Μια πιο ήρεμη επιστροφή στο χωριό αναζητούν οι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι όλο το τελευταίο διάστημα εισπράττουν τις αντιδράσεις των πολιτών για την ακρίβεια. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να τρατάρει τους βουλευτές κουραμπιέδες και μελομακάρονα παροτρύνοντάς τους να εμφανιστούν απέναντι στους πολίτες με αυτοπεποίθηση.
Αρκετά γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι το επίδομα επικινδυνότητας για τους ένστολους και το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι μία μεγάλη ανάσα, ωστόσο το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει η επιταγή ακρίβειας, ενώ οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης καλπάζουν, έχει δημιουργήσει αίσθηση στους ανθρώπους που περίμεναν να τη λάβουν.
«Ρέει χρήμα»!
Προφανώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη γνώριζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με αυτή την απόφαση και γι’ αυτό έδωσαν έμφαση σε όλα τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να χαμηλώσουν τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. Έφτιαξαν μάλιστα και το αφήγημα ότι «ρέει χρήμα», λες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ζουν στην Ελλάδα, αλλά σε μία μαγική χώρα όπου περνούν ζωή χαρισάμενη.
Έτσι ακόμα και οι βουλευτές που θεωρούν ότι το επίδομα επικινδυνότητας στους ένστολους θα τους δώσει μία ανάσα σε ό,τι αφορά αυτόν τον κλάδο, καθώς ήταν ένα πάγιο αίτημά τους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα διαχειριστούν την ανύπαρκτη επιταγή ακρίβειας.
Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ενώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει μία αύξηση γύρω στο 1,5% – 2%. Εάν κάποιος την προσθέσει στις αυξήσεις που έχει πάρει τα τελευταία δυο χρόνια, τότε φτάνουμε γύρω στο 8% – 10%.
Αγωνία για ανασχηματισμό – Πρόεδρο
Στη συνάντηση που έκανε πάντως ο Μητσοτάκης με τους βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου πολλοί εξ αυτών δεν έκρυβαν την αγωνία τους για τον επόμενο ανασχηματισμό, αφού με βάση τις μετρήσεις η Ν.Δ. δεν βλέπει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές ούτε με τα κιάλια.
Εάν λοιπόν δεν υπουργοποιηθούν προκειμένου να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι ο Μητσοτάκης τους θεωρεί σημαντικούς και για τη διοίκηση του κράτους, τότε με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα βλέπουν τη Βουλή… απ’ έξω.
Κάποιοι πάντως με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανίστηκαν να προειδοποιούν τους συνεργάτες του Μητσοτάκη για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «για την ώρα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν ικανοποιητικά. Ελπίζουμε να μην γίνει χαμός με το θέμα του Προέδρου».
Η επισήμανση αυτή έχει να κάνει προφανώς με το προφίλ του υποψηφίου Προέδρου που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Εάν δηλαδή θα είναι από τη δεξιά πλευρά της Ν.Δ., από την Κεντροδεξιά ή από άλλον πολιτικό χώρο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι στα βουνά της Κρήτης, στον Ψηλορείτη, θα πάρει την απόφασή του για το πρόσωπο του νέου Προέδρου.
Μια καραβιά υποψηφιότητες
Πάντως ημέρα με την ημέρα μακραίνει ο κατάλογος με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας και η διαδικασία μοιάζει με άτυπα πολιτικά καλλιστεία.
Η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραμένει πρώτη στον κατάλογο των προσώπων της διεύρυνσης. Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται με ποια επιχειρήματα θα την αφήσει εκτός παιχνιδιού, δεδομένου ότι η συνεργασία τους ήταν άψογη.
Και μία και είμαστε στις γυναίκες υποψηφίους, να πούμε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα παίζει το όνομα της πρώην επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Ακόμα πολλοί ισχυρίζονται ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού βρίσκεται το όνομα της Λίνας Μενδώνη –προφανώς μία τέτοια κίνηση έχει να κάνει με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ακόμα στον κατάλογο των ονομάτων που ακούγονται είναι και αυτό της καθηγήτριας ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, για την οποία λέγεται ωστόσο ότι δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε κάποιες κρούσεις που της έχουν γίνει.
Στον ανδρικό πληθυσμό των υποψηφίων υπάρχει το όνομα του τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προέρχεται από την Κεντροαριστερά, και εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια αίσθηση υπάρχει και για τον Λουκά Παπαδήμο. Το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι, αλλά, όπως φαίνεται, όχι με μεγάλες πιθανότητες.
Από τη Ν.Δ. ακούγονται πάντα τα ονόματα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια. Για τον τελευταίο μάλιστα υπάρχει το σενάριο ότι ο Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να τον πιέσει να αναλάβει αυτό το αξίωμα, καθώς για την ώρα εμφανίζεται αρνητικός.
Στο ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η επιμονή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για τον Δένδια κάποιοι λένε ότι, στην περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός με αυτή την ενέργεια θα μειώσει τις αντιδράσεις στην κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης:
Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισηγήθηκε την άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr