Αν έλειπαν τα μέτρα για τις τράπεζες – συν τα «δωράκια» για χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους – θα έλεγε κανείς ότι η ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν λίγο – πολύ… γνωστή από τις προηγούμενες ημέρες, και τις συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Κ. Μητσοτάκης σε διάφορα ΜΜΕ.
Για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο πρωθυπουργός όντως ανακοίνωσε παρεμβάσεις σχετικά με τις χρεώσεις των τραπεζών που έχουν πραγματική ουσία και νόημα: π.χ. η κατάργηση της χρέωσης για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ ή οφειλών στα ταμεία ή για την επαναφόρτιση προπληρωμένων καρτών της ίδιας τράπεζας, ή το πλαφόν για τη χρέωση μεταφοράς χρημάτων μέσω εμβασμάτων στο μισό ευρώ για ποσά ως 5.000 ευρώ είναι, όπως λένε οι Αμερικανοί, «no brainers», δηλαδή παρεμβάσεις αυτονόητες, καθώς τα συγκεκριμένα «χαράτσια» ήταν εντελώς παράλογα και το μόνο που κατάφερναν ήταν να εξαγριώνουν τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε, καθώς υπάρχουν κι άλλες τραπεζικές χρεώσεις που θα μπορούσαν να καταργηθούν ή εν πάση περιπτώσει να μειωθούν (όπως, για παράδειγμα, το κόστος αντικατάστασης χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας που καταστράφηκε, παράδειγμα που ανέφερε αναγνώστης στο topontiki.gr), ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι τα μέτρα αυτά θα κατευνάσουν τη δυσφορία των πολιτών, χωρίς, ταυτόχρονα, να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία και την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.
Πιο ενδιαφέρον – αλλά σε δεύτερο χρόνο – έχει η… απειλή για διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που έχουν στα χέρια τους τράπεζες και servicers, μέτρο που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στο να πέσουν σπίτια στην αγορά και να υπάρξει κάποια ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο «πνίγει» τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα. Αν οι τράπεζες κινηθούν προς την κατεύθυνση που ελπίζει το οικονομικό επιτελείο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παρατηρηθούν στρεβλώσεις της αγοράς, τότε το μέτρο αυτό ίσως αποτελέσει μια «ανάσα» για τους πολίτες που ψάχνουν αγωνιωδώς για σπίτι προς ενοικίαση, αλλά είτε δεν βρίσκουν είτε τα ενοίκια είναι στη… στρατόσφαιρα.
Από εκεί και πέρα, ο μηδενισμός της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακά τους είναι επίσης ένα μέτρο που φαντάζει αυτονόητο, ενώ μένει να φανεί σε τι θα μεταφραστεί η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος των ένστολων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αφορά σε επιπλέον επίδομα, το ύψος του οποίου θα κινείται γύρω από τα 500 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στη μέρα.
Οι τρεις παράμετροι
Εκτός από τα μέτρα, πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη διάρκειας 54 λεπτών ομιλία του για να τονίσει τρεις πολιτικές παραμέτρους, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μέρος του από τούδε αφηγήματος της κυβέρνησης:
Σταθερότητα: ο πρωθυπουργός ανέφερε για άλλη μια φορά τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ιταλίας για να υπογραμμίσει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, προφανώς «απαντώντας» στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, καθώς είπε ότι «η συζήτηση γίνεται -και έγινε σε έναν βαθμό- μία αφορμή για να αξιολογήσουμε και τη θεσμική μας ωρίμανση, να οργανώσουμε με ρεαλισμό τα επόμενα εθνικά βήματα, αλλά και να εκτιμήσουμε, παράλληλα, την αξία της πολιτικής σταθερότητας, που τελικά είναι προϋπόθεση κάθε προόδου. Είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο συχνά το θεωρούμε αυτονόητο, αποτελεί, ωστόσο, επίκαιρο και, όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου, κρίσιμο ζητούμενο για πολλά κράτη».
Ρεαλισμός: ο Κ. Μητσοτάκης – προκειμένου να απορρίψει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης – σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μιλώ για μια διαδρομή αυτοπεποίθησης που δεν αρκείται στους στόχους που κατακτά. Υπολογίζοντας, όμως, ταυτόχρονα, όχι μόνο το πού θέλουμε να πάμε αλλά και από το πόσο πίσω ξεκινήσαμε. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα έχουμε και ως οδηγό το μέτρο των δυνατοτήτων μας σε σχέση με τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε, ώστε να βαδίζουμε με γνώση του πραγματικού μας ύψους και όχι της σκιάς μας». Στο ίδιο πλαίσιο, και για το ζήτημα των τραπεζών, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι «τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα δεν ανοίγουν μόνο μια τρύπα στο νερό, διασπείρουν και ψεύτικες εντυπώσεις και πάντως ένα πράγμα αποδεικνύουν: ότι εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε, εσείς δεν ξέρετε καν τι λέτε».
Απουσία εναλλακτικής: ο πρωθυπουργός το είπε αυτολεξεί: «Απέναντι σε αυτό το σχέδιο, αντιλαμβάνομαι, κυρίες και κύριοι, και την αμηχανία των άλλων κομμάτων. Ως τώρα, λυπάμαι που θα το πω, δεν άκουσα καμία ολοκληρωμένη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση. Το μόνο που ακούω, επιτρέψτε μου αυτή την εύλογη απορία, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης: αφού η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των λίγων, γιατί την ψηφίζουν οι πολλοί, ενώ εσείς που είστε το κόμμα των πολλών, σας ψηφίζουν οι λίγοι; Πώς γίνεται αυτό; Αυτό το οποίο διέκρινα ήταν ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες δίπλα σε έωλες υποσχέσεις».
Με τον προϋπολογισμό να περνά χωρίς πρόβλημα, τώρα η κυβέρνηση καλείται να δείξει ότι όντως ο προϋπολογισμός θα καταφέρει να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια ζουν υπό διαρκή πίεση.
Διαβάστε επίσης:
Προϋπολογισμός – Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σήμερα μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη»
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός – Απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr