Παρότι το πρωθυπουργικό γραφείο της Βρετανίας διέψευσε ότι το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού της χώρας, Κιρ Στάρμερ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι της Τρίτης, εντούτοις, βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μια συμφωνία ενδεχομένως βρίσκεται κοντά.
Σύμφωνα με το BBC, μετά τη συνάντηση η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Στάρμερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ελπίζει να «χτίσουμε πάνω στις ισχυρές διμερείς μας σχέσεις και να μιλήσουμε για τα κοινά μας θέματα», ενώ ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσουν τη σχέση τους κατά τη διάρκεια «ταραγμένων καιρών».
Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι ο Στάρμερ θεωρείται πιο δεκτικός στην επιστροφή – με κάποιο τρόπο – των γλυπτών στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπενθυμίζει, δε, ότι θέμα προκάλεσε διπλωματική σύγκρουση πέρσι, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, αφού εκείνος ανέφερε ότι θα τη χρησιμοποιούσε για να θέσει το ζήτημα.
Το BBC επικαλείται δηλώσεις της πρώην συμβούλου στο υπουργείο Πολιτισμού, καθηγήτριας Ειρήνης Σταματούδη, η οποία εκτίμησε ότι μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «κοντά», με την ίδια να επισημαίνει ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που αφαιρέθηκαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το καθεστώς των γλυπτών αποτελεί πηγή διπλωματικής έντασης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα λέει ότι εκλάπησαν, αλλά το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και του μουσείου συνεχίζονται από το 2021. Η κ. Σταματούδη, που ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν ήταν σίγουρη αν ήταν «αρκετά κοντά».
Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή άλλων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει την αίθουσα που θα έμενε κενή από οποιαδήποτε επιστροφή. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», δήλωσε η κ. Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».
Διαβάστε επίσης
Ο Χαρίτσης στηρίζει Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr