Για τα κρίσιμα θέματα από τα ελληνοτουρκικά και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, έως το πολιτικό σύστημα την κατάσταση του προοδευτικού χώρου και την Προεδρία της Δημοκρατίας, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974 – 2024, 50 χρόνια ελληνική Εξωτερική Πολιτική».
Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είπε επιπλέον πως «πρέπει να πάμε στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές: Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών, το ζήτημα της ασφάλειας των νησιών («όχι» στην αποστρατιωτικοποίηση) και την ενότητα του αιγιακού χώρου. Πριν πάμε όμως στη Χάγη, είπε, «πρέπει να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα. Γιατί αν δεν τα ορίσεις, μπορεί η Χάγη να στα προσδιορίσει και να στα αφήσει στα έξι ναυτικά μίλια».
Στόχος, είπε είναι «να μεγαλώσει η χώρα διατηρώντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Σημείωσε ότι όσον αφορά τις προσεγγίσεις για τα ελληνοτουρκικά καταγράφονται τρεις διαφορετικές στρατηγικές:
-«Αυτή της αναβλητικότητας, επειδή δε μας παίρνει κάνουμε ότι συζητάμε αλλά δε ρισκάρουμε για κάποια λύση και θα περάσει ο καιρός». Η στρατηγική αυτή, εκτίμησε, «έχει τα όριά της, δε μας ευνοεί» αντιθέτως, όσο περνάει ο καιρός η Τουρκία γίνεται όλο και ισχυρότερη.
-Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, είπε «υπάρχει και μία λογική με την οποία δε συμφωνώ “λύση να ναι κ ό,τι να ναι”» η οποία, τόνισε, μπορεί να μας οδηγήσει σε μη επιθυμητές εξελίξεις.
-Η στρατηγική με την οποία ο ίδιος συμφωνεί είπε, είναι μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, όπου «ξέρουμε τι θέλουμε και ποια είναι τα εργαλεία για να το πετύχουμε». Εν προκειμένω, είπε, ένα εργαλείο είναι να πάμε στη Χάγη, με προετοιμασία και κόκκινες γραμμές (αυτές που προαναφέρονται πιο πάνω).
«Η επικαιρότητα σε κυνηγά όταν υπάρχει έλλειμμα στους ενεργά δρώντες»
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ιδίου και ειδικότερα στο αν σκοπεύει να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο και αν η επικαιρότητα τον κυνηγά απάντησε με νόημα:
«Η επικαιρότητα σε κυνηγάει όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες ενεργά δρώντες». Από εκεί και πέρα, τόνισε πως «δεν σημαίνει ότι βγαίνοντας από την ενεργό δράση, πρέπει να παραμένεις βουβός. Είμαι εδώ, λέω τις απόψεις μου και παρεμβαίνω με τον τρόπο μου στα πράγματα».
Αιχμές κατά Ανδρουλάκη- «Ζητούμενο η αντιπολίτευση όχι οι συναινέσεις»
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση του πολιτικού συστήματος και του προοδευτικού χώρου, είπε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα και το ζητούμενο είναι αυτή τη στιγμή να υπάρξει αντιπολίτευση, «δεν είναι το ζητούμενο οι συναινέσεις».
Ειδικότερα, σε σχέση με την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είπε πως «το ζήτημα δεν είναι να επανασυγκολλήσεις κομμάτια αλλά να δεις ποιο είναι το πρόβλημα για τον προοδευτικό χώρο, για την χώρα και το πολιτικό σύστημα» διαπιστώνοντας εκ νέου ότι υπάρχει «ανισορροπία» που είναι κακή και για το κυβερνών κόμμα. Προέκρινε συνεννόηση και συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, καταρχάς στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, για τα μεγάλα ζητήματα».
Αστειεύτηκε με το ότι για πρώτη φορά «δεν έπεσε η κυβέρνηση αλλά έπεσε η αξιωματική αντιπολίτευση» συνεχίζοντας όμως με την αιχμή ότι «έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έκανε τίποτα για να ανέβει, έμεινε στάσιμη».
Οι αιχμές για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη έγιναν και πιο σαφείς καθώς αναφερόμενος στη συνάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό ανέφερε πως δεν είναι και πολύ «ευτυχής» από την εικόνα της συνάντησης και τη δήλωση ότι με μόνο με συναινέσεις η χώρα μπορεί να πάει μπροστά. «Για να μην αδικώ τον κ. Ανδρουλάκη, το διόρθωσε» είπε στη συνέχεια παραπέμποντας στη νεότερη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως δεν αρκεί να ξορκίζεις τη συνεργασία με τη ΝΔ αν δεν κινηθείς σε άλλη κατεύθυνση.
Σημείωσε ότι δεν μιλά για «Λαϊκό Μέτωπο» αλά Γαλλία, καθώς η κάθε χώρα έχει τις ιδιατερότητές της αλλά κάλεσε να υπάρξει μια αναζήτηση και συζήτηση πρώτα για το πρόγραμμα διακυβέρνησης και από κει και πέρα αν μπορεί να υπάρξουν συναινέσεις, «να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για προεκλογικές ή και μετεκλογικές συνεργασίες».
«Δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης ο ΠτΔ»
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση των ημερών για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το ερώτημα για τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος προκρίνει είπε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να είναι πρόσωπο με παραταξιακά χαρακτηριστικά, «δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
Και ακόμα, σε σχέση με το ενδεχόμενο εκλογής ΠτΔ ούτε καν με 151 ψήφους, αλλά με 120 ψήφους κατά την πρόβλεψη που πέρασε η ΝΔ στην αναθεώρηση του 2019, υπογράμμισε ότι γεννάται πολιτικό θέμα: «αν το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την εκλογή ΠτΔ, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα».
Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για ευτελισμό του θεσμού στο βαθμό που τρέχει μια συζήτηση για ονόματα και χαρακτηριστικά την στιγμή που υπάρχει ΠτΔ που δικαιούται ανανέωση θητείας.
Επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει και μία εβδομάδα πριν στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, είπε πως ο Κ. Μητσοτάκης εφόσον δεν προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου, δείχνει ότι το σκέφτεται, και αν το σκέφτεται θα πρέπει «να μας εξηγήσει γιατί το σκέφτεται, θα πρέπει να μας εξηγήσει πού έκανε λάθος ο ίδιος και που δεν ήταν καλή στα καθήκοντά της η κ. Σακελλαροπούλου».
Διαβάστε επίσης
Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, στη «γραμμή» Πολάκη ο Νίκος Παππάς
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αμπντάλα και αλ Θάνι με επίκεντρο τη Συρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr