Οι μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωνε τη γραμμή περί μεγάλης Κεντροαριστεράς προσβλέποντας σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, φαίνεται ότι μπαίνουν στον πάγο, αν δεν τελείωσαν κιόλας.
Πλέον ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κοιτάει προς τη Νέα Αριστερά για κάποιας μορφής συνεργασία ή, ιδανικά, την επανένωση, κάτι πολύ δύσκολο να σηκώσει, πάντως, η Νέα Αριστερά. Αντίθετα η σχέση με το ΠΑΣΟΚ πέρασε ήδη σε ανταγωνιστική φάση, στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να «ξαναμεγαλώσει» και να ανακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχασε προς όφελος του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως τονίζει η νέα ηγεσία, αυτή είναι η θέση που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ η λαϊκή ετυμηγορία, και σκοπεύει να την τιμήσει.
Ο στόχος που έχει θέσει ο Σωκράτης Φάμελλος είναι όχι απλώς η δημοσκοπική και πολιτική επανάκαμψη, αλλά επιπλέον η οργανωτική ανασυγκρότηση αλλά και η επιστροφή βουλευτών. Χρειάζονται 5 βουλευτές για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκέντρωση δυνάμεων και στο βάθος συνεργασίες
Σε αυτή τη φάση ξετυλίγει μια στρατηγική συγκέντρωσης δυνάμεων με την προαναγγελθείσα πολιτική εξόρμηση και καθημερινά καλέσματα επιστροφής, μετά τη φθορά και την πολιτική/δημοσκοπική κατάρρευση του τελευταίους έτους, αλλά και την οργανωτική και στελεχική αποδυνάμωση.
Πέρα από την απεύθυνση στους απογοητευμένους ψηφοφόρους και τα μέλη που αποστασιοποιήθηκαν ή έφυγαν λόγω Κασσελάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος απευθύνεται και σε στελέχη, με ενδεικτική την επιστροφή Βασιλειάδη και Σπίρτζη στην ΠΓ, και την επανάκαμψη 6 στελεχών στο κόμμα. Ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Βλάσης Τσιόγκας και ο Σταύρος Αραχωβίτης ήδη έδωσαν το «παρών» στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή και αναμένεται να τους ακολουθήσουν κι άλλοι.
Όμως ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται να απευθύνεται και σε βουλευτές, αυτούς που έφυγαν πρόσφατα και δείχνουν να ταλαντεύονται για το αν θα πάνε στο κόμμα Κασσελάκη ή αλλού, αλλά και σε αυτούς που έφυγαν πέρυσι.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά, είναι η πιο συγγενής δύναμη στην οποία μπορεί να στραφεί αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Σωκράτη Φάμελλο για να «μεγαλώσει» ξανά. Απέναντί της ακολουθείται εδώ και μέρες ένα επιθετικό φλερτ με τα προσκλητήρια να είναι πυκνά και επίμονα.
«Κλείσιμο ματιού» σε Χαρίτση το «άδειασμα» Φάμελλου σε Πολάκη
Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να δει κανείς και έναν από τους λόγους που ο Σωκράτης Φάμελλος δεν θέλει να παραχωρήσει ειδικά προνόμια στον Παύλο Πολάκη, όπως φάνηκε καθαρά το Σάββατο (πέραν του ότι ούτως ή άλλως κανένας αρχηγός δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει μέρος της εξουσίας του).
Η πλευρά Πολάκη δεν φαίνεται να είναι καθόλου «ζεστή» σε μια επιστροφή της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν τρέφουν και ιδιαίτερα αισθήματα για τον Πολάκη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και τη στάση που κράτησε έναντι της Έφης Αχτσιόγλου στις προεδρικές εκλογές του 2023.
Επομένως, τυχόν «αναβάθμιση» Πολάκη δε θα βοηθούσε τις γέφυρες προς τη Νέα Αριστερά.
Ειδικοί χειρισμοί
Η Κουμουνδούρου στρέφεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Αριστερά έχοντας στο τραπέζι δύο δεδομένα:
Από τη μία ότι το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, της Έφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλιόπουλου και των άλλων βουλευτών και στελεχών που έφυγαν πέρυσι βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, καθώς συνεχίζει με δημοσκοπικές πτήσεις που τη δείχνουν εκτός Βουλής, μετά την αποτυχία να εκλέξει ευρωβουλευτή αλλά και να εκμεταλλευτεί την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, η Νέα Αριστερά αυτή τη στιγμή λογίζεται ως ένα διακριτό, αυτόνομο πολιτικό κόμμα – μόλις ένας μήνας έχει περάσει από το ιδρυτικό της συνέδριο. Επομένως, απαιτούνται και κάποιοι ειδικοί χειρισμοί από την πλευρά της Κουμουνδούρου ώστε να μη θεωρηθεί ότι επιχειρεί να επηρεάσει τα εσωκομματικά ενός άλλου κόμματος, ή ότι επιχειρεί να το «αλώσει».
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ προσκλητηρίου επιστροφής και ρητορικής περί εκλογικής συνεργασίας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος έχει απευθύνει ευρύ προσκλητήριο τουλάχιστον σε τρεις συνεδριάσεις οργάνων την περασμένη εβδομάδα, στην κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, έδειξε να υιοθετεί τη ρητορική Χαρίτση περί Λαϊκού Μετώπου αλά Γαλλία και την από τα κάτω πολιτική αλλαγή, από τα κινήματα και τους αγώνες, που «δεν θα γίνει μόνο σε γραφεία, αλλά θα γίνει και με έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» ο οποίος «πρέπει να έχει μία αφετηρία: την προοδευτική απάντηση σε μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Στην ίδια συνεδρίαση η Ράνια Σβίγκου μεταξύ άλλων απεύθυνε κάλεσμα συστράτευσης όχι μόνο στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, εκείνους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, εκείνους που απογοητεύθηκαν στην πορεία ή πληγώθηκαν από τα λάθη αλλά και «τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που πορευτήκαμε μαζί επί δεκαετίες».
Η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της επισήμανε την θέση της ότι δεν θα έπρεπε να έχουν φύγει και πως η πορεία απέδειξε «πόσο βιαστική και επιπόλαιη ήταν η επιλογή τους». Ωστόσο, είπε, «δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς σε κόμμα, άρα με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργασίας».
Ακόμη και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τον περσινό χειμώνα ήταν από εκείνους που είχαν ζητήσει την επιστροφή εδρών, συμμετέχει στο προσκλητήριο προς τη Νέα Αριστερά. Τονίζει τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχουν τρόποι επούλωσης των πληγών και της υπέρβασης των λαθών και των δυσκολιών του παρελθόντος.
Γέφυρες μέσω Ράμμου
Σε αυτό το σκηνικό θεωρείται ότι και η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για την υποψηφιότητα Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας, δίνει δυνατότητες για γεφύρωση της απόστασης και για προσέγγιση και σύγκλιση. Ωστόσο λόγω και του ότι η Κουμουνδούρου δεν θέλει να δείξει ότι σύρεται από την πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς επικαλείται λόγους θεσμικότητας μεταθέτοντας την τοποθέτησή της όταν ανοίξει επίσημα η συζήτηση.
Στην επιστολή Χαρίτση προς τους αρχηγούς με το αίτημα για συνάντηση ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας κοινής στάσης στο θέμα της υποψηφιότητας για ΠτΔ, χθες η Κουμουνδούρου απάντησε πως μετά τον προϋπολογισμό θα συζητήσει το θέμα στα όργανα και θα απαντήσει στον πρόεδρο της Νέας Αριστερας για τον χρόνο της συνάντησης.
Διαβάστε επίσης:
Με τον Χάρη Δούκα θα συναντηθεί την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr