Λίγο πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το ΚΚΕ επικέντρωσε τις παρεμβάσεις του στην εξωτερική πολιτική, με αφορμή κυρίως τα τεκταινόμενα στη Συρία και την ενημέρωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ενημερώσεων του υπουργού Εξωτερικών στους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Στη συνάντηση αυτή ο Κουτσούμπας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την αντίθεση του Περισσού «στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, τόσο στην Ουκρανία, όσο και βοηθώντας, ουσιαστικά ενισχύοντας, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής».
Επίσης ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ δήλωσε την αντίθεση του κόμματος στην «έμμεση, αλλά ουσιαστική στήριξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι επιβλήθηκαν στη Συρία, κατέλαβαν τη Συρία, την κυβέρνηση, το κράτος εκεί εκδιώκοντας τον Άσαντ – με τον οποίο βεβαίως εμείς ως κόμμα είχαμε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές τεράστιες – και με την επέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έπαψαν να είναι τρομοκράτες οι τζιχαντιστές και έγιναν “αντάρτες” ή “επαναστάτες”».
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι ο διάλογος, ποτέ δεν ήταν ο διάλογος. Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε την ανησυχία και την αντίθεση του ΚΚΕ στον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε πέρσι στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής, καθώς ο χάρτης αυτός «θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για την Ελλάδα «αν πάρουμε ως δεδομένο το επικίνδυνο πακέτο που προβάλλει ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, των νησιών μας, με αποστρατιωτικοποίηση, με ενίσχυση του τουρκολιβυκού συμφώνου, με μια σειρά άλλες τοποθετήσεις για το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”», καθώς «τα “ήρεμα νερά” πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν κάποια στιγμή σε “ταραγμένα νερά”».
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, «ήδη οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μόνο μέσα στο 2024 ήταν 1.900», στοιχείο το οποίο οδηγεί τον Περισσό να μην συμμερίζεται «έναν εφησυχασμό ή, αν θέλετε, μία εξιδανίκευση της κατάστασης, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που κάνουν και κάποιοι αναλυτές και άλλα πολιτικά κόμματα». Συνεπώς «όλη αυτή την πορεία από δω και πέρα θα πρέπει να την παρακολουθούμε σταθερά, διότι έχουν μπει επί τάπητος τα ζητήματα και συζητιούνται, μπορεί στο παρασκήνιο, αλλά πάντως έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των επικίνδυνων αυτών ζητημάτων».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπιστώνει απομάκρυνση «από τη λογική της εισβολής – κατοχής και του να υπάρξει ενιαία Κύπρος, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις κ.λπ. και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια συνομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών. Εκτός από το επικίνδυνο επίσης ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, και που μας βρίσκει παντελώς αντίθετους».
Διαβάστε επίσης
Με φόντο Συρία και Τουρκία συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτο κρας τεστ για Φάμελλο ο προϋπολογισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr