Συνέχεια στην κριτική προς την κυβέρνηση για τις τράπεζες αναμένεται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό. Ο Σωκράτης Φάμελλος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου και αναμένεται να απαντήσει στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον κλείσιμο του προϋπολογισμού για τράπεζες και οικονομία.
Υπενθυμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μέτρα ανεπαρκή και καθυστερημένα όσον αφορά τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών ενώ χαρακτήρισε «κοροϊδία» την φορολόγηση με 100 εκ. για το πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων, αφού τα κέρδη των τραπεζών είναι 4,5 δις ευρώ. Και πάνω από όλα σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανέγγιχτα τα υπερκέρδη. Η Κουμουνδούρου αναμένεται να επιμείνει στο θέμα της δυνατότητας παρέμβασης για τα επιτόκια, αλλά και να αναδείξει ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε τελικά στην εξαγγελία της επιταγής ακρίβειας για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Σε σχέση με το πρώτο, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος σχολίασε χθες πως εκτός από τα υπερκέρδη η κυβέρνηση άφησε ανέγγιχτα και τα «ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία που το επιτρέπει, η 2225/2023 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 31, “Μέτρα για τον περιορισμό των χρεωστικών επιτοκίων, των συνολικών ετήσιων πραγματικών επιτοκίων ή του συνολικού κόστους της πίστωσης του καταναλωτή”».
Σε αυτήν αναφέρθηκε και ο Νίκος Παππάς λέγοντας πως καλεί τα κράτη-μέλη σε πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι «οι καταναλωτές δεν μπορούν να χρεώνονται με υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια, συνολικά ετήσια πραγματικά επιτόκια ή συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή».
Για ΠτΔ: Χρειάζονται χειρισμοί που να προφυλάσσουν πρόσωπα και θεσμό
Στο μεταξύ, και σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με αφορμή την δήλωση του Χρήστου Ράμμου ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υποψήφιος από την Κουμουνδούρου αντικρούουν την κριτική της Νέας Αριστεράς περί ευθυνών για την απόσυρση της υποψηφιότητας επειδή δεν την στήριξαν, και δηλώνουν ότι θα επιμείνουν «θεσμικά».
Ειδικότερα, αφήνουν αιχμές κατά της Νέας Αριστεράς ότι δεν κινήθηκε προσεκτικά σε ένα τόσο ευαίσθητο και θεσμικό ζήτημα με αποτέλεσμα να «κάψει» την υποψηφιότητα που η ίδια πρότεινε.
Πηγές σημείωναν χθες πως «η θεσμική στάση που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ από την πρώτη στιγμή στην συζήτηση για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, προφυλάσσει και τα πρόσωπα και τον θεσμό.
Σε κάθε περίπτωση με σωστούς χειρισμούς μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος των προοδευτικών δυνάμεων για αυτό το εμβληματικό πολιτικό ζήτημα».
Με άλλα λόγια επισημαίνουν ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί από πλευράς Νέας Αριστεράς που δεν προστάτεψαν τον κ. Ράμμο.
Πάντως η διαρροή είναι προσεκτική και αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση επί του θέματος για το μέλλον ώστε να αναζητηθεί «κοινός τόπος».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει στα όργανα μετά τις γιορτές και η γραμμή είναι ότι το κόμμα απέχει από την πρακτική να ρίχνει ονόματα στην αρένα – αν και κάτι τέτοιο έπραξε ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης προτείνοντας την Λούκα Κατσέλη, δηλώνοντας λίγο μετά ότι θα στηρίξει προφανώς την επιλογή που θα κάνει συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση την Κουμουνδούρου δε θεωρούν ότι η προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά «καίγεται» εξαιτίας της κριτικής της για τον ΠτΔ η τις αμυντικές δαπάνες.
Απάντηση σε Νέα Αριστερά και για τις αμυντικές δαπάνες
Σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας χθες στο Attica απέρριψε την κριτική της πλευράς Χαρίτση «τι Κασσελάκης, τι Φάμελλος» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες όπως πέρυσι, σημειώνοντας ότι το κόμμα τις ψήφιζε από το 2019 και μετά με εξαίρεση τα επιπλέον Rafalle το 2022 και άρα επέδειξε συνεπή στάση. Σημείωσε επιπλέον ότι η καταψήφιση θα απέκοπτε τον ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία που βλέπει την Τουρκία να υπερεξοπλίζεται και να εκδηλώνονται πόλεμοι τριγύρω και ανησυχεί.
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης επίσης με ανάρτησή του άσκησε κριτική στους πρώην συντρόφους του, θυμίζοντας την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ όταν πολλοί εξ αυτών ήταν υπουργοί: «Όταν έχεις ψηφίσει αμυντικές δαπάνες, τουλάχιστον επί τέσσερα (!) συναπτά έτη, χρειάζονται… χαμηλότεροι τόνοι στην όποια κριτική σου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ!». Διαφώνησε δε με τη λογική ότι η καταψήφιση των αμυντικών δαπανών αποτελεί «ταυτοτικό» ζήτημα της Αριστεράς.
Σε άλλο μήκος κύματος, κοντά στην κριτική της Νέας Αριστεράς, κινήθηκε ο Γιώργος Τσίπρας ο οποίος εμφανίστηκε να διαφωνεί με την υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ και άφησε αιχμές για συνέχιση της πολιτικής Κασσελάκη. Πρόσθεσε δε πως «πέρσι, εκτός του ΝΑΙ δίχως αστερίσκους, πάθαμε αφωνία με την άσχετη για το συμφέρον της χώρας επιλογή των F-35. Φέτος με τα F-35 πλέον στην πλάτη μας και μετά από 5 χρόνια ΙΧ εξοπλιστικής-αμυντικής πολιτικής τι ακριβώς σηματοδοτεί το ΝΑΙ;».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης από Λίβανο: Ζωτικής σημασία η εφαρμογή της εκεχειρίας για την ευρύτερη περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr