Ολοταχώς προς το συνέδριο βαδίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο κρίσιμο σταθμό την εκλογή συνέδρων το προσεχές Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου, που θα δώσει την εικόνα των συσχετισμών για τους οποίους ερίζουν τα δύο στρατόπεδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Εκεί θα γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα, που θα πιστοποιήσει αν ο Κασσελάκης συνεχίζει την πορεία του εντός ΣΥΡΙΖΑ ή τίθεται ουσιαστικά εκτός. Εν ολίγοις το συνέδριο, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, αναμένεται να είναι συνέδριο σκληρής σύγκρουσης μέχρι τελικής πτώσης ή αλλιώς συνέδριο διάσπασης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μάχη όπου αυτός που κερδίζει τα παίρνει όλα και μάλλον δεν υπάρχει χώρος για τον χαμένο, με δεδομένο και το χάσμα που χωρίζει πλέον το στρατόπεδο Κασσελάκη από την πλειοψηφία. Υπάρχουν πάντως και κάποιοι μετριοπαθείς της πλευράς Κασσελάκη που φαίνεται να μην είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν, αν τεθεί θέμα.
Μάλιστα η σύγκρουση εκεί αναμένεται με το «καλημέρα», καθώς η πλευρά Κασσελάκη αναμένεται να θέσει αίτημα για ψηφοφορία για την ακύρωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής ως προς την απόρριψη της υποψηφιότητάς του. Το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, όπως περιγράφουν στελέχη, θα εξαρτηθεί από το προεδρείο, το οποίο θα κρίνει αν μπορεί το αίτημα να τεθεί σε ψηφοφορία ή όχι. Οι συσχετισμοί στη συγκρότηση του προεδρείου, πάντως, αναμένεται να διαμορφωθούν κατ’ αναλογία των συσχετισμών στα όργανα.
Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και δίνει σε πρώτο πλάνο τη μάχη για την ακύρωση των σε βάρος του αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και κυρίως την απόφαση για τον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία, δείχνει να έχει στα σκαριά και το plan B. Δηλαδή τη δημιουργία νέου κόμματος.
Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τρίτη (Talk Radio) προετοίμασε το έδαφος για την περίπτωση να βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην ακυρωθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του, είπε πως «αν κάποιοι καταλύσουν τη νομιμότητα μέσα στο κόμμα και το διαλύσουν, τότε δεν θα υπάρχει κόμμα για κανέναν από εμάς». Συμπλήρωσε επιπλέον πως «εάν ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες πρακτικές, προφανώς πρέπει να υπάρξει ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα που δεν θα έχει μεσοβέζικες λύσεις».
Μπαράζ καταγγελιών
Σε ό,τι αφορά το plan A, το κλίμα φορτίζεται διαρκώς μέρα με τη μέρα, μέσα και από το μπαράζ καταγγελιών της πλευράς Κασσελάκη σε σχέση με τη διαδικασία της εκλογής συνέδρων, για την οποία διατυπώνει προκαταβολικά υπαινιγμούς και θέσεις που δείχνουν αμφισβήτηση.
Χθες, υπήρξε συνέχεια – από την πλευρά Κασσελάκη – στις καταγγελίες ότι μέλη που γράφτηκαν στον isyriza «και δεν τους επιτρέπεται να ταυτοποιηθούν στις Οργανώσεις Μελών (Ο.Μ.)». Μάλιστα πηγές προσκείμενες στον ίδιο έκαναν λόγο για μεγάλο όγκο καταγγελιών σε βαθμό που χρειάστηκε να προστεθούν τηλεφωνικές γραμμές και να κληθούν εθελοντές για βοήθεια.
Άλλωστε η στρατηγική που ακολουθεί πατά στο αφήγημα ότι ο ίδιος είναι ο εκφραστής των δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα και πως η έγκριση της υποψηφιότητάς του δεν είναι ζήτημα που αφορά τον ίδιο, αλλά ζήτημα της εσωκομματικής Δημοκρατίας.
«Δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ»
Από την άλλη πλευρά, το κόμμα λειτουργεί ωσάν ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι ήδη ξένο σώμα.
Η Πολιτική Γραμματεία χθες για μία ακόμη φορά αποτύπωσε στην απόφαση του οργάνου την καταδίκη Κασσελάκη για «αδιανόητες πολιτικά επιλογές», επικυρώνοντας μόνο τις τέσσερις υποψηφιότητες, αυτές των Γκλέτσου, Πολάκη, Φάμελλου και Φαραντούρη.
Το βράδυ της Τρίτης η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι οι κινήσεις Κασσελάκη των τελευταίων ημερών οφείλονται στο ότι ο ίδιος «ξέρει ότι δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Εκτίμησε περαιτέρω ότι «δεν θέλει να φύγει από την πολιτική, παρά μόνο με δραματικό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να μπορεί να κάνει κάτι άλλο», παραπέμποντας στα περί νέου κόμματος. Στο ενδεχόμενο να υπάρξει πλειοψηφία της πλευράς Κασσελάκη στο συνέδριο και να προχωρήσει επομένως η υποψηφιότητά του η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε χωρίς περιστροφές πως αυτό «θα είναι μία άσχημη εξέλιξη». Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, «διότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας δεν θα επιτρέψει την αλλοίωση και τη διάλυση του χώρου».
Η ίδια του απέδωσε «στρατηγική έντασης» και «θυματοποίησης», αλλά εκτίμησε ότι όλα αυτά θα τελειώσουν σε δύο εβδομάδες που είναι το συνέδριο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει πίσω του όλη αυτή την περίοδο της παραπολιτικής και του lifestyle.
Σημειώνεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζοντας ενδεχομένως τη διάθεση ενός μεγάλου μέρους της πλειοψηφίας, σημείωσε πως δεν μπορεί ο καθένας να βάζει ό,τι θέμα θέλει στο συνέδριο, που είναι μια οργανωμένη συζήτηση και καθότι έκτακτο, έχει συγκεκριμένο θέμα, την επίσημη έγκριση των υποψηφιοτήτων για την εκλογή προέδρου.
Διαφορετική διάθεση συνεχίζει να εκπέμπει ο Παύλος Πολάκης, κάτι που ενδεχομένως δείχνει και το πώς θα τοποθετηθεί σχετικώς στο συνέδριο. Σε συνέντευξή του στο Dnews, παρά τις ευθύνες που καταλόγισε στον Κασσελάκη, επανέλαβε πως είναι κατά του αποκλεισμού του. «Η πορεία του, οι επιλογές του, η αθέτηση δεσμεύσεων, η προβολή λάθος ατζέντας μας έφερε εδώ» ανέφερε, ενώ του καταλόγισε «τοξικό λόγο» και «ότι επιδίδεται μονότονα σε συνθήματα γενικά περί δημοκρατίας και αισθημάτων αδικίας, πάντα όμως χωρίς πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης για φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια: Οι καρδιές μας συμπαραστέκονται στον λαό της Ισπανίας
Aπάντηση Αρβανίτη στη Βόζεμπεργκ για την Καρυστιανού: Δρα κατά του θεσμικού της ρόλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr