Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, τιμώντας την 20η επέτειο από την επιστροφή των Αγώνων στην Αθήνα το 2004, διοργανώνει τη νέα Περιοδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «18 διάλογοι με το 2004», παρουσιάζοντας 18 έργα του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Κούκου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου 2025.
Τα έργα του Δημήτρη Κούκου, αντλώντας τη θεματική τους από τα Ολυμπιακά Αθλήματα του προγράμματος των Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, εντάσσονται κατά μήκος της Μόνιμης Έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας και παρεμβάλλονται δημιουργικά σε διάλογο με επιλεγμένα τεκμήρια και εκθέματα του Μουσείου.
Για αυτή τη σειρά έργων, ο Δημήτρης Κούκος, εμπνευσμένος από των Αγώνα των αθλητών, τις αξίες του Ολυμπισμού, και τα επιτεύγματα των Ελλήνων Αθλητών στους Αγώνες, αποτυπώνει εικαστικά ένα σύνολο αθλημάτων του Προγράμματος των Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.
Η Περιοδική Έκθεση «18 διάλογοι με το 2004», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού κύκλου δράσεων του Μουσείου «Από την Αθήνα του 2004 στο Παρίσι 2024», πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο των Ολυμπιακών Μουσείων, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Κατασκευαστικά, όλη η αρχιτεκτονική προσέγγιση και η κτηριακή φιλοσοφία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνας, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αντάξια στην ανάδειξη της κουλτούρας και της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ταυτόχρονα συμμορφώνεται πλήρως με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές επιταγές. Συνδέεται δε με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.) με πεζογέφυρα δίνοντας έτσι στο επισκέπτη άλλη μία ευκαιρία να ζήσει μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, ταξιδεύοντας στην 28η Ολυμπιάδα, της Αθήνας 2004.
Το Ολυμπιακό Μουσείο δημιουργήθηκε άνοιξε τις πύλες του για το κοινό εδώ και 3,5 χρόνια και είναι επισκέψιμο από σχολεία, ενήλικες, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και ανθρώπους με προβλήματα στην όραση. Η κα Πεχλιβανίδη, Programmes and Collection Manager του Μουσείου συνομιλεί με την Ελένη Καραλή, δίνει χρήσιμες πληροφορίες και κάνει μια εικονική ξενάγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας.
Ελίνα Πεχλιβανίδη
“Το Μουσείο σαν Ολυμπιακό Μουσείο έχει αποστολή να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει, να εμφυσήσει τις αξίες του Ολυμπισμού. Έχει στηθεί με πολλή λεπτομέρεια. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου είναι τεκμηριωμένη και βιωματική. Στηρίζεται σε μια μελέτη η οποία στηρίζεται σε τεκμήρια. Συνεργαστήκαμε με πάνω από 50 διεθνείς και εθνικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, αρχεία”, δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Πεχλιβανίδη.
Το Μουσείο δεν ξεκίνησε πρακτικά με όλη αυτή τη συλλογή που μπορεί να δει κάποιος μέσα στην έκθεση, αλλά με γνώμονα να αφηγηθεί την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας στην ιστορία αυτή, να δώσει έμφαση και να αποτίσει φόρο τιμής και στους Έλληνες αθλητές, τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες. Η προσέγγιση της έκθεσης είναι βιωματική. “Θέλαμε ο επισκέπτης να ταξιδέψει μέσα στην ιστορία των αγώνων και μέσα και από την αλληλεπίδραση και από την ανακάλυψη της πληροφορίας να συλλέξει την πληροφορία για την ιστορία των αγώνων. Στήσαμε την έκθεση σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που έχει να προσφέρει μια πολυεπίπεδη εμπειρία”, αναφέρει η κα Πεχλιβανίδη.
Το πρώτο κομμάτι της έκθεσης είναι μια γραμμική διαδρομή μέσα στην ιστορία των αγώνων. Ο επισκέπτης για να ξεκινήσει το ταξίδι του μπαίνει σε μία πρώτη αίθουσα που είναι σαν μία χρονοκάψουλα. Τον μεταφέρει πίσω στο χρόνο. “Συνεργαστήκαμε με ηθοποιούς, Έλληνες ηθοποιούς και ξένους για να αφηγηθούν αυτούς τους μύθους, γιατί το Μουσείο είναι δίγλωσσο, όλη η έκθεση στα ελληνικά και στα αγγλικά”.
Το Μουσείο φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα η αίθουσα που παρουσιάζει τους αγώνες είναι μια μικρογραφία του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως αναφέρει η κα Πεχλιβανίδη ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Ολυμπιάδα του 1906 η οποία δεν ήταν ευρέως γνωστή και οργανώθηκε στο πλαίσιο της διεκδίκησης από την Ελλάδα και από την Αθήνα να διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον τόπο τους. Αυτή η διοργάνωση έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για τη συνέχιση και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και για τη συνέχιση του Ολυμπιακού Κινήματος.
Μια πολύ μεγάλη αίθουσα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στους Αγώνες “Αθήνα 2004” όπου εκτίθενται αυθεντικά κοστούμια των χορευτών και των ηθοποιών που συμμετείχαν στην τελετή έναρξης, μετάλλια, οι φάκελοι διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας, προσωπικά είδη και αντικείμενα αθλητών.
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση στο Μουσείο παρουσιάζεται μια περιοδική έκθεση “Η Αρχαία Ολυμπία: Κοινός τόπος”, η οποία είναι προϊόν της σύμπραξης του Υπουργείου Πολιτισμού με τη Microsoft. Στο έργο αυτό αξιοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη και έγινε μια ψηφιακή αναστήλωση της Αρχαίας Ολυμπίας. “Είναι μια μοναδική εμπειρία. Αξιοποιεί μεικτή πραγματικότητα και ο επισκέπτης κάνει μια ατομική περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία, όπως αυτή ήταν τον 2ο μετά Χριστού αιώνα” λέει χαρακτηριστικά η κα Πεχλιβανίδου.
“Η αποστολή του Μουσείου είναι να εκπαιδεύσει όλα του τα κοινά, είναι ανοικτό σε όλα τα κοινά, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπόβαθρου και είναι ανοικτό σε όλους τους επισκέπτες της πόλης. Είναι προσβάσιμο στα άτομα που βιώνουν την αναπηρία και επισκέπτονται το μουσείο με τον συνοδό τους. Προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες την εμπειρία μιας ηχητικής περιήγησης που εμβόλιμα βρίσκει και απτικά αντικείμενα. Δηλαδή μπορεί ο επισκέπτης να αγγίξει τα εκθέματα μέσα. Τέλος, δημιουργεί και μια ευαισθησία απέναντι στο πως είναι ένας επισκέπτης που βιώνει κάποιου είδους οπτική αναπηρία ή είναι ένα τυφλό άτομο” σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Ελίνα Πεχλιβανίδη.
Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη:
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr