 μονάδες από τις 106,4 του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μια θετική, αλλά περιορισμένη αλλαγή. Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρά τη μικρή του αύξηση, διαμορφώθηκε στις -43,4 μονάδες, έναντι -44,5 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την ελαφρά βελτίωση, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους καταναλωτές άλλων χωρών, όπως στην Εσθονία και τη Σλοβενία, που ακολουθούν με τους δείκτες -38,4 και -28,2 αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η άνοδος του δείκτη του οικονομικού κλίματος προήλθε κυρίως από τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, με τις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνονται με πιο ήπιο ρυθμό. Αντίθετα, το Λιανικό Εμπόριο υπήρξε τομέας που υπέστη πτώση μετά την εορταστική περίοδο. Στην πλευρά των νοικοκυριών, αν και καταγράφεται μικρότερη απαισιοδοξία σε σχέση με προηγούμενα διαστήματα, το πρόβλημα της ακρίβειας εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις προσδοκίες των πολιτών.
Η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, παραμένοντας υψηλότεροι από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Παράλληλα, η υποχώρηση του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών. Ωστόσο, το επίπεδο των εισοδημάτων και γενικά της οικονομίας παραμένει ακόμη σχετικά χαμηλό, με το ΙΟΒΕ να τονίζει ότι η ταχύτερη ανάκαμψη είναι εφικτή μόνο μέσω περαιτέρω παρεμβάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και των αγορών.
Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ δείχνουν τα εξής αποτελέσματα για τα νοικοκυριά:
- Το 55% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση. Αυτό αντανακλά την έντονη ανησυχία για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες.
- Το 87% των νοικοκυριών (από 85% τον Δεκέμβριο) δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες, με μόνο το 13% να πιστεύει ότι η αποταμίευση είναι πιθανή ή πολύ πιθανή. Από την άλλη πλευρά, το 17% των καταναλωτών δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν ότι έχουν χρεωθεί μειώθηκε στο 6% από 9% τον προηγούμενο μήνα.
- Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξήθηκε στο 67% (από 62%), ενώ στο 10% εξασθένησε οριακά το ποσοστό των νοικοκυριών που αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
- Το 79,4% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες για βελτίωση ή ανανέωση της κατοικίας του μέσα στους επόμενους 12 μήνες, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των πολιτών για τη συνέχιση της οικονομικής αβεβαιότητας.
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην Ευρωζώνη
Η Ινδία κορυφαία στην παγκόσμια αγορά IPOs – Τι ελκύει τους επενδυτές το 2024
ΔΝΤ προς Ελλάδα: Προειδοποιεί για αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και συντάξεις