Ένα αμερικάνικο σοκολατένιο κέικ ταψιού με απολαυστικό γλάσο ζεστής σοκολάτας και ξηρούς καρπούς, που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Το κέικ πήρε το όνομά του είτε από το χορταστικό του μέγεθος που παρομοιάζεται με την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της Αμερικής, το Τέξας, ή από το γεγονός ότι η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε σε Τεξανή εφημερίδα.
Υλικά για τη Συνταγή
400 γραμμάρια ζάχαρη
240 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
220 γραμμάρια βούτυρο
230 ml ζεστό νερό
230 ml βουτυρόγαλα ή κεφίρ (ή 200 ml γιαούρτι + 30 ml νερό ή γάλα ελαφρύ)
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο
60 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
6 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1. Αρχικά βάλτε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ, ανακατέψτε με μια κουτάλα και αφήστε τα στην άκρη.
2. Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε τη σκόνη κακάο και ανακατέψτε καλά.
3. Ρίξτε το ζεστό νερό, αφήστε το μίγμα να βράσει για 30 δευτερόλεπτα και μετά σβήστε τη φωτιά. Αδειάστε το μίγμα μέσα στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατέψτε τα απαλά για να κρυώσουν.
4. Στο μεταξύ σε άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά, ρίξτε μέσα τη μαγειρική σόδα και τη βανίλια, το βουτυρόγαλα και τέλος προσθέστε τα όλα μαζί στο μίγμα βουτύρου και στέρεων υλικών.
5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε φαρδιά, ρηχή φόρμα (όπως το ταψί του φούρνου) και ψήστε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 20 λεπτά.
6. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάστε το γλάσο. Ψιλοκόψτε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα και αφήστε τα στην άκρη. Λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε καλά να ενωθούν. Σβήστε τη φωτιά, προσθέστε το γάλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε καλά. Συμπληρώστε με τα ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα και περιχύστε με το γλάσο το ζεστό κέικ.
Διαβάστε επίσης:
Πιλάφι Μπουχάρα, η ουζμπέκικη νοστιμιά με κρέας, λαχανικά και μίγμα 7 μπαχαρικών
Αλμυρά εκλέρ γεμιστά με κρέμα τυρί, ζαμπόν, λιαστή ντομάτα και μανιτάρια
Κέικ μπισκότο της στιγμής, σε φλιτζάνι
Cucina Povera | topontiki.gr