«Δεν θα το κάνουν. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Βεβαίως ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς φάρμακα. Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς γιατρούς στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη και τον Γιώργο Πίκουλα, σχετικά με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα τερματίζεται η σύμβαση των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε περίπτωση που αρνούνται να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ.
«Δε νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Δεν πιστεύω. (…) Εγώ πιστεύω ότι εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και στο τέλος κάτι θα βρεθεί και θα βρεθεί λύση. Είμαι πάντα υπέρ αυτής της λύσης, δε θέλω τα εντέλλεσθαι, δε μου αρέσουν όλα αυτά. Καταλαβαίνω ότι προέχει η υγεία των ασθενών και μετά όλα τα υπόλοιπα. (…) Θα υπάρξει πρόβλημα γιατί οι ασθενείς θα πάνε στα νοσοκομεία για να γράψουν τα φάρμακα. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχει μια σύγχυση. Δεν νομίζω ότι θα φτάσει εκεί η ιστορία. Πιστεύω ότι θα το λύσουμε. Θα βρεθεί λύση. Θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος. Εγώ είμαι πάντα υπέρ των λύσεων, χωρίς να παίρνουμε αυτά τα μέτρα, τα οποία δεν θα προσφέρουν τίποτα» συνέχισε η κ. Παγώνη.
«Εμείς είπαμε, όσο γίνεται να βοηθήσουν όποιοι μπορούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και ξέρω ότι γι’ αυτούς είναι πολύ δύσκολο. Άλλη η δουλειά τους στα ιατρεία, άλλη η δουλειά τους στα νοσοκομεία. Δεν κάνουμε την ίδια δουλειά. Είναι δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία. Άλλο να έχεις τα περιστατικά να τα δεις το ιατρείο σου κι αν είναι κάτι επείγον να το στέλνεις στο νοσοκομείο κι άλλο να έρθεις στο νοσοκομείο και να παραλάβεις από δέκα μέχρι εκατό περιστατικά» σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών της Αθήνας.
Επισήμανε μάλιστα πως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν 12 εφημερίες το μήνα «και δεν μιλάνε, ενώ ο νόμος και η νομοθεσία είναι μέχρι 7». «Σκεφτείτε να βγαίνανε και να λέγανε δεν υπάρχει προσωπικό, εμείς κάνουμε τις 7 και γεια σας, βρείτε ποιοι θα εφημερεύσουν στα νοσοκομεία. Το φαντάζεστε αυτό;» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν μιλάνε. Δεν μιλάμε εμείς. Τι να πούμε; Ούτε μιλάμε που κάνουμε 12 εφημερίες. Και μετά βγήκε και ο Πανελλήνιος και λέει, επειδή θα κάνουν οι ιδιώτες δύο εφημερίες, θα τους δώσουμε και ένα χιλιάρικο. Στους άλλους που κάνουν 7 εφημερίες επιπλέον βγήκε ο Πανελλήνιος να πει ότι θα τους δώσουν ένα χιλιάρικο;» προσέθεσε η κ. Παγώνη. «Φαντάζεστε ένα γιατρό του ΕΣΥ που κάνει 12 εφημερίες και τις φορολογείται κανονικά και έχει και εντέλλεσθαι;» ανέφερε.
«Είπαμε στον Υπουργό και στις συναντήσεις που κάναμε, γρήγορες προκηρύξεις, τα Συμβούλια κρίσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα τελειώνουν τις κρίσεις, να παρουσιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις θέσεις τους για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το να τσακωνόμαστε όλοι μεταξύ μας. το να βγαίνουν εντέλλεσθαι, το να λέμε εσύ θα πας εκεί, ο άλλος θα κάνει εκείνο, να τσακώνονται οι γιατροί μεταξύ τους, είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Μπροστά μας έχουμε τον άρρωστο. Ο άρρωστος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό» επισήμανε η κ. Παγώνη.
Ερωτηθείσα, σχετικά με τον θάνατο της πρώην παίκτριας σε ριάλιτι μαγειρικής, Ντέμης Γεωργίου από σηπτικό σοκ σε ηλικία 39 ετών, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για ένα τραγικό γεγονός, σημείωσε ωστόσο ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στα νοσοκομεία.
«Για τον απλό κόσμο, για όλους εσάς οι οποίοι δεν ασχολείστε με την ιατρική, είναι λογικό να σας έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Τα βακτήρια λοιπόν είναι τα μικρόβια με απλά λόγια, για να τα καταλάβει και ο κόσμος. Είναι μικρόβια. Με αυτά ζούμε στην καθημερινότητά μας, τα γνωρίζουμε. Τι έγινε τώρα, από αυτά που τουλάχιστον ακούσαμε γιατί αν δεν έχεις δει το περιστατικό, δεν ξέρεις τον ασθενή, δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα. Η κοπέλα αυτή απ’ ό,τι καταλάβαμε είχε πάρει και άδεια. Δεν αισθανόταν καλά. Έμενε στο σπίτι της. Δηλαδή κάτι υπήρχε.
Άκουσα, ότι είχε πάρει και κάποια φάρμακα γιατί είχε κάποια συμπτώματα. (…) Τα αποτελέσματα θα τα μάθουμε από τις εξετάσεις που στείλανε στο νοσοκομείο στη Νίκαια. Εκεί θα δούμε ποιο μικρόβιο ήταν και τι έχει γίνει. Το θέμα είναι ότι η κοπέλα δεν πήγε στο γιατρό. Αυτό καταλάβαμε όλοι. Τη βρήκανε στην κατάσταση που τη βρήκανε, τη μετακίνησαν και μετά τη φέρανε και στην Αθήνα και τη διασωληνώσανε και το μικρόβιο είχε προχωρήσει σε όλα τα όργανα. Τι συμβαίνει με αυτά τα μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια μπαίνουν στον οργανισμό, στους ιστούς, καταστρέφουν τα κύτταρα, βγάζουν τοξίνες και καταστρέφουν τα όργανα. Αυτός είναι ο μηχανισμός. Εγώ πιστεύω ότι τις δυο τρεις μέρες που ήταν έτσι όπως περιέγραφε η ίδια, όπως λένε οι φίλοι της, εάν είχε πάει σε ένα νοσοκομείο, σε ένα κέντρο υγείας, σε έναν γιατρό, θα είχε κάνει κάποιες εξετάσεις κι εκεί θα είχαν δει από τις εξετάσεις κάποια πράγματα. Τώρα, αυτά δεν έγιναν» ανέφερε η κ. Παγώνη.
«Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι μια ιωσούλα, γιατί το έχω ακούσει από πολύ κόσμο που έρχεται και σε μας. Δεν είναι όμως όλες τις φορές έτσι, γιατί τα μικρόβια είναι ύπουλα, είναι ύποπτα. Έτσι τα ονομάζουμε εμείς. Δεν είναι ένας ιός. Τα μικρόβια είναι διαφορετικά. Είναι πιο επιθετικά. Μπαίνοντας στον οργανισμό λοιπόν, μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί από μια πισίνα, από μια θάλασσα να έχεις χτυπήσει στο χέρι σου, από μια επιφάνεια, από οτιδήποτε μπορεί να μπει ένα μικρόβιο. Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει. Σημασία έχει να δούμε τι μικρόβιο ήταν, τι είχε γίνει και αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε κανένας από μας, γιατί ούτε το ιστορικό ξέρουμε, ούτε ακριβώς πώς έγινε, ούτε τι συμπτώματα είχε, εκτός από την αδυναμία, την καταβολή, μπορεί να είχε και άλλα.
Κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και ο κάθε οργανισμός σε κάθε μικρόβιο, σε κάθε ιό αντιδρά ξεχωριστά. Εάν είσαι δε και αδύναμος, το τονίζω, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα» είπε καταλήγοντας.
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller