Τα «φτερά» τους ακόμα και μέσα στο 2025 θα ανοίξουν πέντε εκσυγχρονισμένα μεταφορικά αεροσκάφη C-27 Spartan για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την επέκταση της «Follow On Support» σύμβασης υποστήριξης για ακόμη πέντε χρόνια με ταυτόχρονη έναρξη για να εκσυγχρονιστούν συνολικά οκτώ μεταφορικά αεροσκάφη από αυτά που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.
Ήδη το πρόγραμμα συντήρησης και υποστήριξης των C-27J της 354ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «ΠΗΓΑΣΟΣ» «τρέχει» εντός χρονοδιαγράμματος, με αποτέλεσμα να έχουν αποδοθεί τέσσερα διαθέσιμα αεροσκάφη, ενώ εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να παραδοθεί ακόμη ένα.
Η εκτίναξη στις διαθεσιμότητες των C-27 έπειτα από την έναρξη του προγράμματος FOS – με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης το 2022 η οποία ολοκληρώνεται το 2026 – έδωσε σημαντική «ανάσα» στο μεταφορικό έργο συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα Spartan ανέλαβαν αποστολές για τις οποίες έως τώρα η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούσε τα μεγαλύτερα και πλέον κοστοβόρα C-130 Hercules.
Αποτέλεσμα ήταν η συμπλήρωση εκατοντάδων ωρών πτήσης με επακόλουθο τη δραματική μείωση στις διαθεσιμότητες του κύριου μεταφορικού αεροσκάφους της HAF.
Το κόστος του προγράμματος αναβάθμισης και τι περιλαμβάνει
Το συνολικό κόστος του πακέτου «αναγέννησης» και αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών τύπου C-27 αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, περίπου τα 250 εκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένη από την κατασκευάστρια εταιρία τη διαθεσιμότητα σε ποσοστό 80% στο σύνολο του στόλου των «Σπαρτιατών», δηλαδή επτά διαθέσιμα αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή.
Στην πρόταση θα περιλαμβάνονται και δύο προαιρετικά kit, το ένα για αποστολές διακομιδών ασθενών Medevac και ακόμη ένα για αποστολές επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου ISR.
O αναμενόμενος εκσυγχρονισμός, εκτός από τα νέα avionics, θα περιλαμβάνει καινούργιο σύστημα ελέγχου πτήσης FMS (Flight ManagementSystem), νέες ψηφιακές οθόνες όπως και δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος αυτοπροστασίας του αεροσκάφους και ηλεκτρονικού πολέμου με παρεμβολείς υψηλής τεχνολογίας.
Ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης του συστήματος μετάδοσης δεδομένων Link 16, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και τα ιπτάμενα ραντάρ ΑΣΕΠΕ όσο και από τα καινούργια ελικόπτερα τύπου MH-60 Romeo, αλλά και από τις νέες φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού.
Σε εκσυγχρονισμό των C-27J Spartan έχουν ήδη προχωρήσει η Ιταλική Αεροπορία, η Ρουμανική Αεροπορία, η Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας, αλλά και η Coast Guard των ΗΠΑ.
Συνολικά, 88 αεροσκάφη τύπου C-27J Spartan επιχειρούν σήμερα παγκοσμίως σε 16 Πολεμικές Αεροπορίες μεταξύ των οποίων και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Τα C-27 είναι δικινητήρια μεταφορικά αεροσκάφη με μέγιστη εμβέλεια 3.160 μίλια, μεταφορική δυνατότητα άνω των 11 τόνων, δυνατότητα μεταφοράς έως 60 στρατιωτών ή 46 αλεξιπτωτιστών, ενώ μπορούν να διαμορφωθούν είτε σε πυροσβεστικά αεροσκάφη είτε ακόμη και σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών και ελικοπτέρων.
Έχουν μήκος 22,7 μέτρα, άνοιγμα φτερών 28,7 μέτρα, επιχειρούν με πλήρωμα 2-3 άτομα και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 600 χιλιόμετρα με μέγιστο ύψος πτήσης τα 30.000 πόδια.
πηγή: Onalert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο C-27 Spartan: Πέντε εκσυγχρονισμένοι «Σπαρτιάτες» της Πολεμικής Αεροπορίας έτοιμοι το 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT