Αν υπάρχει ένα θέμα – πέραν αυτό του προσώπου που θα προτείνει η ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας – που απασχολεί… σφόδρα τα μη υπουργοποιημένα μέλη της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, αυτό δεν είναι άλλο από τον (ως συνήθως μη προαναγγελθέντα…) ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι στην παρούσα φάση τον απασχολεί κυρίως η ομαλή διαδικασία της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, αν όλα κυλίσουν χωρίς προβλήματα, αναμένεται να προχωρήσει σε αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου του νέου έτους, με στόχο το σχήμα αυτό να «πάει» (εκτός απροόπτου) μέχρι τις εκλογές.
Ουδείς είναι σίγουρος πόσο ευρείες θα είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, ο οποίος, άλλωστε, είναι γνωστό ότι απεχθάνεται τους «δομικούς» ανασχηματισμούς. Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με στόχο η κυβέρνηση να πάει «με το μαχαίρι στο στόμα» ως τις εθνικές εκλογές που, σύμφωνα με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, ήτοι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2027.
Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος θα ήθελε να ανιχνεύσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, μια καλή αφετηρία θα μπορούσε να αποτελέσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και, ειδικά, τα τρία βασικά νέα μέτρα που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής:
Ο περιορισμός των προμηθειών των τραπεζών για κάποιες συναλλαγές
Το επίδομα επικινδυνότητας ύψους 100 ευρώ που θα δίδεται στους ένστολους και
Η μηδενική συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων για τα φάρμακά τους.
Από πολιτικής άποψης, και τα τρία αυτά μέτρα (πακέτο μέτρων, όσον αφορά στις τράπεζες) είναι εμφανές ότι στοχεύουν στο να αμβλύνουν την ευρύτερη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια που διαρκώς ροκανίζει τα εισοδήματά τους, αλλά και να ικανοποιήσει, έστω και μερικώς, δύο «παραδοσιακές» και κρίσιμες για τη ΝΔ ομάδες ψηφοφόρων (ένστολους και συνταξιούχους), οι οποίες το τελευταίο διάστημα έμοιαζαν να έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση και να… ξενοκοιτάζουν.
Ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης με την ανακοίνωση των μέτρων ουσιαστικά έμοιαζε να στέλνει και ένα «μήνυμα» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο το τελευταίο διάστημα έμοιαζε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημοσιονομική πειθαρχία και λιγότερο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έμοιαζε να χάνει ψηφοφόρους σχεδόν από παντού και κυρίως από ομάδες ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψηφίζουν και στηρίζουν ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε το επίδομα επικινδυνότητας να είναι και μικρότερο και να δίδεται αργότερα.
Εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός προφανώς δεν πρόκειται να ανατρέψει κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, όπως είναι η δημοσιονομική σύνεση. Ωστόσο, ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αποστεί και από πρωτοβουλίες που θα του επιτρέπουν να απευθύνεται με θετικό τρόπο στους ψηφοφόρους και αυτό είναι κάτι που στέλνει ως «μήνυμα» και στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης και της Κ.Ο., ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου αναζητά και νέα πρόσωπα που θα μπορούν να εκπροσωπούν κυβέρνηση και κόμμα στα ΜΜΕ, άλλο ένα δείγμα ότι επίκεινται αλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
Εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ ο Δημήτρης Τσιόδρας
Πώς είδαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το σχέδιο προστασίας ανηλίκων για τον «ψηφιακό» εθισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr