Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια στάση θα κρατήσει για τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, ενώ η πρόταση Φάμελλου για τις τράπεζες για την οποία καλεί τον Μητσοτάκη να πάρει θέση, μάλλον είχε επιπλοκές.
Κι αυτό διότι ο Παύλος Πολάκης, πατώντας πάνω στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη θέση του για την Εθνική από το προεκλογικό του πρόγραμμα των 6 πυλώνων για το οποίο είπε ότι θα παλέψει και μετεκλογικά. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χθες το πρωί παρουσίασε την πρότασή του ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «να πάρουμε το παράδειγμα της Εθνικής που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα».
Με τη διαφορά όμως ότι ο Σωκράτης Φάμελλος και κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια και μετά, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάριζε ότι δεν μιλάει για κρατικοποίηση.
Ειδικότερα, στην παρέμβασή του το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για «ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες». Ανέφερε μάλιστα ότι μιλά για λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το δημόσιο.
Χθες, εξηγώντας την πρόταση του προέδρου ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «ενεργητικότερη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, μέσω του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα», δηλαδή ποσοστού 8,39%. «Μιλάμε για ενεργητική συμμετοχή – παρέμβαση του Δημοσίου στον τρόπο που ασκείται η τραπεζική πολιτική» προκειμένου να σπάσει το καρτέλ, ανέφερε.
Πηγές πάντως υποβάθμιζαν τα λεγόμενα Πολάκη λέγοντας ότι είναι μεν μια πιο προωθημένη πρόταση, αλλά κινείται εντός των συνεδριακών αποφάσεων.
Η κίνηση Πολάκη έρχεται μια εβδομάδα μετά την Κεντρική Επιτροπή και την απόρριψη της πρότασής του από τον Σωκράτη Φάμελλο να διευρυνθούν τα όργανα με στελέχη της επιρροής του.
Περαιτέρω θυμίζει την εποχή Τσίπρα, όταν με παρεμβάσεις του παραμονές κρίσιμων διαδικασιών στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης προκαλούσε μετατόπιση της συζήτησης από τον στόχο που έθετε η ηγεσία.
Στο μεταξύ διάφορες αναφορές του Νίκου Παππά για τις δημόσιες τράπεζες στην Ευρώπη, κ.ά. ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη ότι κινείται πλησιέστερα στη θέση του Παύλου Πολάκη.
Σήμερα η απόφαση για τις αμυντικές δαπάνες
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να καταλήξει για το πώς θα ψηφίσει αύριο το βράδυ στο θέμα των αμυντικών δαπανών.
Οι απόψεις είναι μοιρασμένες με το «ναι» να υπερισχύει ελαφρώς, ενώ πρόσωπα όπως ο Βασίλης Κόκκαλης που τάχθηκε με την υπερψήφιση ως «εθνικά υπεύθυνη στάση» έδειξαν να πιέζουν λέγοντας και δημόσια τη θέση τους. Ο ίδιος είναι από τους βουλευτές το όνομα του οποίου έχει ακουστεί στα σενάρια αποχωρήσεων, αν και τελικώς ανέλαβε ρόλο τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Η Όλγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος με κομβικό ρόλο, αλλά και μέλος του προεδρείου, σε συνέντευξή της το βράδυ της Πέμπτης, παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς που υπάρχουν, άφησε ανοιχτό το να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον διεμήνυσε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επηρεαστεί από το στόχο της προσέγγισης με τη Νέα Αριστερά η οποία θα τις καταψηφίσει και πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει το ίδιο. «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε» διεμήνυσε, «θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι στο πεδίο των συμμαχιών και των συνεργασιών «δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα» με τα κόμματα που θέλουμε να συζητάμε, αλλά «οφείλουμε να αναζητήσουμε τους κοινούς τόπου.
Διαβάστε επίσης:
Παύλος Μαρινάκης: Θέλουμε οι συνεπείς πολίτες να επιβραβεύονται
Άγρια κόντρα Χρυσοχοΐδη – Κωνσταντοπούλου για τον αστυνομικό της Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr