Οι συνθήκες έμοιαζαν ιδανικές για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με καμιά εκατοστή βουλευτές της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου για ένα προεόρτιο κέρασμα και μια κάποια ζύμωση:
Ο προϋπολογισμός μόλις είχε περάσει και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά ψήφων στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει μέτρα που περιορίζουν κάπως τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών προς τους πελάτες τους.
Η αντιπολίτευση δεν είχε καταφέρει στην πενθήμερη συζήτηση να «σκοράρει» κάποιο εντυπωσιακό «γκολ».
Και το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται γιορτινό και να επηρεάζει ενδεχόμενους «γκρινιάρηδες» μέσα στην Κ.Ο.
Από την άλλη πλευρά, η… μάζωξη έδινε και ένα σαφές πλεονέκτημα στον πρωθυπουργό: ο πολύς κόσμος και η ανάγκη – ως καλός οικοδεσπότης – να μιλήσει με όλους (και να βγάλει και τις απαραίτητες selfies) εν τοις πράγμασι δεν του επέτρεπε να αφιερώσει πολύ χρόνο σε έναν έκαστο από τους προσκεκλημένους βουλευτές και (πιθανόν) να ακούσει επισημάνσεις ή παράπονα. Και, φυσικά, η πλειοψηφία των παρόντων, ενδεχομένως σκεπτόμενη και τον – πιθανό – ανασχηματισμό (ο οποίος λέγεται ότι θα έλθει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), προτίμησε να αφήσει στην άκρη πιθανές αιχμές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Η γενική εντύπωση από τη συνάθροιση στο Μαξίμου είναι αυτή ενός θετικού κλίματος, ενώ ορισμένοι βουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε το topontiki.gr είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και όσον αφορά στα μέτρα για τις τράπεζες, αλλά και σχετικά με την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος των ενστόλων (και του συνακόλουθου επιδόματος), εκτιμώντας ότι αποτελούν κινήσεις που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων – από «μεσαιοταξίτες» μέχρι παραδοσιακούς δεξιούς – και που μπορούν σταδιακά να τους φέρουν και πάλι πίσω στο κόμμα.
Επίσης, επισήμαναν οι ίδιοι βουλευτές, με τη συνάντηση στο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες η ενότητα της Κ.Ο. και ευρύτερα της παράταξης και δόθηκε η αίσθηση ότι η επανεκκίνηση που επιχειρείται από τις ευρωεκλογές και μετά μοιάζει να… μπαίνει σε ράγες. Από εκεί και πέρα, λένε οι πληροφορίες, υπήρξαν και συζητήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή – είχε προηγηθεί και το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στο Λίβανο – και οι πιθανές εξελίξεις τόσο αναφορικά με το προσφυγικό όσο και με την επιρροή που θα έχει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Ωστόσο, παρότι στη συνάντηση επικράτησε εύχαρες κλίμα, η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου ετοιμάζεται για τα… δύσκολα που είναι μπροστά:
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου για τα αποκαλυπτήρια του εκλεκτού ή της εκλεκτής του, δεδομένης της πρόθεσής του να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στην ψηφοφορία, αλλά και της αναγνώρισης ότι για το θέμα δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση – ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ – για την ακρίβεια συνεχίζονται, με τους πολίτες που θεωρούν ότι αποτελεί το νο. 1 πρόβλημα να «χτυπούν» τερατώδη ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, δείχνοντας ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει ως τώρα δεν θεωρούνται ως επαρκή.
Οι πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης πλέον διεκδικεί μερίδιο και από την κρίσιμη μάζα των λεγόμενων «κεντρώων» ψηφοφόρων, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ανασχεδιάσει πολιτικές και στρατηγικές.
Οπότε, ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει μερικές μέρες ξεκούρασης και ανασύνταξης την περίοδο των γιορτών, καθώς η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Μετά τα μέσα Ιανουαρίου θα ανακοινώσω το πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς τον πρωτογενή τομέα
Θεοδώρα Τζάκρη: «Έξι χρόνια μετά, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να εμπαίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr