Φανταστείτε να μπορείτε να δείτε στο κινητό σας τηλέφωνο τα ραντεβού για τις εξετάσεις σας στον καρδιολόγο σας, εξειδικευμένα άρθρα για την πάθηση που σας αφορά και προγράμματα διατροφής και άσκησης ανάλογα πάντα με τις δικές σας ανάγκες.
Σήμερα με την πρωτοποριακή εφαρμογή «CardioSpot» τόσο οι ασθενείς όσο και ο καρδιολόγος τους έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Δρ. Ηλίας Τσούγκος, καρδιολόγος, MD, PhD, διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ & επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας EUC στην εκδήλωση: «Η σύγχρονη Καρδιολογία στην Ψηφιακή Εποχή», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η εφαρμογή μάλιστα διαθέτει «SOSΒutton» που προσφέρει άμεση επικοινωνία με τον ιατρό, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η ψηφιακή εποχή
Στην ομιλία του ο Δρ Τσούγκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ψηφιακή εποχή, με την αλματώδη πρόοδο στη Μηχανογράφηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), έχει διαμορφώσει ριζικά τον τρόπο που προσφέρονται οι καρδιολογικές υπηρεσίες, βελτιώνοντας τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία για τους ασθενείς.
Ο γιατρός επεσήμανε ότι η ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο της σύγχρονης καρδιολογίας.
«Χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες και φορητές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches) και οι εγκατεστημένες εντός του σώματος συσκευές παρακολούθησης, οι καρδιολόγοι μπορούν να λαμβάνουν κρίσιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, όπως οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες)» εξήγησε ο κ. Τσούγκος.
Η ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics) είναι ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καρδιολογίας.
Τα τεράστια ποσά δεδομένων που συλλέγονται καθημερινά, μπορούν να αναλυθούν για να αποκαλύψουν πρότυπα και να προσδιορίσουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, οι γιατροί είναι σε θέση να εκτελούν προκαταρκτικές διαγνώσεις, να προβλέπουν εξελίξεις της υγείας του ασθενή και να σχεδιάζουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας με βάση αποδείξεις.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Στη συμβολής της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στον τομέα της Καρδιολογίας έδωσε έμφαση ο Δρ. Τσούγκος τονίζοντας το σημαντικό της ρόλο: «Οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να επεξεργάζονται ιατρικές εικόνες από τους υπερήχους καρδιάς ή από το ΗΚΓ με υψηλή ακρίβεια, βοηθώντας τους καρδιολόγους να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια καρδιαγγειακών παθήσεων. Δηλαδή σημεία που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αναγνωρίσει και επαναλαμβάνονται στατιστικά σε πολλούς ασθενείς.
Ακόμη, τα συστήματα υποβοηθούμενης διάγνωσης δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να επικεντρωθούν σε περίπλοκες περιπτώσεις, αφήνοντας απλούστερες διαγνώσεις στα αυτοματοποιημένα συστήματα».
Γενετική
Η ανάλυση των δεδομένων του DNA ενός ασθενούς μπορεί να αποκαλύψει γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Από τις διαδικασίες προκύπτουν προσωποποιημένες θεραπείες που στοχεύουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και το προφίλ κινδύνου κάθε ασθενούς. Ενδεχομένως να προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και προσαρμοσμένα θεραπευτικά μέτρα.
Πλεονέκτημα αποτελεί η αξιοποίηση τεχνολογιών διασύνδεσης ασθενούς – γιατρού, προηγμένων σχημάτων ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων και καινοτομιών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στόχος είναι η βελτίωση της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι καρδιολογικές υπηρεσίες χάρη στην ακρίβεια, την προσβασιμότητα και την προσωποποίηση έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και μειώνοντας το βάρος των καρδιαγγειακών ασθενειών παγκοσμίως, όπως τόνισε ο γιατρός.
Διαβάστε επίσης:
Ποιος καφές «καίει» λίπος και αυξάνει τον μεταβολισμό
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 16,3% στα λοιμώδη νοσήματα το 2023 – Υποχώρησε 77,2% ο Covid
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr