Ως δύο κόμματα που δεν τους συνδέει τίποτα πια, εκτός από την αμοιβαία έχθρα του ενός για τον άλλο, οδηγούνται στο έκτακτο συνέδριο το «στρατόπεδο» Κασσελάκη και ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑ.
Το συνέδριο τυπικά έχει συγκληθεί για την επίσημη έγκριση των 4 υποψηφίων εκ των οποίων θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, συνεπεία της άρσης εμπιστοσύνης και της έκπτωσης Κασσελάκη που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου.
Με δεδομένο όμως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναγνωρίζει την έκπτωσή του, ούτε και την απόρριψη της υποψηφιότητάς του, η οποία ήρθε μετά, λόγω της προσπάθειας να εμφανιστεί ότι παραμένει πρόεδρος και λόγω του εξωδίκου προς το κόμμα για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του, το συνέδριο έχει πάρει άλλη τροπή.
Ο Κασσελάκης διεκδικεί σθεναρά, για να μην πούμε επιθετικά, την «ολική επαναφορά» του και βεβαίως την έγκριση της υποψηφιότητάς του για να συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές.
Οι αξιώσεις του και ο τρόπος που έχει κινηθεί όλο το δίμηνο από την έκπτωσή του και μετά, με τη μη αποδοχή των κομματικών αποφάσεων, τους υψηλούς τόνους, τις επιθετικές δηλώσεις κατά της πλειοψηφίας και των στελεχών της, την πρόκληση εντάσεων και το συνολικό αφήγημα περί ανένδοτου κατά των «σταλινικών» και «πραξικοπηματιών» – με τον ίδιο να δίνει αγώνα όχι για την προσωπική του επικράτηση αλλά για την αποκατάσταση της εσωκομματικής δημοκρατίας – έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον χαρακτήρα του συνεδρίου.
Μάχη μέχρις εσχάτων
Επί της ουσίας δίνεται μια μάχη μέχρις εσχάτων και από τις δύο πλευρές για την επικράτηση με «τρόπαιο» το κόμμα.
Δύο κόμματα συγκρούονται για το ίδιο brand ή κουφάρι, όπως το δει κανείς – δεν είναι πλέον και καμιά πολύφερνη νύφη το brand ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό έχουν. O μεν Kασσελάκης για να κάνει το προσωπικό του κόμμα, με τη φυσιογνωμία που θέλει να του δώσει και ασκώντας την πολιτική όπως την αντιλαμβάνεται – θεωρείται ότι έχει plan B για νέο κόμμα, είναι όμως απείρως προτιμότερη μια έτοιμη δομή με κρατική επιχορήγηση.
Οι παραδοσιακοί ΣΥΡΙΖΑιοι για να ξαναπιάσουν το νήμα της πολιτικής και της φυσιογνωμίας του κόμματος από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον από τη μία είναι ο Κασσελάκης και όσοι τον στηρίζουν, από στελέχη ώς τη βάση, που καταγγέλλουν την ιστορικότητα και τη συνέχεια ως «ιδιοκτησιακή» λογική. Από την άλλη, η πλευρά του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει να κάνει με έναν «εισβολέα», ξένο προς την πολιτική και όχι μόνο την Αριστερά, στον οποίο πάντως οι ίδιοι έδωσαν τα «κλειδιά».
Η διάσπαση ουσιαστικά έχει συντελεστεί και μένει να αποτυπωθεί και στο χαρτί, εκτός κι αν, εκτός απροόπτου, η πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση αποδειχθεί ακόμη πιο αργή και βασανιστική, σε σημείο που στο τέλος να μην έχει απομείνει τίποτα για τους δύο διεκδικητές, ούτε προφανώς για τον νικητή.
Αμφισβήτηση και ψηφοφορίες
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο Στέφανος Κασσελακης αμφισβητεί κάθε διαδικασία και κάθε επιλογή της πλειοψηφίας που σχηματίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή της 7ης – 8ης Σεπτεμβρίου ή άλλως των 87 και των συμμάχων τους.
Από την επιλογή τους το συνέδριο να έχει δυνατότητα και ψηφιακής συμμετοχής έως την εγκύκλιο ΚΟΕΣ για την εκλογή συνέδρων και την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά και την Επιτροπή Νομιμοποίησης. Έχει προηγηθεί βέβαια η αμφισβήτηση των αποφάσεων για την έκπτωσή του και για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του.
Εφόσον το κόμμα φτάσει τελικά στο συνέδριο, αύριο, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να ζητήσει ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα για να μετρήσει τις δυνάμεις του. Άλλωστε θεωρεί ότι ο ίδιος έχει πλειοψηφία 56%. Την ίδια ώρα προκαλεί την άλλη πλευρά, εφόσον κι εκείνη ισχυρίζεται ότι διαθέτει την πλειοψηφία και μιλά για άνω του 60%, να αποδείξει ότι δεν φοβάται να εκτεθεί στην κρίση της βάσης.
Ως εκ τούτου αναμένεται η πλευρά Κασσελακη να ζητήσει ψηφοφορία για τη σύνθεση του προεδρείου – εάν διαφωνεί με τη σύνθεση που θα αποφασίσει η ΚΟΕΣ – έως το ζήτημα της έκπτωσής του συνεπεία της άρσης εμπιστοσύνης και της άρσης του αποκλεισμού του από τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και ό,τι άλλο προκύψει.
Φόβοι για μπάχαλα
Το ερώτημα είναι αν θα προκύψουν μπάχαλα και έκτροπα που θα οδηγήσουν σε διαλυτικές καταστάσεις και θα αποτρέψουν να ξεκινήσει η όποια διαδικασία ή εν πάση περιπτώσει να γίνει σε ομαλό σχετικά κλίμα.
Ο Στέφανος Κασσελακης κάλεσε χθες να είναι έξω από τον χώρο του συνεδρίου στο Gazi Live και οι κομμένοι σύνεδροι. Ο ίδιος σημείωσε ότι απλώς θα είναι μια ξεκάθαρη διαμαρτυρία με σεβασμό στην ανάγκη για ψυχραιμία και άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν επηρεάζει κανέναν και άρα δεν ευθύνεται για συμπεριφορές. «Δε θα πάμε πουθενά, θα είμαστε έξω από το μπουζουξίδικο ήρεμα και φανερά, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας αποκλείσει», είπε στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας πως «η δική μου στάση και προτροπή θα είναι για μία ξεκάθαρη διαμαρτυρία εάν είναι να γίνει αποκλεισμός, έξω από τον χώρο, για να δουν όλοι τους συντρόφους τους που απέκλεισαν μπαίνοντας μέσα».
Παρεμπιπτόντως όλο αυτό το διάστημα ο έκπτωτος πρόεδρος εμφανίζεται να οξύνει το κλίμα διαρκώς, κάτι που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ένταση και ακραίο φανατισμό των υποστηρικτών του – αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο Twitter – X. Στη συνέχεια ο ίδιος αποποιείται κάθε ευθύνη για την ένταση και συστήνει σε όλους ψυχραιμία διότι…έτσι αρμόζει στη δημοκρατία. Με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στη διαδικασία να απαντά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άμυνα στην επίθεση που δέχεται.
Τα παραπάνω, από την πλευρά της πλειοψηφίας έγιναν αντιληπτά έως προτροπή σε έκτροπα, καθώς αποκάλεσαν τον Κασσελάκη «ενορχηστρωτή και εντολέα τραμπουκισμών». Θεωρούν άλλωστε ότι και μόνο η συγκέντρωση φανατισμένων υποστηρικτών Κασσελάκη ή και κομμένων συνέδρων έξω από τον χώρο του συνεδρίου αρκεί για να ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξουν διαλυτικές καταστάσεις δύσκολα θα διαπιστωθούν οι συσχετισμοί, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι επιδιώκει τον εκφυλισμό του συνεδρίου.
Διαβάστε επίσης:
Φλωρίδης: Θα ξαναγίνει ποινικό αδίκημα η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους – Έρχονται νέα μέτρα
Πίσω πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης τα περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr