Είναι γεγονός ότι όλα τα παιδιά του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που μέχρι πρότινος αρνούνταν να λάβουν επώνυμο, αποφάσισαν να γίνουν Έλληνες πολίτες και να λέγονται «ντε Γκρες».
Ο λόγος για τα πέντε παιδιά της Άννας Μαρίας και του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και Θεοδώρα) καθώς και τα πέντε παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ (Κωνσταντίνος, Μαρία-Ολυμπία, Αχιλλέας, Οδυσσέας, Αριστείδης). Μετά από 30 χρόνια 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας κατέθεσαν αίτηση απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
Έκαναν, δηλαδή, όπως έκανε πριν από 30 χρόνια ο συγγενής τους (εξάδελφος του τέως) Μιχαήλ ντε Γκρες, που αποποιήθηκε τίτλους, προνόμια κλπ δήλωσε πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα και έλαβε ελληνική υπηκοότητα, ελληνικό διαβατήριο και ταυτότητα όχι μόνον για τον εαυτό του, αλλά και για τις κόρες του Όλγα και Αλεξάνδρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα αδέλφια θέλουν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια παρότι στην Ελλάδα ζει μόνιμα μόνον ο Νικόλαος ενώ ο Παύλος μοιράζει τον χρόνο του σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη και Λονδίνο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο γιατί τα παιδιά του τέως βασιλιά αποφάσισαν να ζητήσουν τώρα την ιθαγένεια. Πληροφορίες θέλουν την οικογένεια να ενδιαφέρεται να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Νικόλαος μένει μόνιμα εδώ ενώ και ο Παύλος έχει δείξει την πρόθεσή του να περνά αρκετό χρόνο στην χώρα.
Ο «πάγος» έσπασε μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου όταν η οικογένειά του είχε συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για τα διαδικαστικά της κηδείας.
Ποια ειναι η τέως βασιλική οικογένεια
Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Στις 6 Μαρτίου του 1964, έγινε ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος, ενώ κηρύχθηκε έκπτωτος το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία απέκτησαν πέντε παιδιά, τρία αγόρια (Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος) και δύο κορίτσια, (Αλεξία, Θεοδώρα) τα οποία μεγάλωσαν στο εξωτερικό.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η ίδια ήταν μόλις 13 ετών, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στη Δανία, σε μία από τις στάσεις που έκανε κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις της, στις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Ο Κωνσταντίνος θαμπώθηκε από την όμορφη πριγκίπισσα της Δανίας και μάλιστα είχε εκμυστηρευτεί στον πατέρα του ότι όταν εκείνη ενηλικιωθεί, θα την παντρευτεί. Ξανασυναντήθηκαν στην Ελλάδα, τρία χρόνια αργότερα, στο γάμο της Σοφίας με τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.
Ήταν η αρχή ενός πολύ μεγάλου έρωτα.
Την επόμενη φορά που συναντήθηκαν, πλέον στη Δανία, ο Κωνσταντίνος ζήτησε σε γάμο την Άννα Μαρία, από τον πατέρα της. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε τον Ιούλιο του 1964 και παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.
Η Άννα Μαρία ήταν τότε, μόλις, 18 ετών. Έξι μήνες μετά, το Πάσχα του 1965 βαφτίζεται Χριστιανή Ορθόδοξη. «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ ένα Βασιλιά, ήθελα απλά να είμαι μία γυναίκα ευτυχισμένη με το σύζυγό της. Αγαπώ τον Κωνσταντίνο και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος» είχε δηλώσει μετά τον αρραβώνα τους.
Άννα Μαρία και Κωνσταντίνος απέκτησαν μαζί δύο κόρες και τρεις γιους: Την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο. Η Αλεξία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965, στην Κέρκυρα.
Δύο χρόνια μετά και λίγο πριν φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, τον γιο της Παύλο, γίνεται το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και ξεκινά η μακρά περίοδος της επταετούς δικτατορίας στη χώρα μας.
Ο Παύλος γεννιέται τον Μάιο του 1967 στο Τατόι και είναι το τελευταίο παιδί της τέως βασιλικής οικογένειας που γεννιέται στην Ελλάδα. Ο Νικόλαος γεννιέται στη Ρώμη, το 1969, η Θεοδώρα στο Λονδίνο, το 1983 και ο Φίλιππος, επίσης στο Λονδίνο, το 1986.
Σήμερα και μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (το 2023) η Άννα Μαρία εξακολουθεί να διαμένει σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.
Τα παιδιά με τους γαμπρούς και τις νύφες της ζουν από τις ΗΠΑ μέχρι τα Κανάρια Νησιά και την Αθήνα.
Αλεξία
Η πρωτότοκη κόρη του Αλεξία γεννήθηκε το 1965 στην Κέρκυρα. Παντρεύτηκε στις 9 Ιουλίου του 1999 στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κιντάνα με τον οποίον απέκτησαν 4 παιδιά (Αριέτα, Άννα-Μαρία, Κάρλος και Αμέλια) και ζουν μόνιμα στα Κανάρια Νησιά.
Ο γάμος τους έγινε στις 9 Ιουλίου 1999 στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Το ζευγάρι είχε ανακοινώσει τον αρραβώνα του στις 20 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, ενώ είχαν γνωριστεί στη Βαρκελώνη το 1998. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Αλεξία είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Άννα-Μαρία» και της ιστιοπλοϊκής ομάδας Azur de Puig.
Παύλος
Ο Παύλος γεννήθηκε το 1967 στο Τατόι. Τον Ιούλιο του 1995 παντρεύτηκε με τη Μαρί Σαντάλ-Μίλλερ στο Λονδίνο και απέκτησαν 5 παιδιά (Μαρία Ολυμπία, Κωνσταντίνος Αλέξιος, Αχιλλέας Ανδρέας, Οδυσσέας Κίμωνας, Αριστείδης Σταύρος).
Ο Παύλος πηγαινοέρχεται μεταξύ Ελλάδας, Νέας Υόρκης και Λονδίνου όπου διατηρεί πολυτελείς κατοικίες με τη σύζυγό του.
Για τη διαμονή του στη χώρα μας κατοικεί ένα πολυτελές ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού. Μάλιστα, το διαμέρισμά του έχει ανεμπόδιστη θέα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και τον Εθνικό Κήπο. Πρόκειται για την περιοχή – φιλέτο της Αθήνας, ενώ πολύ κοντά είναι και το οροφοδιαμέρισμα των 18 εκατομμυρίων ευρώ όπου έχουν αποκτήσει ο αδερφός του Φίλιππος με τη σύζυγό του Νίνα Φλορ.
Νικόλαος
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στη 1 Οκτωβρίου 1969 στη Ρώμη. Στις 25 Αυγούστου του 2010 παντρεύτηκε στις Σπέτσες την Τατιάνα Μπλάτνικ, σε μια μεγαλόπρεπη τελετή στο ναό του Αγίου Νικολάου που μονοπώλησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ είναι η κόρη του Σλοβένου επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπλάτνικ και της Γερμανίδας αριστοκράτισσας Μαρί Μπίερλαϊν. Από την πλευρά της μητέρας της, είναι εγγονή της Κόμισσας Ελίνκα φον Άϊνζιντελ, απογόνου του Γουλιέλμου Β΄ εκλέκτορα της Έσσης.
Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2003 στην Ελβετία και έκτοτε, ήταν αχώριστοι για είκοσι χρόνια. Η Τατιάνα Μπλάτνικ άφησε, μάλιστα, τη ζωή που έκανε εκεί για να έρθει μόνιμα με τον σύζυγό της στη χώρα μας. Ζούσαν στο Καστρί, σε μια μεζονέτα που χτίστηκε στους χώρους της ιστορικής βίλας «Γαλήνη», του Γεωργίου Παπανδρέου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι θα ήθελα να ζήσω στην Ελλάδα. Έχω μεγαλώσει με αυτή την πεποίθηση. Μεγάλωσα σαν Έλληνας, αισθάνομαι Έλληνας και είμαι Έλληνας. Δεν υπάρχει καμία χώρα σαν την Ελλάδα», έχει δηλώσει ο Νικόλαος.
Μετά από 14 χρόνια γάμου και κοινής πορείας τον Απρίλιο του 2024 ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους. Το διαζύγιο τους έπεσε σαν βόμβα, καθώς τουλάχιστον δημόσια δεν είχαν διαφανεί ποτέ σύννεφα.
«Ο Νικόλαος και η Τατιάνα μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας, επισημαίνοντας τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και την αγάπη με την όποια πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Θεοδώρα
Η Θεοδώρα γεννήθηκε τον Ιούνιο 1983 στο Λονδίνο. Ζει στις ΗΠΑ και είναι ηθοποιός στο Λος Άντζελες, αφού αυτό ήταν το παιδικό της όνειρο. Ο αρραβώνας της με τον Αμερικανό δικηγόρο Matthew Kumar ανακοινώθηκε το 2018, αλλά οι προσπάθειές τους να παντρευτούν ματαιώθηκαν δύο φορές, μία από την πανδημία του κορονοϊού το 2020 και μία από τον θάνατο του τέως βασιλιά το 2023.
Η μικρότερη Γλύξμπουργκ και ο αρραβωνιαστικός της παντρεύτηκαν τελικά στη Μητρόπολη Αθηνών, την εκκλησία που είχαν παντρευτεί και οι γονείς της.
Φίλιππος
Ο Φίλιππος είναι το μικρότερο παιδί του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας και γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1986 στο Λονδίνο.
Παντρεύτηκε τη Νίνα Φλορ αρχικά με πολιτικό γάμο στο Σαιν-Μόριτζ της Ελβετίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 και στη συνέχεια με θρησκευτικό γάμο στην Μητρόπολη Αθηνών στις 23 Οκτωβρίου του 2021.
Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του τέως βασιλιά, έγινε στον γάμο του γιου του Φίλιππου στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου εμφανίστηκε καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Φίλιππος και η αγαπημένη του Νίνα Φλορ μένουν στο ακριβότερο διαμέρισμα της Αθήνας, δώρο του πατέρα της, και ασχολούνται με φιλανθρωπικές δράσεις.
Τι έλεγε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος για το επώνυμο
Το ζήτημα του επιθέτου της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας μπορεί να επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς ο Παύλος και ο Νικόλαος έκαναν αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια επιλέγοντας το επίθετο «ντε Γκρες» αλλά αποτελούσε ανέκαθεν ένα αγκάθι. Τη σχετική αίτηση ιθαγένειας στο Ληξιαρχείο Αθηνών δεν υπογράφει η χήρα του Κωνσταντίνου Άννα Μαρία που, σε αντίθεση με τα πέντε παιδιά τους και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του Παύλου και τα δύο της Αλεξίας, θεωρεί ότι είναι ακόμα βασίλισσα και δεν έχει ανάγκη επιθέτου, όπως δηλαδή πίστευε και ο σύζυγός της. Η ελληνική ιθαγένεια αφαιρέθηκε από την τέως βασιλικής οικογένειας το 1994.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποκάλεσε τότε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ως Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ζητώντας παράλληλα από τα μέλη της οικογένειας να δηλώσουν ένα επίθετο στα ληξιαρχεία ως όρο για την επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Όμως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απέρριπτε το επίθετο «Γλύξμπουργκ» και προτιμούσε το «De Grecia», που σημαίνει «της Ελλάδας».
Ο ίδιος διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως «Constantine de Grecia» (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας»). Στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρεται ως βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώην βασιλιάς των Ελλήνων.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε αναφέρει «δεν έχω επώνυμο. Η οικογένειά μου δεν έχει επώνυμο. Ο νόμος που ο κ. Παπανδρέου λέει ότι θεωρεί ότι δεν είμαι Έλληνας και ότι η οικογένειά μου ήταν ελληνική μόνο ενόσω ασκούσαμε τα μοναρχικά μας καθήκοντα, και έπρεπε να παρουσιαστώ και να αποκτήσω ένα επώνυμο. Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο.
Το Glücksburg δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Kensington».
Σε κοινή τους συνέντευξη τα δύο αδέλφια, Παύλος και Νικόλαος είχαν εξηγήσει γιατί το «Γλύξμπουργκ» δεν είναι το επώνυμό τους και γιατί θέλουν ελληνική ιθαγένεια.
«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να μου την ξαναδώσουν την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», είχε πει ο Νικόλαος.
Για το επώνυμο «Γλύξμπουργκ» ο Παύλος είχε αναφέρει: «Το επίθετο “Γλύξμπουργκ” δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Πήγαμε το θέμα στα δικαστήρια, κι εδώ και στη Δανία, και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει “Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας”.
Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα “Γλύξμπουργκ” και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ».
To άρθρο Ποια είναι τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που θα λέγονται «ντε Γκρες» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT