Το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελλο η μάχη του προϋπολογισμού, όπου θα καταγραφεί και η νέα στρατηγική απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει θέσει τον πήχη ψηλά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και έτσι θα λειτουργεί στο εξής – το τόνισε και στη χθεσινή κλειστή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον προϋπολογισμό.
Με άλλα λόγια, ήδη δίνεται ένα σήμα ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη όσον αφορά την αντιπολιτευτική στάση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.
Από την άλλη, είναι με ερωτηματικό ποια θα είναι τα νεύματα και προς τη Νέα Αριστερά, την οποία έχει υπό στενό μαρκάρισμα τις τελευταίες μέρες με τα προσκλητήρια για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασία.
Η Νέα Αριστερά θα καταψηφίσει τους εξοπλισμούς (τους χαρακτηρίζει μάλιστα «υπερεξοπλισμούς») και βάζει ζητήματα σχετικά με τη φορολόγηση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε συζήτηση χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για όλα τα πεδία του προϋπολογισμού αλλά και για τις αμυντικές δαπάνες. Σε σχέση με τις τελευταίες, το κλίμα φάνηκε να είναι κάπως μοιρασμένο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ κατά της υπερψήφισης φέρεται να τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης και υπέρ η Νίνα Κασιμάτη. Οι τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τους εξοπλισμούς και για όλα τα υπόλοιπα θέματα, πάντως, αναμένεται να ληφθούν το αργότερο έως το Σάββατο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος με την παρουσία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την τελευταία μέρα θα επιχειρήσει να αναδείξει και την αλλαγή σελίδας του κόμματος υπό την αρχηγία του και σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς βέβαια την «αρνητική παρένθεση» του Στέφανου Κασσελάκη.
Ανησυχία για τις αποχωρήσεις
Οι αποχωρήσεις βουλευτών που συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα με τη Ράνια Θρασκιά ήταν, όσο να ’ναι, και μία αρνητική εικόνα στην προσπάθεια της επανεκκίνησης την οποία η Κουμουνδούρου ήθελε να σηματοδοτήσει και με τις επιστροφές στελεχών στα όργανα και στο κόμμα. Η ανησυχία για νέες αποχωρήσεις δε, φαίνεται να παραμένει και να μη διαλύεται τελείως, καθώς από τον Ταύρο – που δείχνουν να είναι καλά πληροφορημένοι για το ποιος και πότε θα φύγει – επιμένουν ότι επίκεινται κι άλλες και ότι σύντομα το Κίνημα Δημοκρατίας θα έχει δική του Κ.Ο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανησυχία στράφηκε τις τελευταίες ώρες και στη Νίνα Κασιμάτη, η οποία με δική της επιλογή δεν ανέλαβε κάποιο κοινοβουλευτικό τομέα. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες της, πάντως, η βουλευτής Β’ Πειραιά διαβεβαιώνει ότι δεν θα φύγει και παραπέμπει στη δήλωση «δεν εγκαταλείπω». «Έχω διαφωνήσει έγκαιρα με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία των πολυεπίπεδων ηττών και προφανώς δεν είμαι μόνη σε αυτή τη θεώρηση, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί. Θα συνεχίσω μαζί με χιλιάδες συντρόφους και συμπολίτες τον διανοητικό και πολιτικό αγώνα της νίκης των ιδεών της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως πάντα έκανα. Στον καθαρό αέρα της δημοκρατικής σύνθεσης και έξω από τη λογική της δογματικής αυτοδικαίωσης που μας έχει μικρύνει» σημείωνε στην ίδια δήλωση, αμέσως μετά τις εκλογές.
Μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον μπορεί να συντηρεί τη ρητορική περί της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, ωστόσο στην πραγματικότητα ο Σωκράτης Φάμελλος με το «καλημέρα» έχει ανοίξει «μέτωπο» με τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη πριν από μία εβδομάδα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τα εργαλεία για να χτίσει τη νέα γραμμή απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σωκράτης Φάμελλος και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι εξέπεμψε κλίμα συναίνεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι ασκεί «βολική και συναινετική» αντιπολίτευση, κάτι που δεν θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μετά τη συνάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν μέχρι και ερμηνείες για συνεργασία.
Με κάθε ευκαιρία δε η Κουμουνδούρου αφήνει υπονοούμενα για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία πλέον κατέχει το ΠΑΣΟΚ. Ότι δηλαδή αυτή την έδωσαν οι εκλογές και η ετυμηγορία του λαού και χάθηκε εξαιτίας των σχεδίων συστημικών κέντρων που επέλεξαν να ωφελήσουν το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο – λέει αυτή η γραμμή – φοβούνται.
«Πονοκέφαλος» για ΠτΔ
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Νέα Αριστερά, δεν είναι μόνο το θέμα των εξοπλισμών και της φορολογίας, αλλά και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Νέα Αριστερά έκανε επίσημη πρόταση για υποψηφιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, καλώντας τα προοδευτικά κόμματα να λάβουν θέση. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν απέρριψε την πρόταση Χαρίτση, όμως παρέπεμψε για τις απαντήσεις στο μέλλον, «στην κατάλληλη ώρα». Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί αντιμετωπίζουν την πρόταση Χαρίτση θετικά, ωστόσο, όταν ο Φάμελλος έχει κάνει επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό του και συγκεκριμένα στον Παύλο Πολάκη, έχει περισσότερους λόγους να μην θέλει να δείξει ότι σύρεται από την πρωτοβουλία ενός μικρού κόμματος, όπως η Νέα Αριστερά (παρά το πολιτικό «φλερτ» μαζί της). Έτσι επικαλέστηκε λόγους θεσμικότητας – θα τοποθετηθεί όταν ανοίξει η συζήτηση επίσημα – και συλλογικής λειτουργίας των οργάνων. Στο μεταξύ ήδη εμφανίζονται διαφοροποιήσεις, με τον Νίκο Παππά να επαναλαμβάνει την πρότασή του για ΠτΔ από την Αριστερά «με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα» και μετά την πρόταση Χαρίτση για Ράμμο, πιέζοντας τον Σωκράτη Φάμελλο να λάβει υπόψη και αυτή τη θέση.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr