Με… σιωπή – προς το παρόν – αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια συζήτηση που όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει (επικαλούμενη και τους… καλούς τρόπους), εντούτοις όσο περνά ο καιρός τόσο και… φουντώνει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης ακόμα δεν έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για νέο ένοικο του προεδρικού μεγάρου στην Ηρώδου του Αττικού και ότι οι τελικές του αποφάσεις θα ληφθούν μετά την περίοδο των γιορτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία, ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές και το… αντάρτικο της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ το σενάριο αυτό θεωρείται σχεδόν αδύνατο.
Από την άλλη, λένε πηγές της κυβέρνησης, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποστηριχθεί μόνο από τη ΝΔ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να κάνει «γκελ» και στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να λάβει τις ψήφους τουλάχιστον και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει αντιδράσεις και πολλές διαρροές στη ΝΔ.
Όπως, άλλωστε, έχει γράψει το topontiki.gr, ο βασικός στόχος του Κ. Μητσοτάκη καθορίζεται από δύο αριθμούς: τουλάχιστον 151 βουλευτές της ΝΔ που θα υπερψηφίσουν τον/την νέο/νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τουλάχιστον 180 ψήφους που θα λάβει συνολικά το εν λόγω πρόσωπο (δηλαδή, να υποστηριχθεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και από ανεξάρτητους βουλευτές ή μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων).
Ωστόσο, η εξίσωση την οποία επιχειρεί να λύσει το Μαξίμου είναι και πολυπαραγοντική και δύσκολη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση την οποία τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία προς το παρόν μόνο… σαφής δεν είναι – με εξαίρεση τη Νέα Αριστερά. Συγκεκριμένα:
ΠΑΣΟΚ
Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι η συζήτηση για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πρόωρη και ότι θα αρχίσει μέσα στον Ιανουάριο. Η αλήθεια είναι πιο κοντά στο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελε να απορρίψει «μια κι έξω» την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ωστόσο, φαίνεται ότι θα περιμένει να ακούσει και την πρόταση Μητσοτάκη προτού τοποθετηθεί.
ΣΥΡΙΖΑ
Παρόμοια στάση με αυτή του ΠΑΣΟΚ τηρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ: η Κουμουνδούρου θα περιμένει και αυτή να ακούσει την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο, πηγές της αναφέρουν ότι τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον προϋπολογισμό, για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικός στο διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά «στην κατάλληλη ώρα».
Κίνημα Δημοκρατίας
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Kontra Channel o Στέφανος Κασσελάκης πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο ΠτΔ δεν πρέπει να είναι άφωνος, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός» είπε, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση: «Αυτή η πασαρέλα που εκτυλίσσεται για τον ανώτατο παράγοντα της χώρας μας είναι αηδιαστική και δείχνει τα ελλείμματα του θεσμικού πλαισίου. Είναι δυνατόν ένας πρόεδρος να επιλέγεται από 151 βουλευτές και να υπάρχει μια ονοματολογία, ακόμα και με την νυν πρόεδρο, μετά από όσα έχουν προκύψει πώς θα μπορούσε να την προτείνει ξανά ο κ. Μητσοτάκης; Η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό, εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της ονοματολογίας».
Νέα Αριστερά
Η πιό ξεκάθαρη στάση σχετικά με το θέμα, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή του κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Χρ. Ράμμου ζητώντας διάλογο για το θέμα.
ΚΚΕ
Επίσης με ξεκάθαρη στάση: θα καταψηφίσει κάθε υποψήφιο από άλλο κόμμα.
Κόμματα στα δεξιά της ΝΔ
Ελληνική Λύση, Νίκη και ό,τι έχει απομείνει από τους Σπαρτιάτες αναμένουν την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για να… επιτεθούν, είτε χαρακτηρίζοντάς την ως… ανεπαρκώς δεξιά είτε ως οτιδήποτε άλλο θα εξυπηρετήσει τη ρητορική τους.
Πλεύση Ελευθερίας
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι επιφυλακτική ως προς την πρόταση της Νέας Αριστεράς, θεωρώντας πιο βασικό ο Χρ. Ράμμος να έχει και νέα θητεία στην ΑΔΑΕ.
Διαβάστε επίσης
Οικονομία: Η… δεξιά πτέρυγα της ΝΔ πιέζει την κυβέρνηση για μέτρα «εδώ και τώρα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr