Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμα που έστειλε για την επέτειο αυτή, που βύθισε τη Μέση Ανατολή στο αίμα, αξιοποίησε μια ιδιότητα του Χ/πρώην Twitter: τη δημιουργία «νημάτων» δηλαδή, μιας σειράς αναρτήσεων.
Έτσι, στην πρώτη του ανάρτηση ο πρωθυπουργός έγραψε ότι «ένα χρόνο μετά τις φρικαλέες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επίσης, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». Ωστόσο, αμέσως μετά, δημιούργησε «νήμα», προσθέτοντας μια ακόμα ανάρτηση, η οποία έλεγε ότι «κοιτώντας μπροστά, η περιοχή θα πρέπει να έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, αρχής γενομένης με μια κατάπαυση του πυρός».
Μέσα σε δύο μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε διαδοχικές αναφορές στην επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη κρίση που σοβεί εδώ και ένα χρόνο στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο κυριακάτικο μήνυμά του μέσω Facebook τόνισε ότι «αναμφίβολα, αυτό που “σφράγισε” την εβδομάδα ήταν η σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και η αύξηση των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ είδαμε μεγάλη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επίθεση την οποία η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο.
Στηρίζουμε τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, το οποίο επλήγη βάναυσα πριν από έναν χρόνο -σαν αύριο (σ.σ. χθες)- με την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς σε βάρος εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών. Η τρομοκρατική βία κατά αμάχων, την περασμένη Τρίτη στη Γιάφα, είχε θύμα και έναν 26χρονο Έλληνα φοιτητή, κάτοικο Ιερουσαλήμ. Εκφράζω και πάλι τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του Ιωνά Καρούση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αποκλιμάκωση».
Είναι προφανές ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της κρίσης μοιάζει να αλλάζει σταδιακά: ναι, μεν, η υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια παραμένει αταλάντευτη, ωστόσο, αυξάνονται οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός (προφανώς και στη Γάζα, αλλά και στο Λίβανο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο «μέτωπο»), ενώ το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο και προς το Ιράν, καθώς φαίνεται ότι ετοιμάζεται ένα… πυραυλικό «πινγκ πονγκ» με το Ισραήλ, οι συνέπειες του οποίου μπορούν να γίνουν ολέθριες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιχείρησε να στείλει κι αυτός καθησυχαστικό μήνυμα, λέγοντας (στο Action 24) ότι η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε οι εχθροπραξίες να σταματήσουν. Θα τηρήσουμε βεβαίως τις συμφωνίες, οι οποίες προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις στη χώρα, αλλά δεν θα υπάρξει εμπλοκή της χώρας στο Μεσανατολικό. […] Τηρούμε πάντοτε τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη».
Από την άλλη, σε «γραμμή Μητσοτάκη», ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε κι αυτός ότι «από τη στιγμή που διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ και απειλείται η ασφάλεια των πολιτών, είναι απολύτως θεμιτό να υπάρξει νόμιμη άμυνα. Από την άλλη πλευρά, η νόμιμη αυτή άμυνα θα πρέπει να κείται εντός του διεθνούς δικαίου. Θα πρέπει να είναι δηλαδή αναλογική και να μην οδηγεί σε μια μόνιμη κλιμάκωση. Θα πρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Πρέπει να διακοπεί ο φαύλος κύκλος».
Οι λόγοι για τους οποίους η Αθήνα δεν θέλει καν να σκέφτεται μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή έχουν αναλυθεί ήδη από το topontiki.gr, ωστόσο, ο Γ. Γεραπετρίτης τους έκανε ακόμα πιο σαφείς, λέγοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών και να έχουμε περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση», προσθέτοντας με νόημα ότι μόνο ο Λίβανος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, φιλοξενεί περί τα 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία και από την Παλαιστίνη, αν και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για μια βελτιωμένη συνεργασία των ελληνικών και των τουρκικών αρχών στο θέμα του μεταναστευτικού.
Και, φυσικά, ακόμα κι αν δεν υπάρξει εκτεταμένη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, όπως φάνηκε και από τις πυραυλικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, μια επιπλέον αστάθεια στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, «τινάζοντας στον αέρα» τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, την ώρα που ήδη κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Κι όλα αυτά, χωρίς να λαμβάνει κάποιος υπόψη τις τουρκικές φιλοδοξίες για τη Μέση Ανατολή. Οπότε γίνεται απολύτως κατανοητό ότι από πλευράς Αθήνας οι εκκλήσεις για καταλαγή θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, έστω κι αν φαινομενικά η στάση της κυβέρνηση δεν αλλάζει…
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr