Με την κύρωση της σύμβασης κλείνει ένας κύκλος στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης πτυχίων και σπουδών. Η σύμβαση ανοίγει την πόρτα για αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ακαδημαϊκά, επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.
Υπογράμμισε ότι στόχος της σύμβασης είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις ως αναγνωρισμένα προσόντα, μια δεξαμενή απασχολήσιμων, από την οποία θα γίνεται η διαλογή φθηνού ευέλικτου απασχολήσιμου επιστημονικού προσωπικού από τους εργοδότες. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις βήμα προς βήμα, πρόσθεσε.
Κατήγγειλε την υποκρισία και την -όπως ανέφερε ο ίδιος- κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστερά που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη Δημόσια Παιδεία, την ώρα που ως κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική που έχει εμπορευματοποιήσει την Παιδεία. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, συνέχισε, όπου η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής της για να εισαχθούν τα παιδιά της στα Πανεπιστήμια, αλλά και για να τελειώσουν τις σπουδές τους, ενώ το 40% των φοιτητών δουλεύει για να τα βγάλει πέρα.
Υπογράμμισε ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει ζούγκλα με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ψηφίσει οι λάτρεις της ΕΕ, δηλαδή όλα τα αστικά κόμματα και προβλέπουν 13 ώρες δουλειάς για 11 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό, απλήρωτη δουλειά μέχρι 2 ώρες, κατάργηση του διαλείμματος ως εργάσιμου χρόνου κλπ. «Είναι απάνθρωπο το σύστημα που υπηρετείτε, μας οδηγεί στον Μεσαίωνα και ακόμα πιο πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση λέει πως πήρε το μήνυμα των εκλογών και δηλώνει πως αυτό είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που στον χώρο της Παιδείας έχει διαμορφώσει μία άθλια κατάσταση, με τις φοιτητικές εστίες χωρίς κλιματισμό, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να πετά έξω από τα Πανεπιστήμια περισσότερους από πριν, με μεγάλο αριθμό φοιτητών να παρατάνε τις σπουδές τους γιατί δεν αντέχουν οικονομικά.
Θανάσης Παφίλης: Το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει δύο πόλους, όταν δεν τα βγάζει πέρα ο ένας
Όσον αφορά το νομοθετικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης, που ακούστηκε δημαγωγικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε ούτε για συζήτηση την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Όσον αφορά το Φορολογικό και την πρόταση του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους, σημείωσε πως οι υποστηρικτές της ΕΕ δεν λένε στον λαό πως η κατεύθυνση της ΕΕ είναι να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι στη χώρα μας γιατί είναι πολλοί και το μερίδιό τους στην αγορά το θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. «Αυτό δεν το ξέρουν οι λάτρεις της ΕΕ, αυτό προωθείται στην πραγματικότητα, το έκανε πράξη όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τώρα το συνεχίζει η ΝΔ».
Τέλος, για την Παιδεία, κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ισοτίμησε τα πτυχία από τα κολέγια, επέβαλε τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ενώ απευθυνόμενος προς τη Νέα Αριστερά που κομπάζει για το τέλος των μνημονίων, υπενθύμισε ότι τα μνημόνια μπορεί να έφυγαν αλλά μας έμειναν σε ισχύ πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι, από τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε κανέναν. Αντίθετα, ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισε ως κυβέρνηση ήταν η μείωση από το 15 στο 10% της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών του κεφαλαίου.
Καταλήγοντας σημείωσε πως το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει δύο πόλους, όταν δεν τα βγάζει πέρα ο ένας, να έρχεται ο άλλος και να συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Η αντιπολίτευση όμως είναι στον δρόμο, πρόσθεσε, και εκεί το ΚΚΕ θα είναι πάντα μπροστά με τους εργαζόμενους και τον λαό για την απόκρουση της νέας επίθεσης και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κατέληξε.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας να ψηφίζει «παρόν».