Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα, φουντώνει ο πόλεμος για το αν είναι κομμένη ή όχι η υποψηφιότητά του με τα δύο στρατόπεδα να δείχνουν αποφασισμένα να προχωρήσουνε με τον τρόπο που έχουν χαράξει.
Οι δηλώσεις στελεχών από τη μία και την άλλη πλευρά συνεχίστηκαν και τα όσα λέγονται πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά ότι η πορεία προς τη διάσπαση και τυπικά, έχει δρομολογηθεί και δεν υπάρχει γυρισμός. Μένει να φανεί η μέθοδος.
Με βίντεο που ανάρτησε χθες το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης:
· Καταγγέλλει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του ως «μειοψηφική» και ταυτόχρονα «πρωτοφανή» για την Αριστερά και για τον τόπο, διότι απέρριψε την υποψηφιότητα του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» όπως λέει. Μιλάει επίσης για μια «χούφτα ανθρώπων» που είναι για όλα ικανοί.
· Παραπέμπει για μία ακόμη φορά στο Συνέδριο που είναι το αρμόδιο για να αποφασίσει ως ανώτατο όργανο. «Αυτό θα αποφασίσει για όλα» αναφέρει και επικαλείται και τα σενάρια αναβολής του επιχειρώντας να προκαταλάβει τις εντυπώσεις με την αναφορά ότι «Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι». Όμως, προσθέτει με νόημα, «οι μηχανισμοί έχουν τα όριά τους».
· Απευθύνει έκκληση στα μέλη που έχουν απογοητευτεί από τις εξελίξεις να μην φύγουν από τις οργανώσεις, αλλά να γίνουν «ασπίδα Δημοκρατίας» και «κύμα» που «θα σαρώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς». Επιμένει δε με επικλήσεις στο συναίσθημα και το αίσθημα καθήκοντος των μελών λέγοντας πως «δεν αξίζει στη δημοκρατική παράταξη αυτός ο εξευτελισμός» και πως «θα ήταν εύκολη λύση η φυγή».
Ο τρόπος πάντως που απευθύνει έκκληση προς τα μέλη και οι συγκεκριμένες αναφορές στους μηχανισμούς που «έχουν τα όριά τους» και που μπορεί να τους σαρώσει το κύμα των μελών, δείχνουν να μην απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις στελεχών της πλειοψηφίας ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση οργανωτικά, παρά τις συνεχείς επικλήσεις στη βάση. Όπως λένε κάποιοι ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε γνωρίζει το κόμμα, ούτε διαθέτει μηχανισμούς για να ελέγξει τους συσχετισμούς στην διαδικασία εκλογής συνέδρων (1 – 3 Νοεμβρίου). Διαθέτει μόνο φανατικούς υποστηρικτές χωρίς γνώση των κομματικών διαδικασιών, και ακόμη και αυτοί, σύμφωνα με κάποιους βαίνουν μειούμενοι, αν αναλογιστεί κανείς και τον αριθμό όσων δημιουργούν εντάσεις έξω από τις συνεδριάσεις των τελευταίων συνόδων της ΚΕ (20 -30 πρόσωπα εκ των οποίων κάποιοι και μέλη της ΚΕ).
Όλα αυτά μένει πάντως να επιβεβαιωθούν και στην πράξη, εφόσον το κόμμα προχωρήσει κανονικά στο συνέδριο, χωρίς νέα αναβολή.
Η Όλγα Γεροβασίλη χθες διεμήνυσε ότι «φυσικά και θα γίνει συνέδριο» και απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι «δεν μπορεί να ανακληθεί, ούτε καταστατικά ούτε πραγματικά η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής» και πως δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η απαξίωση επομένως «θα κάνουμε όλα όσα είναι δυνατόν, εντός των καταστατικών και των δημοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να ανακόψουμε το καθοδικό σπιράλ».
Κόντρα για το «αμετάκλητο» και τα «έκτροπα»
Και το κόμμα κεντρικά απάντησε στον Κασσελάκη, τόσο για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής όσο και για τα έκτροπα στον χώρο έξω από αυτή. Αρχικά, με ανακοίνωση, μίλησε για απόφαση που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία σε όργανο που συνεδρίασε με διαπιστωμένη απαρτία, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της ΚΕ είναι «αμετάκλητη και άμεσα εφαρμοστέα». Ακολούθησε ανακοίνωση της πλευράς Κασσελάκη που κατήγγειλε τα περί «αμετάκλητης» απόφασης: «Το Συνέδριο έχει κάθε αρμοδιότητα, ως ανώτατο όργανο, να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 και 2 του Καταστατικού» ανέφερε η ανακοίνωση κατηγορώντας την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ως «σταλινική». Ακολούθως, από την Κουμουνδούρου επανήλθαν με πηγές να αναφέρουν τα περί συντριπτικής πλειοψηφίας, χωρίς όμως να επιμένουν στο «αμετάκλητο». Σκλήρυναν όμως την αναφορά στα έκτροπα, χρεώνοντάς τα προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίον κατηγόρησαν ότι τα «ενορχήστρωσε» και τα «καθοδήγησε».
Σημειώνεται ότι χθες εκδόθηκε και ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σε στήριξη των δημοσιογράφων που δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις στο χώρο έξω από την συνεδρίαση της ΚΕ και στοχοποιήθηκαν μέσω αναρτήσεων στο X, από υποστηρικτές του πρώην προέδρου.
Το συνέδριο και η ιδέα για … δημοψήφισμα που δύσκολα θα περπατήσει
Πάντως, και αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς το σενάριο περί αναβολής του συνεδρίου, συνεχίζει να υφίσταται. Αν προκριθεί αυτή η επιλογή οι εξελίξεις θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Το άλλο Σαββατοκύριακο πέφτει παραμονές της 28η Οκτωβρίου και στη συνέχεια το κόμμα θα μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας, με την εκλογή συνέδρων (1 – 3 Νοεμβρίου) για το Συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου.
Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται εσωκομματικό δημοψήφισμα (ήδη από την συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου) κάτι που το είπε χθες ανοιχτά η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου. Ανέφερε συγκεκριμένα πως αν δεν γίνει το συνέδριο θα πρέπει να γίνει «δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης».
Πάντως οι προϋποθέσεις για να έχει επιτυχία μια τέτοια κίνηση δεν είναι υπέρ του. Πέρα από το γεγονός της εξάντλησης της βάσης – είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο ίδιος απευθύνει έκκληση να μην φυλλορροήσει – τους όρους και την διαδικασία για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή (άρθρο 25, παρ.2 του Καταστατικού). Εφόσον η διαδικασία περνά μέσα από το όργανο που αποφάσισε την απόρριψη της υποψηφιότητάς του και ο ίδιος καταγγέλλει ως «σταλινικό», «απονομιμοποιημένο», κ.ο.κ. μάλλον είναι δύσκολα τα πράγματα.
Επιπλέον για να ανάψει το πράσινο φως για εσωκομματικό δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο χρειάζεται να κατατεθεί αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ. Κάτι που εκτιμάται είναι πολύ δύσκολο, να γίνει όσο και να έχει απογυμνωθεί η βάση του κόμματος.
Επιπλέον το άρθρο 24, παρ. 3 του Καταστατικού ορίζει ότι «οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά. Κοινώς, θα πρέπει να ψηφίσει το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Διαβάστε επίσης:
«Καρφιά» και ειρωνίες ανάμεσα σε Φάμελλο και Θεοδωρικάκο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr