Οι λιπαρές τροφές λειτουργούν συχνά σαν «καταφύγιο» σε περιόδους στρες. Ένα «καταφύγιο» που, όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.
Αν είστε, λοιπόν, από τους ανθρώπους που βρίσκουν παρηγοριά στα λιπαρά σε περιόδους άγχους, ένα φλιτζάνι κακάο ή πράσινο τσάι θα μπορούσε να σας προστατεύσει από τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών, σύμφωνα με έρευνα.
Μικρές αλλαγές στις επιλογές τροφίμων «θα μπορούσαν να κάνουν πραγματική διαφορά» στον οργανισμό και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της έντασης στην υγεία της καρδιάς, προσθέτουν οι ειδικοί.
Ένα φλιτζάνι ελάχιστα επεξεργασμένο κακάο ή πράσινο τσάι θα είχε περισσότερα οφέλη για την υγεία των ανθρώπων που συνήθως καταφεύγουν σε λιπαρές λιχουδιές όταν είναι αγχωμένοι, λένε.
Οι φλαβανόλες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως το κακάο, το πράσινο τσάι και τα μήλα, θεωρείται ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Οι συγκεκριμένες ουσίες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών σε συνδυασμό με κάποιο ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες σε περιόδους στρες επηρέαζε αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ η (αρνητική) επίδραση του συνδυασμού αυτού διαρκούσε έως και 90 λεπτά μετά το τέλος του στρεσογόνου γεγονότος.
Αντιθέτως, η κατανάλωση ενός ροφήματος κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, παράλληλα με ένα λιπαρό γεύμα, απέτρεψε τη μείωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων μετά από στρες και κατανάλωση λίπους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food And Function.
Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Catarina Rendeiro, επίκουρη καθηγήτρια Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι στρεσαρισμένοι, τείνουν να προτιμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά».
«Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την αγγειακή αποκατάσταση του οργανισμού από το στρες», εξηγεί και προσθέτει: «Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν η προσθήκη μιας τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη στο λιπαρό γεύμα θα μετρίαζε τον αρνητικό αντίκτυπο του στρες στον οργανισμό».
Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενώ οι φλαβανόλες μπορούν να παρέχουν προστασία από τη συγκεκριμένη διαδικασία κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος πάγκρεας: Αύξηση σε άτομα νεαρής ηλικίας – Ποιες είναι οι αιτίες
ΠΟΕΔΗΝ: «Να μην απολυθούν οι 5.000 συμβασιούχοι – Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία»
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr