Στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής εισάγεται σήμερα η σύμβαση της συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα που θα δημιουργήσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα στη χώρα, εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων από τα κόμματα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε ήπιους τόνους και αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι αργότερα, όταν θα τοποθετηθεί και ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο Στέλιος Πέτσας από την πλευρά της πλειοψηφίας να χαρακτηρίζει επωφελή αυτή τη σύμβαση τόσο για την οικονομία όσο και για τους μετόχους αλλά και για τους καταθέτες.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας «η συγχώνευση των δύο τραπεζών και η δημιουργία του πέμπτου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των φορολογούμενων και των καταθετών». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στα οφέλη αυτής της σύμβασης αλλά και στους κινδύνους που αποσοβήθηκε, με κυριότερο ενδεχόμενο αυτόν του κουρέματος των καταθέσεων εφόσον δεν προχωρούσε αυτή η συγχώνευση.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Καραμέρος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή τη σύμβαση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σύμβαση με περιορισμένη ισχύ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον».
Ο Παύλος Γερουλάνος, από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε σχετικά: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία πέμπτου πυλώνα» επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ερωτήματα στα οποία απαιτούν «καθαρές απαντήσεις».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα.
Tι σημαίνει η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας
Η Ραλλού Αλεξοπούλου ανέλυσε το τι σημαίνει συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ειδικότερα, όπως επισήμανε, οι δύο τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνεπώς με την ένωσή τους θα επέλθει και η εξυγίανση τους στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια και θα διασφαλιστεί βέβαια η ομαλή λειτουργία των δύο τραπεζών.
Μέσα από το νέο τραπεζικό σχήμα λοιπόν, το οποίο θα προκύψει, θα δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ένας τραπεζικός οργανισμός με καταθέσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί στο 3 από 60% που είναι αυτή τη στιγμή.
Πηγή: ertnews.gr
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller