Eως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει και στα φαρμακεία η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την καταχώριση των εμβολίων κατά της COVID-19, μόνο για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η δωρεάν διάθεση από 6.500 φαρμακεία, των self-tests για την προληπτική ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης στα φαρμακεία δρομολογούνται νέες υπηρεσίες για την εφαρμογή των δράσεων της Πολιτείας όπως η πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καπνίσματος. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο του φαρμακείου ως πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του PHARMA point 2024 με τίτλο «Connecting community. Το ανθρωποκεντρικό φαρμακείο», που διοργάνωσε στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών.
Στο συνέδριο που συμμετείχαν 3.180 συνέδρους και 91 εταιρείες, παραβρέθηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων της φαρμακευτικής αγοράς, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου και φοιτητές Φαρμακευτικής.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης επισήμανε επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, το ελληνικό φαρμακείο παραμένει ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης της πολιτείας στα θέματα αυτά. Παρακολουθεί, ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις διαρκείς εξελίξεις ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναδείξει το φαρμακείο ως χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συστήνει στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη βοήθεια των φαρμακείων παγκοσμίως».
Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτό που κάποιοι έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ότι ο αριθμός των ελληνικών φαρμακείων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να παραμείνουν και ειδικά όσα από αυτά λειτουργούν σε χωριά της περιφέρειας». Παράλληλα, επισήμανε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα φαρμακεία στην ΠΦΥ με τους εμβολιασμούς και τα τεστ, καθώς κι αυτόν που πρέπει να έχουν στην παροχή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε ο κλάδος, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή που επικυρώθηκε και από το ΣτΕ.
Ακολούθησε η δυνατότητα διενέργειας όλων των εμβολίων ενηλίκων, των εμβολίων κατά της COVID-19, η διάθεση self tests και rapid tests και το κλείσιμο ραντεβού σε προσωπικό γιατρό.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση των φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία προς όφελος των πολιτών και να ξεπεραστούν τα συμφέροντα που υψώνουν εμπόδια, όταν μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τη βούληση. Η πολιτεία πρέπει να το κάνει και να προσπεράσει αυτά τα συμφέροντα». Κατά της διάρκεια της τελετής έναρξης, τιμήθηκε ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για την προσφορά της οικογένειας και του Ομίλου στη φαρμακευτική αγορά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, ενώ προβλήθηκε και βίντεο για τα 100 χρόνια της εταιρείας.
Διαβάστε επίσης:
Βιολογικά φάρμακα και αυτοάνοσα: Πόσο κοντά είμαστε στη θεραπεία;
Σχολείο φροντιστών ατόμων με άνοια – Αλτσχάιμερ 2024
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr