Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά τη διάρκεια του 2025 θα είναι μεταξύ 1,29°C και 1,53°C – και πιθανότατα 1,41°C – πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, σύμφωνα με πρόβλεψη του Met Office, δηλαδή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το New Scientist, ο Νικ Ντάνστοουν του Met Office δήλωσε: «Το 2024 βρίσκεται κοντά στο διάστημα των προβλέψεών μας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει τυχαία αλλά, όπως και για το 2023, οι παρατηρούμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν κάπως θερμότερες από τις προβλέψεις».
Global forecast for 2025 sees temperatures falling back below 1.5°C https://t.co/vsVJKo8Vin
— New Scientist (@newscientist) December 12, 2024
Η προβλεπόμενη πτώση της θερμοκρασίας, το 2025, θα είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς θερμότητας από την ατμόσφαιρα στους ωκεανούς λόγω του φαινομένου La Niña και δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης στο σύνολό του έχει σταματήσει να θερμαίνεται. Το συνολικό θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών και της ατμόσφαιρας συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που οδηγούν σε υψηλότερα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.
«Όπως και τα περισσότερα άλλα συστήματα πρόβλεψης του κλίματος, τα συστήματα του Met Office αναφέρουν ένα ασθενές φαινόμενο La Niña κατά τους επόμενους μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νικ Ντάνστοουν.
Τα φαινόμενα La Niña και El Niño
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου La Niña, τα ψυχρότερα νερά στον Ειρηνικό Ωκεανό εξαπλώνονται στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότητας από την ατμόσφαιρα στους ωκεανούς. Απεναντίας. κατά τη διάρκεια του El Niño, συμβαίνει το αντίθετο.
Μάλιστα, το φαινόμενο του El Niño, το 2023, συνέβαλε στην κατάρριψη ρεκόρ επιφανειακών θερμοκρασιών, οι οποίες στη συνέχεια ξεπεράστηκαν το 2024. Ωστόσο, το φαινόμενο του El Niño από μόνο του δεν εξηγεί πλήρως τις θερμοκρασίες-ρεκόρ. Άλλοι πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα το 2022 που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες υδρατμών στη στρατόσφαιρα, την ταχύτερη – από την αναμενόμενη –μείωση των εκπομπών αερολυμάτων από τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, αλλά και τις αλλαγές στα χαμηλά νέφη, σύμφωνα με τον Νικ Ντάνστοουν.
«Είναι σαφώς σημαντικό για τους επιστήμονες να καθορίσουν την αιτία της πρόσφατης έξαρσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο σίγουρες προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ