Το Amaretto είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο λικέρ με ευχάριστο μοναδικό άρωμα και μια πρωτότυπη πικρή γεύση που θυμίζει πικραμύγδαλο.
Το ξακουστό αυτό ποτό είναι εύκολο να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, απλά πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά όλες τις οδηγίες για την προετοιμασία του.
Η κλασική σύνθεσή του, εκτός από αμύγδαλα, περιλαμβάνει πυρήνες βερίκοκου και διάφορα μπαχαρικά όπως μέντα, βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλα, γλυκόριζα και μια σειρά από άλλα.
Υλικά για τη Συνταγή
350 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml νερό
500 ml βότκα
50 γραμμάρια κουκούτσια βερίκοκου
50 γραμμάρια αμύγδαλα
2 μικρά κουταλάκια ζάχαρη βανίλιας (ως αντικατάσταση – μια πρέζα βανιλίνης)
3 κόκκους μπαχάρι
2 μοσχοκάρφια (γαρίφαλο)
3 γραμμάρια στιγμιαίο καφέ
1 πρέζα κανέλα
Εκτέλεση
1. Αρχικά μουλιάστε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό, αφήστε τα για δύο ή τρία λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τη φλούδα που θα πρέπει να ξεκολλήσει εύκολα.
2. Πάρτε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίστε τα καθαρισμένα αμύγδαλα μέχρι να μυρίσουν και να εμφανιστεί μια χρυσαφένια απόχρωση. Προσθέστε τα γαρίφαλα και το μπαχάρι 2 λεπτά προτού τελειώσει η διαδικασία του καβουρδίσματος, για να δώσουν τα αρώματά τους στο εκχύλισμα.
3. Ετοιμάστε χωριστά το σιρόπι καραμέλας. Ρίξτε τη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό σκεύος, προσθέστε το ένα τρίτο του νερού και ζεστάνετε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει το χρώμα και το άρωμα καραμέλας. Στη συνέχεια, ρίξτε το υπόλοιπο νερό και συμπληρώστε με τη βανιλίνη.
4. Σε ένα μεγάλο βάζο βάλτε το μπαχάρι, το γαρίφαλο, τους καθαρισμένους και πλυμένους πυρήνες βερίκοκου, τα αμύγδαλα, την κανέλα και περιχύστε με το ζεστό σιρόπι καραμέλας.
5. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει το μίγμα στο δοχείο και στη συνέχεια ρίξτε μέσα τη βότκα και τον καφέ. Κλείστε καλά, ανακινήστε και τοποθετήστε το βάζο σε σκοτεινό μέρος για περίπου 35 ημέρες (το πολύ, έως και έξι εβδομάδες). Ανακινήστε το διάλυμα περιοδικά.
6. Όταν είναι έτοιμο το λικέρ, φιλτράρετέ το χρησιμοποιώντας γάζα διπλωμένη σε πολλές στρώσεις ή περάστε το μέσα από φίλτρα καφέ. Το ποτό μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετά έτη, σε ένα δροσερό και σκοτεινό δωμάτιο. Με τον καιρό, η γεύση του θα βελτιωθεί.
Συμβουλή
Σχεδόν όλοι οι πυρήνες των πυρηνόκαρπων φρούτων περιέχουν αμυγδαλίνη, μια ουσία που, όταν καταποθεί, διασπάται σε γλυκόζη και επιβλαβές υδροκυανικό οξύ. Ωστόσο, με τη θερμική επεξεργασία των πρώτων υλών, καθώς και με το κατάλληλο έγχυμα και την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η συγκέντρωση του υδροκυανικού οξέος στο λικέρ δεν θα είναι επαρκής για να βλάψει την υγεία, επομένως το σπιτικό Amaretto είναι ασφαλές ακόμα και αν πιείτε περισσότερα από 1 λίτρο σε 30 λεπτά.
Για να αποκαλύψετε τη γεύση αυτού του υπέροχου λικέρ, πρέπει να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά.
1. Στην πιο αγνή του μορφή
Οι λάτρεις της γεύσης αυτού του λικέρ το πίνουν αφού τελειώσουν ένα γεύμα μέσα σε μικρά ποτήρια, πίνοντας μια μικρή γουλιά και απολαμβάνοντας κάθε σταγόνα. Μερικές φορές το αραιώνουν με νερό ή προσθέτουν πάγο.
2. Συνδυασμός με άλλα ποτά
Οι πραγματικοί ειδικοί και οι γνώστες συνιστούν να συνδυάσετε το Amaretto με σοκολάτα και καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός ενός ζεστού, θερμαντικού ροφήματος με νότες πικάντικες, ελαφρά πικρές και άρωμα αμύγδαλου.
Ένα ενδιαφέρον αναζωογονητικό ποτό λαμβάνεται επίσης συνδυάζοντας το λικέρ με χυμό κερασιού ή πορτοκαλιού σε αναλογία 1:1. Επίσης μια δημοφιλής επιλογή είναι ένα μίγμα Amaretto και Cola σε αναλογία 1:2.
Διαβάστε επίσης:
Υγιεινές τηγανίτες βρώμης με μπανάνα
«Βόμβες» πίτσας, με έτοιμο μίγμα ζύμης
Σοκολατένιο κέικ ταψιού, Τέξας
Cucina Povera | topontiki.gr