Εθνικό Δίκτυο για την πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας με στόχο την προώθηση των κλινικών μελετών για τη νόσο, αναμένεται να ιδρυθεί άμεσα.
Ήδη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε τη χρηματοδότηση του Εθνικού Δικτύου Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της παγκόσμιας επιστημονικής προσπάθειας για νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η ΠΣ.
Ήδη ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρίας NeuOrphan, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του νέου φαρμάκου για την ΠΣ, που θα χρησιμοποιηθεί στις κλινικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας έτσι την κοινή δέσμευση, για την προώθηση της έρευνας και θεραπείας της νόσου αυτής στη χώρα μας.
Ειδικότερα η ομάδα της NeuOrphan, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας για να συζητήσουν το μέλλον της έρευνας και της θεραπείας της ΠΣ στην Ελλάδα. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Στέφανος Πετράτος που τυγχάνει της υποστήριξης του Καθηγητή Νικόλαου Γρηγοριάδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των συνεργατών του τόσο για την επίτευξη δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Πολλαπλής Στήριξης όσο και για την ενίσχυση των επιστημονικών προκλινικών δεδομένων από τη δράση του νέου φαρμάκου Diaprotectome.
Εξέλιξη αυτής της συνεργασίας είναι και η ανάληψη εκ μέρους του Καθηγητή κ. Γρηγοριάδη του ρόλου του συντονιστή της κλινικής μελέτης «Odyssey», με την συμβολή της Pharmassist–CRO στην Ελλάδα και την AlithiaLifeSciences-CRO από την Αυστραλία.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την έμπρακτη υποστήριξή του για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου για την ΠΣ, το οποίο μεταξύ άλλων, θα αποτελέσει το θεμέλιο για τη διεξαγωγή νευρολογικών κλινικών δοκιμών εθνικής κλίμακας και υπέγραψε τη χρηματοδότη του εθνικού δικτύου ΠΣ.
Φάρμακο με ελληνική υπογραφή
Το Diaprotectome, που αναπτύχθηκε από τον Steven Petratos της NeuOrphan, είναι μια καινοτόμος θεραπεία σχεδιασμένη να συμπληρώνει τις υπάρχουσες Θεραπείες Τροποποίησης της Νόσου (DMTs) για ασθενείς με ΠΣ. Το νέο φάρμακο σκοπεύει να λειτουργήσει συνεργατικά με τις τρέχουσες θεραπείες για τη νόσο, ενισχύοντας ενδεχομένως τα θεραπευτικά αποτελέσματα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όσων επηρεάζονται από την ΠΣ.
«Η ίδρυση του εθνικού δικτύου για την ΠΣ, σε συνδυασμό με την ευκαιρία διεξαγωγής εκτεταμένων κλινικών δοκιμών Φάσης II -και στη συνέχεια Φάσης III μετά από επιτυχή αποτελέσματα- αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Καθηγητής Γρηγοριάδης. «Η υποστήριξη του Υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη είναι ανεκτίμητη και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα στρατηγικά σχέδια του Υπουργείου για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας».
Ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να διευκολύνει τις απαραίτητες προσπάθειες για την έναρξη των κλινικών δοκιμών «Odyssey» στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Δικτύου ΠΣ και την διεύρυνσή τους. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και αντανακλά μια αρμονική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στα θέματα της υγείας.
Ο Δρ. Στέφανος Πετράτος υπογράμμισε: «Η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας όχι μόνο επιταχύνει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανάγκη τεκμηρίωσης του θεραπευτικού ρόλου του Diaprotectome, αλλά ενισχύει και την προσπάθεια της Ελλάδας να ηγηθεί στην καινοτόμο νευρολογική έρευνα. Είμαστε αισιόδοξοι για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Δίκτυο ΠΣ σε αυτήν τη μελέτη για τα άτομα με ΠΣ, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Διαβάστε επίσης:
Βιοηθική: Επιστήμονας έκανε πειράματα στον εαυτό της και αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού
Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 20 Νοεμβρίου – Ποια είναι τα αιτήματά τους
Καθιστική ζωή: Πόσες ώρες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και θανάτου
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr