Με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχύσει τα νοσοκομεία για την προμήθεια υλικών και άλλων αναλώσιμων μέσα στο 2025 η κυβέρνηση. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συζητάει για το θέμα αυτό με το υπουργείο Οικονομικών όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο 10th MedTech Conference.
Επιδίωξη είναι να μπει τάξη στα οικονομικά της υγείας με δεδομένων των καλών οικονομικών συνθηκών της χώρας, υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Panel I του συνεδρίου με θέμα «Εξελίξεις στην υγεία και την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων». Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε :«δεν θέλω να υπάρχει αταξία» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ατιμολόγητα των νοσοκομείων τα οποία έχουν σημειώσει πτώση κατά 50%. Στόχευση του Υπουργείου είναι να εκμηδενιστούν αγγίζοντας το 10% μέσα στο επόμενο έτος.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος ΔΣ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Medtronic Hellas, χαρακτήρισε τον στόχο φιλόδοξο και επεσήμανε ότι η μείωση κατά 70 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν ρεαλιστική στόχευση.
Αίτημα του κλάδου είναι ακόμη η μείωση των βημάτων κατά την παραγγελία και ξεχωριστός λογαριασμός για τις παραγγελίες των απογευματινών χειρουργείων, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσε και ο υπουργός.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων
Πάντως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα της τακτοποίησης των συσσωρευμένων οφειλών επιβράδυνε η προαναγγελθείσα αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης διέβλεψε ότι κάποια νοσοκομεία θα καθυστερήσουν να αποκτήσουν νέα διοίκηση λόγω γραφειοκρατικής διαδικασίας, ίσως και μέσα στο 2025.
Επίσης το Μητρώο προμηθευτών αναμένεται να είναι σε λειτουργία καλώς εχόντων των πραγμάτων την 1η Ιουλίου του 2025 με την κωδικοποίηση των προϊόντων.
Για το «καυτό θέμα» των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate), o υπουργός επεσήμανε ότι θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έχοντας πριν την τελική υπογραφή συζητήσει με στελέχη του κλάδου, Επί του θέματος, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι εφαρμόζεται αυτό το μέτρο γιατί δεν υπάρχει realtime έλεγχος και DRG, τα οποία όμως θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα και στο Δημόσιο Τομέα οπότε δεν θα χρειάζεται η εφαρμογή των μέτρων των επιστροφών.
Μειώθηκε η κατανάλωση σκιαγραφικών
Θετική ήταν η απάντηση του Υπουργού στην υιοθέτηση ακτινολογικών πρωτοκόλλων που πρότεινε ο Δρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, Πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ήδη με εφαρμογή μέτρων της συνταγογράφησης από τους ακτινολόγους έχει μειωθεί η κατανάλωση σκιαγραφικών κατά 50%.
Από την μεριά του ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδας επεσήμανε την ανάγκη κλινικού ελέγχου στο σύστημα Υγείας για την εξασφάλιση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τη καινοτομία. Ως παράδειγμα έφερε ο κ. Κωστάρας την εφαρμογή από ιδιωτικό τομέα την εφαρμογή του ποιοτικού ελέγχου. Ο υπουργός δήλωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός από τον ΕΟΠΥΥ ύψους 35 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι ο κλινικός έλεγχος θα ξεκινήσει από τις ιδιωτικές κλινικές και θα επεκταθεί και στα δημόσια νοσοκομεία.
Το 10th MedTech Conference διοργανώνεται από την ethosEVENTS, το virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business.
Διαβάστε επίσης:
Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει 17χρονη αναμένοντας το σωτήριο μόσχευμα πνευμόνων
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr