Η Άντα Λόβλεϊς γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1815, στο Λονδίνο και ήταν κόρη του Λόρδου Βύρωνα και της Αναμπέλα Μίλμπανκ.
Δυστυχώς οι γονείς της χώρισαν δύο μήνες μετά τη γέννησή της, και ο διάσημος ποιητής πατέρας της εγκατέλειψε την Αγγλία διά παντός οπότε δεν είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει.
Όπως τα περισσότερα παιδιά της αριστοκρατίας έλαβε ιδιωτική παιδεία, ενώ στη συνέχεια επέλεξε το δρόμο της αυτό-μόρφωσης, αγαπούσε τη μουσική, και έδειξε από νωρίς μια κλίση στα μαθηματικά βοηθούμενη και από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ογκούστους ντε Μόργκαν.
Στα είκοσί της χρόνια (1835) παντρεύτηκε τον βαρόνο Ουίλιαμ Κινγκ, έφερε στον κόσμο τον διάδοχό του, και έγινε κόμισσα του Λόβλεϊς.
Η νεαρή Άντα είχε γοητευτεί από την υπολογιστική μηχανή του σπουδαίου Άγγλου εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπιτζ, και το 1843, μετέφρασε και σχολίασε ένα επιστημονικό άρθρο του Ιταλού μαθηματικού και στρατιωτικού μηχανικού, Λουίτζι Μεναμπρέα (αργότερα έγινε και πρωθυπουργός της Ιταλίας), με τίτλο «1842: Στοιχεία της Αναλυτικής Μηχανής του Τσαρλς Μπάμπιτζ».
Ο Μπάμπιτζ είχε σχεδιάσει την «αναλυτική μηχανή» που λειτουργούσε με τη δύναμη του ατμού, και μπορούσε αυτόματα να κάνει ακριβείς αριθμητικούς υπολογισμούς κάθε είδους παίρνοντας εντολές και δεδομένα από διάτρητες κάρτες.
Όταν η Άντα Λόβλεϊς μετέφρασε το άρθρο, μεγαλύτερη εντύπωση στους επιστήμονες έκαναν τα μακροσκελή της σχόλια που υπερέβαιναν το άρθρο και το κείμενο της διάλεξης.
Εκεί, η Άντα έδειξε ότι δεν είχε απλώς υψηλό επιστημονικό επίπεδο, αλλά έδειξε ότι διέθετε πρωτοποριακή μαθηματική σκέψη και φαντασία.
Η Λόβλεϊς, πρότεινε ότι οι εφαρμογές της μηχανής μπορούσαν να επεκταθούν σε νέα πεδία.
Υποστήριξε ότι η μηχανή μπορούσε να κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από υπολογισμούς.
Υπέθεσε ότι οι αριθμοί θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν άλλες «οντότητες».
Πρότεινε ότι μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους αριθμούς με γράμματα ή με τις νότες της μουσικής, κι έτσι έγινε η πρώτη που φαντάστηκε έναν άλλο προγραμματισμό που οδηγούσε σ’ αυτό που σήμερα ονομάζουμε software.
Πρότεινε μάλιστα κι έναν αλγόριθμο ικανό να επεξεργάζεται τους «αριθμούς του Bernoulli» που είναι μια ακολουθία αριθμών που εμφανίζονται συχνά στην ανάλυση.
Έτσι άρχισε να έχει μια πυξίδα, και να χαρτογραφεί τα άγνωστα ως τότε τοπία του «προγραμματισμού».
Η Άντα Λόβλεϊς πέθανε νέα, σε ηλικία 36 ετών, από καρκίνο.
Εκ των υστέρων, η Άντα Λόβλεϊς, η γυναίκα που συνδύαζε την επιστημοσύνη με την αχαλίνωτη φαντασία δικαιώθηκε.
Οι μελέτες της, 101 χρόνια μετά το θάνατό της, επανεκδόθηκαν και εντυπωσίασαν το σύγχρονο επιστημονικό κόσμο.
Έτσι, σήμερα θεωρείται η πρώτη επιστήμων που ασχολήθηκε με τη διαφορική σημασία των αριθμών, αλλά και την έννοια του «προγραμματισμού» που αποτελεί την πεμπτουσία του ψηφιακού μας κόσμου και κατά συνέπεια θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια Υπολογιστών.
Προς τιμή της οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα «Ada» σε μια γλώσσα για υπολογιστές που δημιουργήθηκε για το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, ενώ από το 2009 έχει καθιερωθεί η δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου, ως «Ada Day».
Διαβάστε επίσης:
Nature: Οι δέκα άνθρωποι που διαμόρφωσαν την επιστήμη το 2024 (photos)
ΔΟΔ: 104 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2024, πάνω από τους μισούς στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr