Σε ασφυκτικό κλοιό από την ΑΑΔΕ με τη βοήθεια του Κτηματολογίου θα βρεθούν όλοι εκείνοι που διαθέτουν πισίνες στο σπίτι τους, αλλά δεν τις έχουν δηλώσει στην Εφορία. Οι παραβάτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φόρους, τεκμήρια και αυστηρές κυρώσεις, ενώ στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες πισινών που τις έχουν κατασκευάσει χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Πλέον, οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν ισχυρά εργαλεία για να εντοπίσουν κάθε αδήλωτη πισίνα.
Με τη νέα δυνατότητα πρόσβασης στο Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ μπορεί να διασταυρώνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και του Ε9 με τις καταχωρήσεις του Κτηματολογίου, εντοπίζοντας έτσι αδήλωτα ακίνητα και πισίνες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι, η ΑΑΔΕ έχει ήδη «σαρώσει» τον ψηφιακό χάρτη της χώρας, εντοπίζοντας όλα τα μπλε σημεία και διαχωρίζοντας τις πισίνες από άλλες κατασκευές, όπως τα γήπεδα.
Αυτή η νέα τεχνολογική δυνατότητα ενισχύει τη δυνατότητα της ΑΑΔΕ να εντοπίζει τις πισίνες και να συνδυάζει τα δεδομένα του Κτηματολογίου με τα φορολογικά στοιχεία των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, θα διατεθεί η διαδικτυακή υπηρεσία «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της ΑΑΔΕ. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, η ΑΑΔΕ μπορεί να αποκτά δεδομένα για τις ιδιοκτησίες, τα ακίνητα, τις διευθύνσεις και τις κατασκευές, επιτρέποντας μια πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των αδήλωτων πισινών.
Οι ιδιοκτήτες πισινών που δεν τις έχουν δηλώσει, είτε πρόκειται για εξωτερικές είτε για εσωτερικές πισίνες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις. Τα στοιχεία για τις αδήλωτες πισίνες θα διαβιβαστούν στις φορολογικές αρχές για την επιβολή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Παράλληλα, θα αποσταλούν στις πολεοδομικές αρχές για την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παράνομης κατασκευής πισίνας χωρίς άδεια.
Η πισίνα θεωρείται βοηθητικός χώρος της κατοικίας και, ως εκ τούτου, επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ, όμοιο με το φόρο που επιβάλλεται σε αποθήκες και γκαράζ. Η ΑΑΔΕ δεν κάνει διακρίσεις και για τις κοινόχρηστες πισίνες σε συγκροτήματα, καθώς το τεκμήριο διαβίωσης ισχύει και γι’ αυτές. Επίσης, η πισίνα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ανεξαρτήτως αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική. Σε περίπτωση που πρόκειται για συναρμολογούμενη πισίνα, ο νόμος δεν κάνει διάκριση, ενώ για τις εσωτερικές πισίνες τα ποσά του τεκμηρίου διπλασιάζονται.
Το τεκμήριο διαβίωσης για τις πισίνες είναι κλιμακωτό και ανέρχεται σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις πισίνες μέχρι 60 τ.μ., ενώ για επιφάνειες άνω των 60 τ.μ. ανέρχεται σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και για μικρές πισίνες, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου. Ειδικά για όσους διαθέτουν εσωτερικές πισίνες, το ποσό διπλασιάζεται, καθιστώντας τους υπεύθυνους για μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Επιπλέον, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος υπολογίζεται ως το 13% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για την πισίνα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν εξωτερικές ή εσωτερικές πισίνες θα επιβαρυνθούν με έναν πρόσθετο φόρο, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αναλόγως της αξίας και του μεγέθους της πισίνας.
Η ΑΑΔΕ προχωρά σε αυστηρούς ελέγχους και είναι αποφασισμένη να εντοπίσει και να καταλογίσει πρόστιμα σε όσους παραλείπουν να δηλώσουν τις πισίνες τους. Η νέα αυτή προσπάθεια εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Αρχής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παράνομης δόμησης, και οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η συμμόρφωση με τη νομοθεσία είναι η καλύτερη λύση για να αποφύγουν αυστηρές κυρώσεις και υπέρογκους φόρους.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωπαϊκό σχέδιο 500 δισ. ευρώ για κοινό Ταμείο Άμυνας
Θεοδωρικάκος: Παρατείνονται έως τον Απρίλιο τα μέτρα ελέγχου των τιμών
Νίκος Παπαθανάσης: Οι ευρωπαϊκοί πόροι μοχλός ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr