Εμμένει η κυβέρνηση στη θέση της για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να καλείται στη Βουλή να πάρει θέση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Η Ελλάδα είναι από ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου, φυσικά το σέβεται το Διεθνές Δικαστήριο. Ψηφίσαμε υπέρ του Διεθνούς Δικαστηρίου για αποφάσεις του Ισραήλ, δεν τίθεται θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών «το να βάζεις στην ίδια μοίρα έναν δημοκρατικά εκλεγμένο (σ.σ. πρωθυπουργό) με έναν επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν είναι κάτι το οποίο κανείς αποδέχεται εύκολα. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι προέχει να έρθει ειρήνη στην περιοχή».
Είχε προηγηθεί αναφορά των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Μάντζο από το ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, λέγοντας ότι προκαλεί προβληματισμό ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να εκφράζει θέσεις που διαρρηγνύουν θέσεις αρχής της χώρας μας. «Είναι απαράδεκτη η κριτική του εκπροσώπου στην απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για Νετανιάχου», είπε από τη Νέα Αριστερά η Σία Αναγνωστοπούλου.
Η κ. Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ αναφέρθηκε στην Αλβανία λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες. «Είναι σαφείς και ρητές οι δεσμεύσεις για τα επόμενα βήματα και δεσμεύσεις της Αλβανίας, όπως η προστασία των μειονοτήτων, η οποία πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Οι ξεκάθαρες δεσμεύσεις πολιτικής ηγεσίας που θέτει την ένταξη στην ΕΕ ως προτεραιότητα θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις. Είναι φιλόδοξος ο στόχος για άμεση ένταξη, χρειάζονται όμως αλλαγές στο Κράτος Δικαίου», είπε, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα ήταν πάντα γενναιόδωρη με τους γείτονες της κι αυτή είναι η δύναμη της».
Η Ελλάδα σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου είναι χώρα «μαλακής δύναμης» και χρησιμοποιεί όργανα ήπιας ισχύος προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της κι όχι στρατιωτικά μέσα ή απειλή στρατιωτικών μέσων. Απέρριψε ότι μπήκε κάτω από το χαλί το θέμα Μπελέρη, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά η καρδιά του προβλήματος. «Στα θεμελιώδη δικαιώματα εστιάσαμε, εκεί θα ελέγξουμε την Αλβανία εάν συμμορφώνεται ή όχι», είπε για να προσθέσει ότι δεν τίθεται θέμα βέτο για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς υπάρχει ειδική πλειοψηφία. «Η Ελλάδα είναι εκεί για να ελέγξει και να επιβάλλει ό,τι θεωρεί σημαντικό, τα θέματα αυτά δεν είναι διμερή, είναι θεμελιώδης ο σεβασμός του κράτους δικαίου», ανέφερε.
Σε ότι αφορά στην Τουρκία υποστήριξε ότι η Ελλάδα «κάνει πράγματα παρασκηνιακά». Όπως είπε, «προσπαθείς να μην είναι ελληνικές μονομερείς θέσεις, αλλά κοινοτικές». Ανέφερε ακόμη ότι είναι πολύ καλύτερες οι φετινές εκθέσεις από τις περυσινές, αλλά «ποτέ δεν παίρνεις το 100% αυτών που θες».
Νωρίτερα, βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρμόδια τομεάρχη Ρένα Δούρου να επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, περνά ξεκάθαρα μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον σεβασμό στις διατάξεις της. Εφόσον η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν σέβεται την Συνθήκη των Πρεσπών, θα πρέπει να έλθει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της, δηλαδή το μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτό προβλέπεται και από την Συμφωνία», είπε για να συμπληρώσει ότι για τη νέα συνθήκη ευθύνεται το VMRO αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.
«Όλα αυτά τα χρόνια φερόταν σαν να μην υπήρχε η συμφωνία και δεν φρόντισε να θωρακίσει τα συμφέροντα μας κυρίως σε διμερές επίπεδο», είπε η κ. Δούρου, επικρίνοντας τόσο την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι μαζί με τον κύριο Σαμαρά, τον οποίο μόλις πρόσφατα θυμήθηκε να διαγράψει, παρίστανε τον Μακεδονομάχο και μας εγκαλούσε για μειοδοσία.
Διαβάστε επίσης:
ΚΚΕ για την παραλίγο σύγκρουση τρένων στον Κορινό Πιερίας: Πάλι οι εργαζόμενοι έσωσαν την κατάσταση
Καραμπόλα 5 οχημάτων στον Κηφισό – Προβλήματα στην κίνηση και στα δύο ρεύματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr