Η Gazprom δήλωσε ότι θα διοχετεύσει μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μια ημέρα πριν από τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης με το Κίεβο, μετέδωσε το Reuters την Τρίτη.
Ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός γίγαντας είπε ότι θα διοχετεύσει 37,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις 31 Δεκεμβρίου, από 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα, πριν οι ροές πέσουν στο μηδέν τα μεσάνυχτα οπότε και λήγει η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης.
Κάποτε υπεύθυνη για το 35% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Ρωσία έχει δει το μερίδιο αγοράς της να αποδεκατίζεται σχεδόν στο μηδέν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και την επακόλουθη στροφή της ΕΕ σε εναλλακτικούς προμηθευτές όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.
Η Gazprom, η οποία ανέφερε καθαρή ζημία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 – το πρώτο της ετήσιο έλλειμμα από το 1999 – θα παραιτηθεί από σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις από την ουκρανική διαδρομή, σύμφωνα με το Reuters. Η Ουκρανία, με τη σειρά της, εγκαταλείπει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια τέλη διέλευσης.
Η Μολδαβία είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης. Η υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα αυτόν τον μήνα εν όψει της αναταραχής.
Ενώ η Μολδαβία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνεχίζει να λαμβάνει επιδοτούμενο ρωσικό αέριο, τροφοδοτώντας εντάσεις. Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπλέκεται σε «ενεργειακό εκβιασμό».
Η Gazprom θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Σλοβακία, μια άλλη βασική χώρα διαμετακόμισης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικές απώλειες καθώς οι ροές από την Ουκρανία σταματούν. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επισκέφθηκε τη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα για να συζητήσει τις αποστολές φυσικού αερίου με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η κατάρρευση της διαδρομής της Ουκρανίας υπογραμμίζει την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, ανέφερε το Reuters. Το μέλλον της Gazprom εξαρτάται από την στροφή της στην Ασία, όπου έχει αναζητήσει νέους αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία, αν και αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη αντισταθμίσει τις απώλειες στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης:
Βουλγαρία και Ρουμανία από αύριο, 1 Ιανουαρίου, πλήρη μέλη της Σένγκεν
Κατέρρευσε το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο Πουέρτο Ρίκο, βυθισμένο στο σκοτάδι το νησί
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr