Διευκρινίσεις μετά τον σάλο αναγκάστηκε να δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζοντας αυτή τη φορά πως το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος δεν καταργείται και θα συνεχίσει να προσφέρεται στους καταναλωτές που το έχουν ήδη επιλέξει.
Ένα χρόνο μετά τα πολυδιαφημισμένα χρωματιστά τιμολόγια, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης γνωστοποίησε πριν από δύο ημέρες ότι θα καταργήσει το φθηνότερο, δηλαδή το πράσινο, το οποίο επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφίας των καταναλωτών, που δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή, όπως και ο ίδιος προσωπικά.
“Τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους. Θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό – τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις”, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέξουν ένα νέο «χρωματιστό» τιμολόγιο ρεύματος, ενώ σχετικά με το νυχτερινό τιμολόγιο, ο κ. Σκυλακάκης είχε τονίσει ότι θα δώσει τη θέση του σε ένα διζωνικό τιμολόγιο.
“Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει”, υπογράμμισε ΣΗΜΕΡΑ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως πρόσθεσε “αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες”.
Ο Υπουργός σημείωσε πως οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν. “Από την αρχή που νομοθετήθηκε αυτή η υποχρεωτικότητα ήταν για έναν χρόνο. Ήταν μεταβατικός ο νόμος”, είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου.
Μιλώντας για τον μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα τιμολόγια, επισήμανε: “Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης. Το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις κυρίως, διότι αυτές έχουν -κατά βάση- έξυπνους μετρητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορούν να κατεβάσουν το κόστος του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουμε -στο μάκρος του χρόνου- και τα σταθερά τιμολόγια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο, να παρακολουθεί τα “σκαμπανεβάσματα” της αγοράς”.
Για την ανάγκη που οδήγησε στη θεσμοθέτηση του πράσινου τιμολογίου δήλωσε: “Το πράσινο τιμολόγιο θεσμοθετήθηκε για να μπορούμε να ξέρουμε τις τιμές. Να έχουμε ένα τιμολόγιο με βάση το οποίο θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές. Αυτό πέτυχε! Ξέρουμε τις τιμές. Αυτή η γνώση των τιμών είναι το κέρδος μας. Έστω και ένας καταναλωτής να μείνει στο πράσινο τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένοι οι πάροχοι να ανακοινώνουν τις τιμές και να μπορεί να κάνει σύγκριση ο καταναλωτής. Το θέμα της διαφάνειας των τιμών είναι κέρδος. Θα συνεχίσει. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να έχουμε -όπως τα μάθαμε- αυτά τα τέσσερα, υπάρχοντα είδη τιμολογίων (πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί). Θα αλλάζει, σταδιακά, όμως ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιεί το καθένα, καθώς θα προχωράει η ενεργειακή μετάβαση”.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως: “Το πολύ ενδιαφέρον που θα συμβεί για τους οικιακούς καταναλωτές είναι ότι θα δημιουργηθούν δύο ζώνες κατανάλωσης… Γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, αναλόγως της εποχής και πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο, το οποίο είναι γενικά φθηνότερο. Θα κάνουμε, λοιπόν, αυτή την αλλαγή (από το νυχτερινό σε δύο νέες ζώνες) και θα υπάρχει και εποχικότητα στην αλλαγή. Το ακριβές χρονικό διάστημα των ζωνών θα προσδιοριστεί σε δύο εβδομάδες περίπου. Στην παρούσα φάση στο Υπουργείο “τρέχουμε” μία αξιολόγηση των δεδομένων για την κατανάλωση που γίνεται ανά ώρα και ανά συσκευή, για να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση”.
Αναφορικά με το τί πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν, ήδη, νυχτερινό τιμολόγιο απάντησε: “Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα περάσουν, αυτομάτως, στο διζωνικό τιμολόγιο, αλλά αν επιθυμούν να έχουν μία ενιαία τιμή μπορούν να αλλάξουν”.
Πρόσθεσε πως: “Έχουμε στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό πληθυσμού που είναι στο σπίτι. Είναι συνταξιούχοι, είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είναι τα ζευγάρια, όπου ένας από τους δύο δεν δουλεύει, είναι όσοι κάνουν τηλεργασία, είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι αγρότες των οποίων η απασχόληση είναι εποχική, 150.000 νοικοκυριά που έχουν μωρό στο σπίτι μέχρι να γίνει 2 ετών να πάει παιδικό σταθμό. Όλοι αυτοί -ως τώρα- τις φθηνές τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, και χρειάζονται ενέργεια, για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό”.
Τέλος, σε ερώτηση αν μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για να έχει σταθερή τιμή ρεύματος, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: “Όχι, δεν μπορεί να φύγει, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου και προβλέπονται συγκεκριμένες οδηγίες”.
«Πυροσβεστικά», σχετικά με το θόρυβο που ξέσπασε, επιχείρησε να δράσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς, αν υπάρχουν «υπερμετρες» αυξήσεις.
Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Π. Μαρινάκης ερωτηθείς για τον… χαμό που έχει ξεσπάσει σχετικά με επικείμενες αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος και κυρίως σε ό,τι αφορά στο νυχτερινό ρεύμα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ας μην βιαζόμαστε για το τι θα τι θα καταργηθεί και αν θα καταργηθεί. Συνιστώ να περιμένουμε γιατί υπάρχει μια συγκεχυμένη πληροφόρηση. Να δούμε λοιπόν αν πέτυχαν ή απέτυχαν τα τιμολόγια. Αυτό εξαρτάται από το τι τιμές είχαμε αυτούς τους μέχρι τώρα εννέα μήνες από τότε που εφαρμόστηκαν. Με εξαίρεση τον Αύγουστο, όπου εκεί αναγκάστηκε η κυβέρνηση και πολύ καλά έκανε όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και στο ρεύμα και στήριξε τις υπέρμετρες αυξήσεις για να μην φτάσουν στον καταναλωτή, όλους τους υπόλοιπους μήνες είχαμε τιμές σε όλα τα τιμολόγια, κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή, στο πράσινο και στο σταθερό, στο μπλε που ούτως ή άλλως αυτό δεν άλλαζε οπότε είναι δεδομένο ότι ήταν πιο χαμηλά, χαμηλότερες από ό,τι την περίοδο της κρίσης. Δηλαδή τιμές προ κρίσης με λίγα λόγια, με κάποιες αυξομειώσεις στο πράσινο. Πάντοτε όμως ο κύριος πάροχος είχε τιμές χαμηλότερες απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε το τιμολόγιο. Άρα το εγχείρημα πολύχρωμα τιμολόγια με βάση το βασικό κριτήριο που είναι οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, πέτυχε».
«Τι προσπαθεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση; Να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να δει πως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα καλύτερα τον επόμενο χρόνο στους πολίτες. Παράδειγμα, μπορεί να πρέπει, εγώ το λέω υποθετικά για να μην παρεξηγηθώ, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο περισσότερο στο σταθερό τιμολόγιο. Γιατί ενθαρρύναμε τον κόσμο στο πράσινο τιμολόγιο, όπως απεδείχθη, γιατί ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές. Αν καταφέρουν όμως οι πάροχοι να δώσουν ακόμα χαμηλότερες τιμές στο μπλε τιμολόγιο, δηλαδή στο σταθερό τιμολόγιο, ίσως είναι καλύτερο για να μην μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μηνιαίως οι πολίτες να ωθηθούν εκεί», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πάντως, ο Π. Μαρινάκης δεσμεύτηκε ότι «αν υπάρχει μήνας που λόγω των τιμών της χονδρικής, που εκεί είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό αλλά δεν έχουμε χρόνο να το αναλύσουμε, υπάρχουν υπέρμετρες τιμές, όταν αυτό συμβαίνει να είναι σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα επιδοτεί τις αυξήσεις αυτές και δεν θα φτάνουν στους καταναλωτές».
Διαβάστε επίσης
Κίτρινη κάρτα στον Πέτρο Παππά από το Νίκο Παππά – Ανοιχτό και το σενάριο διαγραφής του
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr