Η Υπουργός Πολιτισμού απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα, για το τι συμβαίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, συνόψισε τα εξής:
«Από πλευράς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, το μεν Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε προχθές, στην κυριολεξία προχθές, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επομένως προχωρεί.
Η θέση του μεταβατικού προέδρου του Δ.Σ. καλύφθηκε αυτομάτως αμελλητί μετά την παραίτηση του προηγούμενου. Γιατί παραιτήθηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος; Νομίζω ότι σας το είπα, παρά το γεγονός, επισημαίνω, ότι ήταν το μόνο καινούργιο πράγμα που μπορούσατε να ρωτήσετε και δεν το ρωτήσατε: επειδή για δικούς του λόγους δημιουργούσε προβλήματα κακοδιοίκησης.
Από πλευράς λειτουργίας του Μουσείου, το μουσείο λειτουργεί καθημερινά πλην Τρίτης από τις 8.30 έως τις 4 το απόγευμα, με όλες τις αίθουσές του ανοιχτές και επισκέψιμες από το κοινό και με λειτουργούντα πλήρως τα συστήματα ασφαλείας και κλιματισμού. Το Μουσείο φυλάσσεται από προσωπικό που εργάζεται αποκλειστικά σε μονή βάρδια και κανένας φύλακας δεν έχει εξαναγκαστεί σε υπερωριακή εργασία. Αν έχετε στοιχεία γι’ αυτό, ότι κάποιος εξανάγκασε κάποιον φύλακα να δουλέψει με το ζόρι, αυτά να τα καταθέσετε.
Για όλα τα θέματα είχαν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις του Προέδρου. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλο που τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί και είχαν εγκριθεί από το Δ.Σ., οι αποφάσεις αυτές άρχισαν να εκδίδονται και να δημοσιεύονται. Μετά την παραίτησή του, από τον νέο Πρόεδρο έχουν επανεκκινήσει όλες οι διαδικασίες. Και ειδικά οι προσλήψεις στις οποίες αναφερθήκατε είναι σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο – δεν είχε δημοσιευθεί η απόφαση σωστά, όπως έπρεπε να δημοσιευθεί.
Από κει και πέρα, τα 5 μουσεία θα λειτουργήσουν με τον υποδειγματικό τρόπο που λειτουργούν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Διότι είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, το Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν πρότυπο».
Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε ότι «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σώσει τη χώρα, ο ελληνικός λαός θα είχε τη σοφία να τον ξανακάνει κυβέρνηση. Επομένως μη συζητάτε για το τι κάνατε και ποιοι οδήγησαν τη χώρα εκεί που την οδήγησαν».
Επί της ερώτησης, η κυρία Μενδώνη είπε ότι «το μόνο καινούργιο στοιχείο ήταν για την παραίτηση του τέως Προέδρου. Δεν το πράξατε και γι’ αυτό δεν σας απάντησα συγκεκριμένα. Δεν το πράξατε, και ήταν το μόνο νέο στοιχείο που μπορούσατε. Για όλα τα άλλα, απλώς αναμοχλεύετε πράγματα τα οποία τα έχετε πει και τα έχετε ξαναπεί, γεγονός που δεν καθιστούν επίκαιρη την ερώτησή σας κατά τον Κανονισμό της Βουλής».
Η ντροπή είναι δική σας, είναι δική σας, διότι εγώ έχω για όλα αυτά που σας είπα έγγραφα να καταθέσω και να παρουσιάσω. Κι εσείς έχετε ιστοσελίδες και δημοσιεύματα. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη μας διαφορά, κυρία Μάλαμα. Εσείς κινείστε με φήμες και εμείς κινούμαστε με τεκμήρια και αποδείξεις, είπε η κυρία Μενδώνη και στη συνέχεια μίλησε για βασικό λάθος: «Τα μουσεία δεν έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στην πενταετία. Έγιναν ένα χρόνο πριν, το 2023. Και είχαμε πει από την αρχή ότι το 2024 θα ήταν ένα έτος μετάβασης για τα μουσεία.. Η δε μετάβαση αυτή δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Προφανώς, η μετάβαση αυτή έχει συμβεί στα ευρωπαϊκά κράτη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όταν αντίστοιχες υπηρεσιακές δομές μετεξελίχθηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – για να βάζουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους τώρα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – TheCaller