Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτίως της Δαμασκού βρίσκονται από σήμερα το πρωί ισραηλινά τεθωρακισμένα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προέλαση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη νότια Συρία, ελέγχοντας πλήρως και χωρίς αντίσταση δεκάδες συριακά χωριά και κωμοπόλεις, μετά τη χθεσινή εντολή του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, να καταστραφούν όλες οι συριακές στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή πέραν της νεκρής ζώνης των Υψωμάτων του Γκολάν και έως την περιοχή Τζάμπαλ Αλ-Ντρουζ της νότιας Συρίας που συνορεύει με την Ιορδανία και ελέγχεται από την κοινότητα των Δρούζων.
Οι δυνάμεις του συριακού ναυτικού, ύστερα από σφοδρότατους βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας στις ναυτικές βάσεις που βρίσκονται στα περίχωρα των παραλιακών πόλων Μινά Αλ-Μπαϊντά και Λατάκεια.
Στόχος της ισραηλινής προέλασης είναι η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης εντός του συριακού εδάφους. Στρατιωτικοί παράγοντες δηλώνουν σε ισραηλινά μέσα, όπως μεταδίδει η DW, ότι αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων στη Συρία είναι να εμποδίσουν τους αντάρτες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις στρατιωτικές υποδομές και το οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ, προκειμένου να μην στραφούν μελλοντικά κατά του Ισραήλ.
Ο Ισραέλ Κατς επιβεβαίωσε σήμερα ότι ζήτησε μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα στη νότια Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
“Μαζί με τον πρωθυπουργό, ζήτησα από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα και τρομοκρατικές απειλές, στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία”, δήλωσε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στην πόλη της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί αυτή η ζώνη αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να “εμποδιστεί η οργάνωση της τρομοκρατίας στη Συρία”.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ίσραελ Κατς επιβεβαίωσε σήμερα ότι ισραηλινά πυραυλοφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον του συριακού στόλου.
«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις στη Συρία για να πλήξει και να καταστρέψει στρατηγικές δυνατότητες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ. Το Ναυτικό εκτέλεσε επιχείρηση χθες βράδυ για να καταστρέψει τον συριακό στόλο με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Χάιφα.
Ο υπουργός προειδοποίησε παράλληλα τους νέους ηγέτες της Συρίας να μην ακολουθήσουν «τον δρόμο του Άσαντ».
Με χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ διευκρίνισε ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού στην περιοχή είναι «προσωρινή, προκειμένου να μην επαναληφθεί μία ‘νέα 7η Οκτωβρίου’ στο βόρειο Ισραήλ». Πάντως οι διευκρινήσεις Σάαρ δεν έπεισαν τις κυβερνήσεις της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες με επίσημες ανακοινώσεις τους καταδίκασαν την ισραηλινή προέλαση στη Συρία, την οποία και χαρακτήρισαν ως κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη, ισραηλινές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ενημερωθεί και έχουν εγκρίνει την προέλαση.
Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντικαθεστωτικούς και την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, αναφέρθηκε σε «σχεδόν 310 πλήγματα» που διεξήγαγε κατ’ αυτήν η «ισραηλινή πολεμική αεροπορία» από προχθές Κυριακή το πρωί.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν από προχθές τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων για να καταστρέψουν δυνατότητές τους.
Πάντως, νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για προώθηση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταθμεύουν στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν που βρίσκεται στην άκρη του κατεχόμενου και προσαρτημένου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων.
«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προωθούνται προς τη Δαμασκό ή πλησιάζουν σε αυτήν είναι εντελώς ψευδείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβισάι Αντράε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σταθμεύουν στην ουδέτερη ζώνη και σε σημεία άμυνας κοντά στα σύνορα προκειμένου να προστατεύουν τα σύνορα του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ωστόσο το Reuters, επικαλούμενο αραβικές πηγές, μετέδωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης προσεγγίζουν τη Δαμασκό από τα νοτιοδυτικά.
Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένα στα ανοιχτά της Συρίας
Εντωμεταξύ, δορυφορικές εικόνες δείχνουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να έχουν φύγει από τη ρωσική βάση στην Ταρτούς στις συριακές ακτές και ορισμένα από τα πλοία να έχουν ρίξει άγκυρα στα ανοικτά της θάλασσας μετά την ανατροπή καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από δυνάμεις των ανταρτών.
Μια εικόνα που τραβήχτηκε στις 9 Δεκεμβρίου από την Planet Labs δείχνει τουλάχιστον τρία πλοία του ρωσικού μεσογειακού στόλου, συμπεριλαμβανομένων δύο φρεγατών με κατευθυνόμενους πυραύλους και ενός πετρελαιοφόρου, αγκυροβολημένα περίπου οκτώ μίλια βορειοδυτικά της Ταρτούς. Ο υπόλοιπος στόλος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί αμέσως από δορυφορικές εικόνες.
Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την Δαμασκό την Κυριακή μετά από μια αστραπιαία προέλαση που οδήγησε τον Άσαντ σε διαφυγή στη Ρωσία μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών και 54 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης της οικογένειάς του.
Η Μόσχα – σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ για δεκαετίες – τώρα προσπαθεί να έρθει σε μια συμφωνία με τους αντάρτες για να εγγυηθεί την ασφάλεια δύο στρατηγικά σημαντικών στρατιωτικών βάσεων.
Η Ρωσία έχει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας και ναυτική βάση στην Ταρτούς στην ακτή.
Οι εγκαταστάσεις στην Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, και η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως σταθμό ανάπαυσης για τους εξωτερικούς συνεργάτες του στρατού της προς και από την Αφρική.
Προηγουμένως, η Ρωσία είχε πέντε πλοία επιφανείας και ένα υποβρύχιο στο Ταρτούς , σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από την BlackSky και την Planet Labs.
Ο στόλος αναχώρησε από τη ναυτική βάση κάποια στιγμή μεταξύ 6 Δεκεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες.
Διαβάστε επίσης:
Ιταλία: «Αμνηστία» σε όσους δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού – «Άκυρα» τα πρόστιμα των 100 ευρώ
Ada Lovelace: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα που έγινε πρωτοπόρος στον προγραμματισμό υπολογιστών
Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου, καταθέτει για υπόθεση διαφθοράς
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr