Στις 7 – 10 Νοεμβρίου, η Νέα Αριστερά θα πραγματοποιήσει το 1ο Ιδρυτικό της Συνέδριο, που θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Έναν χρόνο μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά γίνεται και επισήμως κόμμα και θέτει ως στόχο την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα: δομές, νοοτροπίες και στελεχιακό δυναμικό. Φιλοδοξεί, όπως διακηρύσσουν τα στελέχη της, να δημιουργήσει μια νέα αρχή για την Αριστερά στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι πλέον καταγράφεται μεγάλο πολιτικό κενό σε αυτό τον χώρο, γι’ αυτό απευθύνεται στους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις ήδη «τρέχουν» και προγραμματίζονται μέχρι το συνέδριο πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της Νέας Αριστεράς διευκρινίζουν και διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ανοιχτοί στον διάλογο με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όμως θέμα «συγκολλήσεων» δεν υπάρχει. Κι ακόμα δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν τελικώς αυτός «απελευθερωθεί» από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Θεωρούν ότι η διαλυτική κρίση που βιώνει το πάλαι ποτέ κόμμα τους έχει ανεπίστρεπτα χαρακτηριστικά και σίγουρα, την ώρα που επιχειρούν να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, δεν θέλουν να συνδεθούν με έναν χώρο που έχει παραδοθεί στην απαξίωση.
Άλλωστε δεν θεωρούν ότι το μόνο πρόβλημα είναι ο Κασσελάκης, αλλά και όσοι επέτρεψαν την άνοδό του στην εξουσία ή την προώθησαν κιόλας και στη συνέχεια τον ανέχτηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης τις προηγούμενες μέρες (ΣΚΑΪ 100,3) και «δεν μπορεί να υπάρξει επάνοδος ύστερα από όλη αυτή την περιπέτεια και όλη αυτή την αυτοδιάλυση διά της αυτογελοιοποίησης».
Στο επίκεντρο η εκλογή Κασσελάκη
«Με την εκλογή της ηγεσίας Κασσελάκη και με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε τον τελευταίο έναν χρόνο, αλλά και με τον τρόπο που ένας ολόκληρος κομματικός μηχανισμός και ένα πολιτικό προσωπικό διαχειρίστηκε αυτή την προεδρία, είτε με τη συμπόρευση και υποστήριξη είτε με την ανοχή, οδήγησε σε διαλυτικά φαινόμενα, τα οποία δεν αποκαθίστανται» ανέφερε.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το Κείμενο Θέσεων εν όψει του συνεδρίου καταπιάνεται με αυτό το θέμα. Δηλαδή με την κρίση της Αριστεράς σήμερα, τον απολογισμό της περιόδου 2014-2024 (που είναι κεντρικός στο κείμενο), «με έμφαση στη σχέση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την κεντρική πολιτική σκηνή και την ιστορική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπήρξε καθοριστική για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». Αλλά και με την εκλογή Κασσελάκη, αποτιμώντας ως ορθή την επιλογή αποχώρησης μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Κείμενο των Θέσεων αναλύει τις συνέπειες της εκλογής του, η οποία, όπως σημειώνεται στο κείμενο, «δεν αντιμετώπισε τα βασικά αίτια της εκλογικής κατάρρευσης του 2023, αλλά επιδείνωσε τα προβλήματα. Η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές ‘‘κέντρο’’ και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν».
Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Η εκλογή του, κατά τη Νέα Αριστερά, θεωρείται το «ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ». Κι ακόμα, με μια διάθεση αυτοκριτικής, χαρακτηρίζεται «λάθος» ότι δόθηκε προτεραιότητα στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο.
Διαβάστε επίσης:
Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου – Ταχιάου για λαθρεμπόριο καυσίμων και Τέμπη
Αυλωνίτης: «Αποστάτες είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στον Κασσελάκη να κατεβεί υποψήφιος»
Πικραμμένος για Novartis: «Δεν θα κάνω καμία ποινική δίωξη, να μάθουμε τους υποκινητές»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr