Δέσμη πέντε μέτρων για να περιοριστούν οι συχνά εξωφρενικές χρεώσεις των τραπεζών προς τους πελάτες τους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κλείνοντας την 5ήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025.
Των μέτρων είχε προηγηθεί ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση για περιορισμό των χρεώσεων αυτών, ενώ και η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις τράπεζες.
Συνοπτικά, καθώς αύριο το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει τα μέτρα, αυτά είναι:
· Όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις μηδενίζονται (π.χ. για ρεύμα, τηλέφωνο, ασφάλεια, δημόσιο, κ.λπ.)
· Πλαφόν ως 0,5 ευρώ στα εμβάσματα ως 5.000 ευρώ
· Από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που διαχειρίζονται τράπεζες και servicers
· Σε συμφωνία με την ΤτΕ παύονται παλιότεροι περιορισμοί στις εταιρείες παροχής πιστώσεων, με στόχο την παροχή μικρών δανείων, κυρίως σε μικρομεσαίους.
· 100 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από τις τράπεζες για χτίσιμο ή ανακαίνιση σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Κι άλλα μέτρα
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του ημερήσιου ποσού συναλλαγών μέσω IRIS χωρίς κάποια επιβάρυνση στα 1.000 ευρώ και η επαναφόρτιση προπληρωμένων καρτών χωρίς χρέωση για ποσά μέχρι 100 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα της ΤτΕ θα συμπεριλαμβάνεται ειδικό τμήμα, στο οποίο θα αναγράφονται όλες οι χρεώσεις και όλα τα επιτόκια της κάθε τράπεζας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε άλλες δύο ανακοινώσεις:
· Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).
· Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δριμεία επίθεση Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ
Των μέτρων προηγήθηκε δριμεία επίθεση του Κ. Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία που είχε λάβει για τις τράπεζες, λέγοντας ότι «η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες ξεχείλιζε λαϊκισμό» και ότι «από το 2025 οι κανόνες έχουν αλλάξει. Ακόμα όμως και να υπήρχε η φορολογία που προτείνετε, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έκτακτα έσοδα για να χρηματοδοτήσετε δαπάνες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες», ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση προβαίνει τώρα σε αυτές τις κινήσεις διότι προηγήθηκε επεξεργασία με το οικονομικό επιτελείο.
Ο πρωθυπουργός δεν έδειξε φειδώ στην κριτική του προς την αντιπολίτευση, σημειώνοντας, μάλιστα ότι σε πολλές χώρες οι φόροι αυξάνονται ενώ στην πατρίδα μας εξακολουθούν να μειώνονται, η ανεργία είναι μονοψήφια, το εισόδημα ενισχύεται. «Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο. Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Αντίθετα σε εμάς αλλάζει η αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η εικόνα των αριθμών, μιλώντας για την αύξηση του ΑΕΠ, για τη μείωση του δημοσίου χρέους, για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας και για τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν εσείς (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ρίξατε την κυβέρνηση της ΝΔ για να έρθετε στα πράγματα και να μας οδηγήσετε στο καταστροφικό 2015 που σε ένα βαθμό ακόμα πληρώνουμε», προσθέτοντας ότι «άκουσα και τον κ. Τσίπρα να μιλά για θεσμική τάξη. Εσείς ρίξατε μια εκλεγμένη κυβέρνηση εκμεταλλευόμενοι μια θεσμική ανορθογραφία του Συντάγματος».
Τι είπε για την ακρίβεια
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας σημείωσε ότι «ξέρω ότι υπάρχει πίεση από τις τιμές. Όμως είμαστε εδώ όπως ήμασταν με τη φορολόγηση υπερκερδών ενέργειας, διυλιστηρίων. Η σταθεροποίηση των τιμών πιστεύουμε ότι θα διατηρείται, ναι ψηλά αλλά αυτό που δεν θα σταματήσει είναι να ανεβαίνουν οι μισθοί και να μειώνονται οι φόροι. Αυτή είναι η προστασία του εισοδήματος», ενώ σχολιάζοντας την περιγραφή της εικόνας της οικονομίας από την αντιπολίτευση, ήταν δηκτικός
«Έχουμε μια χώρα που εμφανίζει άνοδο κατανάλωσης, επενδύσεων, καταθέσεων των νοικοκυριών. Τα νοικοκυριά με καταθέσεις από 5 χιλ. έως 50 χιλ., από τα 50 δισ. ευρώ συνολικά πήγαν στα 73 δισ. ευρώ. Παραλάβαμε επενδυτικό κενό και είμαστε σήμερα στο 17% του ΑΕΠ. Δεν μπορούν όλα αυτά να ταυτίζονται με την εικόνα μιας χώρας μαύρης και κατεστραμμένης», είπε και τόνισε ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις που μας λέγατε ότι δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε έχουν τελικά αποτελέσματα. Για τη φοροδιαφυγή η μάχη αποδίδει. Η Ελλάδα μετατρέπει τα κρυφά κέρδη μερικών σε φανερά οφέλη των πολλών».
Επέμεινε, δε, ότι «κύριο μέλημα μας είναι η στήριξη ασθενέστερων και αυτό αποδεικνύεται με την αύξηση κατώτατου μισθού πιο γρήγορα. Παραλάβαμε στα 650 ευρώ, είναι στα 830 και θα πάει στα 950 ευρώ το 2027. Η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Να που τα καταφέρνουμε. Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από 1500 ευρώ», ενώ επανέφερε το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, καθώς, αφού αναφέρθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, είπε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία να αξιολογήσουμε την θεσμική μας ωρίμανση και σταθερότητα. Είναι πλεονέκτημα που συχνά θεωρούμε αυτονόητο αλλά αποδεικνύεται επίκαιρο και κρίσιμο ζητούμενο για πολλά κράτη».
Κλείνοντας και αφού διερωτήθηκε «αφού η ΝΔ είναι το κόμμα των λίγων γιατί την ψηφίζουν οι πολλοί ενώ εσείς που υποτίθεται είστε το κόμμα των πολλών σας ψηφίζουν λίγοι;», ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «παρά τις δυσκολίες και προβλήματα μόνο αυτή η κυβέρνηση και η ΝΔ μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στο ξέφωτο κρατώντας σταθερά το πηδάλιο στα νερά της αστάθειας. Η Ελλάδα είναι μακριά από το παρελθόν της και βρίσκεται πιο κοντά στο μέλλον που της αξίζει. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα αλλά είναι στο χέρι μας να φέρουμε πιο γρήγορα το αύριο που θέλουμε».
Διαβάστε επίσης:
Υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό και 3ος ανεξάρτητος, ο πρώην «Σπαρτιάτης» Γιώργος Ασπιώτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr