Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες σχετικά με τον τερματισμό της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εν αναμονή της αποψινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφάλειας στο Τελ Αβίβ για την έγκριση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να εγκρίνει σήμερα ένα αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός με τη λιβανική Χεζμπολάχ, δήλωσε υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, ενώ την αισιοδοξία αυτή συμμερίστηκε και ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα σε σύνοδο της G7 στην Ιταλία ότι μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί απόψε.
Μαζικές επιδρομές στη Βηρυτό
Ωστόσο, οι ενδείξεις για μια διπλωματική διέξοδο συνοδεύθηκαν από στρατιωτική κλιμάκωση. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι μια μαζική επίθεση σε στόχους της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης στη Βηρυτό.
Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της λιβανικής πρωτεύουσας και των νότιων προαστίων, ενώ μια ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα κτίριο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στην καρδιά της Βηρυτού.
Το πλήγμα σε αυτή την πυκνοκατοικημένη συνοικία Νουέιρι -που έγινε χωρίς προειδοποίηση εκκένωσης- προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 10, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προκαταρκτικό απολογισμό.
Το πλήγμα στη Νουέιρι «κατέστρεψε ένα τετραώροφο κτίριο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους» από τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν 20 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ μέσα σε δύο λεπτά στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το ταχύτατο και ευρύτατο κύμα αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκε από οκτώ μαχητικά αεροσκάφη.
Λίγα λεπτά αργότερα, τουλάχιστον 10 ταυτόχρονα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν νότια προάστια της Βηρυτού. Σύμφωνα με το ANI, πρόκειται για τα πιο βίαια πλήγματα, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από περισσότερους από δύο μήνες.
Οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν περίπου 30 λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης 20 περιοχών στην περιοχή, στη μεγαλύτερη έως τώρα προειδοποίηση αυτού του είδους.
Καθώς τα πλήγματα ήταν σε εξέλιξη, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, δήλωσε ότι η αεροπορία διεξήγαγε μια «ευρεία επίθεση» σε στόχους της Χεζμπολάχ σε όλη την πόλη.
Ένα πυκνό σύννεφο καπνού καλύπτει τα προάστια, και εκρήξεις αντηχούν στην πρωτεύουσα σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τα πιο σφοδρά πλήγματα από την έναρξη του ανοικτού πολέμου στον οποίο αντιπαρατίθενται ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ εδώ και περισσότερο από δύο μήνες.
«Το Ισραήλ δεν έχει δικαιολογία για να αρνηθεί μια κατάπαυση του πυρός»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά», ενώ η γαλλική προεδρία, που συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης, διαβεβαίωσε επίσης ότι οι συνομιλίες για την ανακωχή έχουν «προχωρήσει σημαντικά» και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολά να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία».
Τέσσερις λιβανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ πιθανόν μέσα στην ημέρα.
«Είμαστε κοντά» σε συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Τόνισε ωστόσο πως τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη: «Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνουν όλα», είπε, καλώντας σε σύνεση.
Το Ισραήλ «δεν έχει δικαιολογία» για να αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, την οποία διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως η εν λόγω συμφωνία περιέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και πως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο εν λόγω κράτος για να την εγκρίνει αμέσως.
«Ας ελπίσουμε ότι σήμερα η κυβέρνηση του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου θα εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προτείνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία», δήλωσε ο Μπορέλ στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται κοντά στη Ρώμη. «Όχι άλλες δικαιολογίες, όχι άλλα πρόσθετα αιτήματα», υπογράμμισε, επικρίνοντας σκληροπυρηνικούς ισραηλινούς υπουργούς που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας.
Ο Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε πως συζήτησε τις προοπτικές για μια συμφωνία σε πρόσφατο ταξίδι του στο Λίβανο, δήλωσε πως ένα από τα σημεία τριβής είναι το αν η Γαλλία θα πρέπει να περιληφθεί σε μια επιτροπή που θα επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και της οποίας θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι Λιβανέζοι ζήτησαν συγκεκριμένα την ανάμιξη της Γαλλίας, όμως οι Ισραηλινοί έχουν αντιρρήσεις.
«Αυτό είναι ένα από τα σημεία που εξακολουθούν να λείπουν», δήλωσε.
Ο Μπορέλ επέκρινε επίσης αυτό που θεωρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δύσης αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του και ενός ηγέτη της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη σύγκρουση στη Γάζα.
«Δεν μπορείς να χειροκροτείς όταν το δικαστήριο στρέφεται εναντίον του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και να παραμένεις σιωπηλός όταν το δικαστήριο στρέφεται εναντίον του Νετανιάχου», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, η συμφωνία έχει βάσει αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και οι μαχητές της Χεζμπολά θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δυο κρατών και θα αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.
Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά, το 2006, και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δυο χωρών.
Τι ζητά το Ισραήλ
Το Ισραήλ ζητάει αποτελεσματική εφαρμογή από τον ΟΗΕ μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας με το Λίβανο και θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε οποιαδήποτε παραβίαση, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς. «Οποιοδήποτε σπίτι στο νότιο Λίβανο ξανακτισθεί και χρησιμοποιηθεί ως τρομοκρατική βάση θα καταστραφεί, κάθε εξοπλισμός και ανασύνταξη τρομοκρατών θα πληγεί, κάθε απόπειρα λαθραίας διακίνησης όπλων θα αποτραπεί και οποιαδήποτε απειλή για τις δυνάμεις μας ή για τους ισραηλινούς πολίτες θα καταστρέφεται αμέσως», τόνισε.
Η συμφωνία με το Λίβανο θα διατηρήσει την ελευθερία του Ισραήλ να επιχειρεί εκεί αμυνόμενο για να εξαλείψει απειλές από τη Χεζμπολάχ και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισράηλ, δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ.
Τι λέει ο Λίβανος
Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί στη Βηρυτό, όπου ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σαάμπ δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο Reuters ότι δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για να αρχίσει η εφαρμογή της – εκτός αν ο Νετανιάχου αλλάξει γνώμη.
Ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως θα συμφωνηθεί αργότερα σήμερα μια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο λιβανικός στρατός είναι έτοιμος να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από ισραηλινά πλήγματα.
Διαβάστε επίσης:
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr