Το καθαρό «άδειασμα» («εκφράζει την προσωπική του γνώμη») του κυβερνητικού εκπροσώπου στον υπουργό Υγείας για το ζήτημα του εκλογικού νόμου είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα σχετικά με τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό.
Αφού σημειωθεί ότι παρέμβαση για το θέμα έκανε και το ΠΑΣΟΚ διά του εκπροσώπου του, Κώστα Τσουκαλά ο οποίος δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι «προφανώς θεωρούμε ότι μια αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά μια ομολογία ήττας ή φόβου για ήττα από τη ΝΔ. Εμείς θέλουμε ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, να μην πειράζεται η τράπουλα. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι είναι υπέρ της διατήρησης ενός σταθερού εκλογικού συστήματος, άρα περιμένουμε ότι θα μείνει σε αυτό», έχει ενδιαφέρον να γίνει μια επισκόπηση για την έναρξη της συζήτησης αυτής, η οποία έρχεται σχεδόν αμέσως μετά το στραπάτσο της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Ήδη από τότε είχαν υπάρξει διαρροές ότι το Μαξίμου σκοπεύει να παρέμβει στον ήδη υπάρχοντα εκλογικό νόμο και να αυξήσει το «κατώφλι» εισόδου στη Βουλή στο 5% από 3% που είναι σήμερα, με στόχο να αποτραπεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ – καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αρχηγοί τους πολύ δύσκολα (έως αδύνατο) θα μπορέσουν να τα βρουν μεταξύ τους στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ενιαίου πολιτικού/κομματικού φορέα.
Μια άλλη εκδοχή της παρέμβασης είναι η «ταπείνωση» του ορίου της αυτοδυναμίας που με τον τρέχοντα εκλογικό νόμο βρίσκεται περίπου στο 38%: αυτό, μέσες-άκρες, περιέγραψε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι στη Βρετανία η κυβέρνηση των Εργατικών έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με συνολικό ποσοστό στη χώρα κοντά στο 33% (βέβαια, το βρετανικό εκλογικό σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό καθώς η χώρα είναι χωρισμένοι σε δεκάδες μονοεδρικές περιφέρειες: π.χ. ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξελέγη άνετα ανεξάρτητος βουλευτής στο Βόρειο Ίσλινγκτον, όπου εκλέγεται από το 1983).
Εν πάση περιπτώσει, ερωτηθείς σχετικά, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε αναφερόμενος στον Ά. Γεωργιάδη ότι «όταν τον ρωτάνε, συνεχίζει να διατυπώνει τις πάγιες θέσεις του, όπως σας έχω απαντήσει και σε αντίστοιχες προηγούμενες ερωτήσεις. Και με τον ίδιο τρόπο σας απαντάω, για το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα», επιδιώκοντας να κλείσει τη συζήτηση.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι… δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και ότι, με δεδομένη τη δημοσκοπική στασιμότητα που παρουσιάζει από τον Ιούνιο και εντεύθεν η ΝΔ (σε ποσοστά πέριξ του 28% που έλαβε στις ευρωεκλογές), αλλά και τη σταδιακή ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της (στις δημοσκοπήσεις), υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για παρέμβαση στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τη θέση των Σπαρτιατών στη Βουλή να πάρει, για παράδειγμα, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ενώ μια… μεγέθυνση του «σκαλοπατιού» εισόδου στη Βουλή θα μπορούσε να αποτρέψει την πολυδιάσπασή της (σήμερα στην Ολομέλεια συμμετέχουν εννέα κόμματα συν οι 14 ανεξάρτητοι).
Προς ώρας, λένε οι ίδιες πληροφορίες, στο Μαξίμου ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης και ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι απέχουμε κάτι παραπάνω δυόμιση χρόνια από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, οπότε υπάρχει χρόνος. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν τίποτα.
Διαβάστε επίσης:
Ανδρουλάκης: «Στόχος η νίκη στις επόμενες εκλογές – Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντού»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr