Ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων φορολογείται με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν και όχι το εισόδημα που δηλώνουν. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία σχεδόν το 25% ή 1,5 εκατ. φορολογούμενοι, φορολογούνται βάσει των τεκμηρίων αντί για το πραγματικό τους εισόδημα, αφού δυσκολεύονται να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα που δεν έχουν πραγματικά αποκτήσει.
Συγκεκριμένα το 2023, συνολικά 1.540.255 φορολογούμενοι βρέθηκαν να φορολογούνται βάσει τεκμηρίων. Αν και δήλωσαν συνολικό εισόδημα 2,96 δισ. ευρώ, η εφορία τούς καταλόγισε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα ύψους 4,39 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το φορολογητέο ποσό στα 7,35 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς, 947.676 άτομα ή το 62%, είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ ακολουθούν οι εισοδηματίες με 319.734 άτομα, οι επιχειρηματίες με 195.843 και οι αγρότες με 77.002.
Ας δούμε ποιοι είναι οι οκτώ (8) νόμιμοι τρόποι που μπορεί κάποιος φορολογούμενος, να αποφύγει τη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων και να φορολογηθεί σύμφωνα με το πραγματικό τους εισόδημα.
Ειδικότερο οι τρόποι περιλαμβάνουν:
Χρήση δωρεών ή γονικών παροχών του 2024: Η κάλυψη των τεκμηρίων μπορεί να γίνει με ποσά από δωρεές ή γονικές παροχές, εφόσον οι μεταβιβάσεις αυτές αποδεικνύονται και πραγματοποιούνται πριν την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Πραγματικά εισοδήματα του 2024: Σε αυτά περιλαμβάνονται εισοδήματα όπως αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, διάφορες ενισχύσεις ή επιδόματα και τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες. Αυτά τα εισοδήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα τεκμήρια.
Αφορολόγητα ποσά που εισπράχθηκαν εντός του 2024: Τέτοια ποσά μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το εφάπαξ συνταξιοδότησης ή αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες. Εφόσον τα ποσά αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα, μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των τεκμηρίων.
Αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών: Οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρεύσει σε βάθος 10, 20 ή και περισσότερων ετών, ώστε να καλύψουν τα τεκμήρια των τρεχουσών φορολογικών δηλώσεων.
Έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων: Ποσά που αποκτήθηκαν από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων ή κινητών αξιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εφορία αναγνωρίζει ως ποσό κάλυψης μόνο τη διαφορά μεταξύ του τιμήματος πώλησης και του κόστους απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου. Έτσι, για την πώληση ενός ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, που αγοράστηκε έναντι 200.000 ευρώ, το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του τεκμηρίου είναι 100.000 ευρώ.
Δάνεια από τράπεζες ή ιδιώτες: Ποσά που προέρχονται από δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων, εφόσον τα δάνεια έχουν δοθεί εντός του 2023 και πριν από τη δαπάνη που πρόκειται να δικαιολογηθεί. Το δάνειο πρέπει να είναι καταγεγραμμένο σε συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο με βέβαιη ημερομηνία.
Χρήματα που εισήχθησαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό: Όταν αποδεικνύεται η προέλευση των ποσών από το εξωτερικό, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων.
Κέρδη από τυχερά παιχνίδια: Τα ποσά που προέρχονται από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, όπως ΤΖΟΚΕΡ και ΛΟΤΤΟ, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων, αφού αφαιρεθεί το ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά των κουπονιών. Σημειώνεται πως κέρδη από καζίνο δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τον κατάλογο.
Με αυτούς τους τρόπους, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, αποδεικνύοντας ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα διαφέρουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα τεκμήρια.
Διαβάστε επίσης:
Φορολογικό νομοσχέδιο: 13 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές σε φόρους, κίνητρα και ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr