Την ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ολόκληρη εκστρατεία για να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους της ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από τους .. «Ντε Γκρες» ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος σε άρθρο του εκφράζει την διαφωνία του για την επιλογή της κυβέρνησης να δεχθεί αυτό το επίθετο για την πρώην βασιλική οικογένεια και λέει ότι θα προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η τοποθέτηση του γνωστού Συνταγματολόγου έχει θορυβήσει την κυβέρνηση η οποία θεώρησε ότι καθάρισε σχετικά γρήγορα με το θέμα αυτό καθώς “κρύφτηκε” πίσω από το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι εντάσεις ωστόσο του Νίκου Αλιβιζάτου έχουν να κάνουν με το όνομα και όχι με την διαδικασία αποδεικνύοντας με τα επιχειρήματα του ότι στην πραγματικότητα η τέως βασιλική οικογένεια συνεχίζει να διατηρεί τίτλο ευγενείας -κάτι που απαγορεύεται στην χώρα μας- ενώ η κυβέρνηση έκανε ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Η διάσταση αυτή προφανώς μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα της στον κεντρώο χώρο καθώς αντιλαμβάνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ρίξει όλο του το ενδιαφέρον στους ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και σήμερα εμφανίζονται να ψηφίζουν ΝΔ.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στο κέντρο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ισχυρίζονται πάντως ότι όσα λέγονται για κλείσιμο του ματιού στην βασιλική πτέρυγα και στην άκρα δεξιά είναι ανούσια. Εκφράζουν μάλιστα την άποψη ότι δεν θα επηρεάσει τις δημοσκοπικές αποδώσεις του κυβερνώντος κόμματος η όλη ιστορία.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο γνωστός συνταγματολόγος στο άρθρο του ανέφερε ότι “το Σύνταγµα δεν απαγορεύει µόνο την απονομή τίτλων ευγενείας, αλλά και τίτλων “διάκρισης” (άρθρο 4 παρ. 7). ∆εν συνιστά, όµως, κατ’ εξοχήν διάκριση η χρήση από έναν Έλληνα πολίτη, αντί επωνύμου, του δηλωτικού του τόπου καταγωγής του, όπως έκαναν παλαιότερα οι βασιλείς και, γενικότερα, οι ευγενείς; Με όλο τον σεβασµό, λοιπόν, υποβάλλω τις παρατηρήσεις αυτές στον υπουργό Εσωτερικών, στον οποίο ανήκει ο τελευταίος λόγος, εν προκειµένω.
Επισημαίνει ακόμα ότι «Ο “de Grèce” ή “ντε Γκρες” που, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των εφηµερίδων, δήλωσαν ως επώνυµο οι ενδιαφερόµενοι, δεν είναι βέβαια κανονικό επώνυµο. Είναι δηλωτικό τόπου καταγωγής. Ως τέτοιο όµως το “ντε Γκρες” – δηλαδή “της Ελλάδος” και µάλιστα µε κενό ανάµεσα στις δυο λέξεις, κατά το γαλλικό “de” ή το γερµανικό “von” – το εν λόγω “επώνυµο” δεν προσδιορίζει, ούτε µπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητα των συγκεκριµένων προσώπων, όπως θα έπρεπε. ∆ιότι χιλιάδες συµπατριώτες µας µε το όνοµα “Παύλος” ή “Νικόλαος”, θα µπορούσαν, επικαλούµενοι την αρχή της ισότητας, να διεκδικήσουν αντί άλλου επωνύµου το “της Ελλάδος” (ή “της Ηλείας” ή “της Καρδίτσας”) και να το χρησιµοποιήσουν, προκαλώντας αληθινό χάος στις συναλλαγές. Από αυτή την άποψη, η αίτηση των ανωτέρω δεν πληροί, κατά τη γνώµη µου, τις προϋποθέσεις του ν. 2215/1994, ο οποίος ζητεί από αυτούς να δηλώσουν επώνυµο της επιλογής τους και όχι κάτι που δεν µοιάζει καν µε επώνυµο».
Διαβάστε επίσης:
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα της συνεδρίασης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr