Με νεότερη ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι 733 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και της οικονομικής ύφεσης. Την ίδια στιγμή πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν μια τα τρόφιμα εκείνα που θεωρούνται υγεινά καθώς είναι πολύ ακριβά.
Στην ανάρτηση αυτή που έγινε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού σήμερα ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει ότι «κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές».
Όπως αναφέρει: «Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη και θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού.
Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους.
Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.
Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους».
Το δικαίωμα στα κατάλληλα τρόφιμα είναι κατοχυρωμένο αλλά όχι… αυτονόητο
Το δικαίωμα στην τροφή και τα κατάλληλα τρόφιμα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. «Και όμως, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν όλοι στον κόσμο πρόσβαση στα τρόφιμα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή», τονίζει ο ΕΦΕΤ.
Επομένως, το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση – εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ελλιπής σίτιση και η σύνδεσή της με την παχυσαρκία
Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.
Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. «Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία», καταλήγει ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι το εξής: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Να μην μένει κανένας πίσω».
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr