Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε για πρώτη φορά με την ιδιότητά του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό δεν ήταν ούτε μία αυτονόητη εξέλιξη, ούτε μια εύκολη πολιτική κίνηση.
Μεταξύ τους υπήρξε το τεράστιο χάσμα που προκλήθηκε από την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ήταν εκτεθειμένοι έναντι του κ. Ανδρουλάκη και η αποφυγή απαντήσεων γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί μία ενοχλητική εκκρεμότητα.
Ωστόσο η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η παραδοχή εκ μέρους του Μαξίμου ότι τύποις και ουσία είναι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος της κυβέρνησης, άλλαξαν σημαντικά τις συνθήκες, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη μίας συνάντησης.
Ο βασικός στόχος του κ. Ανδρουλάκη ήταν να εμπεδώσει και με αυτή τη συνάντηση μία εικόνα για το ΠΑΣΟΚ στην ευρύτερη κοινή γνώμη: Ότι το κόμμα του μπορεί να είναι μία σοβαρή, δυνατή και υπεύθυνη αντιπολίτευση με τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς όμως τοξικότητα. Να δώσει την αίσθηση ότι ξεκινά μία νέα εποχή στο δημόσιο διάλογο, με ποιότητα στην αντιπαράθεση, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή.
Φρόντισε άλλωστε με τις κινήσεις του τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα ειδικά όσο πλησίαζε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει αντιπολιτευτικές εκπτώσεις: Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η πολιτική σύγκρουση κινείται σε μέτωπα που έχει ανοίξει το Κίνημα: Από την έκτακτη φορολογία στα τραπεζικά κέρδη, έως την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ και από τη θέσπιση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο προσωπικό του ΕΣΥ μέχρι τις συλλογικές συμβάσεις, το στεγαστικό και το δημογραφικό πρόβλημα.
Παράλληλα, το θέμα που ήθελε με έμφαση να αναδείξει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το Κράτος Δικαίου στη χώρα, ενόψει και της αναθεώρησης. Γι’ αυτό και απέμεινε στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που να εγγυάται την ανεξαρτησία της.
Στην πραγματικότητα φέρνει την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προ των ευρωπαϊκών ευθυνών τους και όχι μόνο.
Πολύ προσεκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε μεν να θέσει το θέμα των υποκλοπών, αλλά όχι να το καταστήσει κεντρικό ζήτημα, που θα επισκίαζε όλα τα υπόλοιπα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Διότι το ζητούμενο δεν ήταν την Τετάρτη να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο επιζητών κάποια «δικαίωση» – προς τούτο άλλωστε έχει καταφύγει μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -, αλλά να εστιάσει στο γενικότερο και μεγαλύτερο αίτημα για το Κράτος Δικαίου, που αφορά σε μείζονες υποθέσεις, όπως τα Τέμπη και άλλα.
Όσο για το μήνυμα περί συναίνεσης που έστειλε, αυτό στοχεύει στο να σύρει την παραδοσιακή, συντηρητική ΝΔ στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και οι οποίες είναι απαίτηση πρωτίστως του κεντρώου χώρου. Και να μην επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να διεισδύει στο χώρο αυτό, ενώ εφαρμόζει ουσιαστικά συντηρητικές, έως αμφιλεγόμενες για τη δημοκρατικότητά τους πολιτικές.
Τέλος, για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας, πετάει έτσι κι αλλιώς το «μπαλάκι» στον κ. Μητσοτάκη, μην έχοντας «άγχος» για το μέτωπο αυτό. Ο πρωθυπουργός έχει το κύριο και βασικό δίλημμα εάν θα κινηθεί προς τη διευθέτηση εσωκομματικών του θεμάτων ή θα υπηρετήσει το πνεύμα του συντάγματος με την επιλογή του για το πρόσωπο στο προεδρικό μέγαρο την επόμενη 5ετία.
Εκτιμά πάντως ότι παρόλο που ο Χρήστος Ράμμος θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική περίπτωση, η εμπλοκή του ονόματός του (και μάλιστα τόσο πρόωρα) στην προεδρολογία και ενώ είναι επικεφαλής της ΑΔΑΕ δεν βοηθά ούτε σε συγκλίσεις, ούτε «πιέζει» τον κ. Μητσοτάκη, το παραταξιακό ακροατήριο του οποίου δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη ζέση με τον συγκεκριμένο θεσμικό παράγοντα.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης σε ΓΓ ΟΟΣΑ: H Ελλάδα έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο, αυτό αντανακλάται στην έκθεση
Άρση ασυλίας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η πλειοψηφία
Άγριος καυγάς Τασούλα – Κωνσταντοπούλου για τον αστυνομικό της Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr