Δωρεάν προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, προσφέρει η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, σε συνεργασία με τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις θα προσφερθούν αύριο, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, και θα περιλαμβάνουν φωτογράφηση βυθού οφθαλμού με ειδικό προηγμένο φορητό διαγνωστικό εξοπλισμό, για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ από τις 10:00 έως τις 14:00, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με επικεφαλής την Οφθαλμίατρο Χειρουργό Χρύσα Κουτσιούκη MD.
Παράλληλα θα πραγματοποιούνται και ενημερώσεις στο κοινό για την σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου.
Σε περίπτωση που θα εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα, θα δοθούν ειδικές κατευθύνσεις, αλλά και άμεση σύσταση θεραπευτικής προσέγγισης, αναλόγως των ενδείξεων.
«Ο προ-συμπτωματικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αναδεικνύει εάν υπάρχουν ευρήματα στον βυθό του οφθαλμού, προτού παρατηρηθούν προβλήματα στην όραση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνιστάται σε άτομα με διαβήτη που έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε πρώιμα στάδια, δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, εφόσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το Ινστιτούτο Ophthalmica, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του Εθνικoύ Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), «τρέχει» το πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας για όλους τους διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς», επεσήμανες η χειρουργός οφθαλμίατρος του Ινστιτούτου Ophthalmica Χρύσα Κουτσιούκη, ειδική στην παθολογία αμφιβληστροειδή, ωχράς κηλίδας, ενδοφθάλμιων φλεγμονών & καταρράκτη.
«Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στηρίζει αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η πρώιμη παρέμβαση, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, σωστής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής ιδίως με τις νέες αγωγές είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση του διαβήτη στην πρόληψη επιπλοκών μικρο και μακροαγγειακών όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, η νεφρική ανεπάρκεια, το διαβητικό πόδι και η απώλεια όρασης. Βασικός στόχος η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η καλύτερη ποιότητα ζωής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Δημήτριος Σκούτας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ και Πρόεδρος ΕΛΕΜΕΔ.
Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ).
Διαβάστε επίσης:
Προειδοποίηση ECDC: Κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξειδικευμένη υποστήριξη για τη διακοπή καπνίσματος
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr