Η αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας οδήγησε την κάλυψη του βιβλίου προσφορών στα πρώτα λεπτά της έκδοσης, με την υπερκάλυψη να φτάνει στις 11 φορές του 10% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι επιλογές του εύρους τιμής ταλαιπωρούν ήδη την αγορά, πόσο μάλλον αφού το ανώτατο όριο αυτού έφθασε στα 7,95 ευρώ, δηλαδή αισθητά υψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.
Αυτό το ανώτατο εύρος θεωρείται σημαντικό λάθος επί της διαδικασίας. Μάλιστα παρά την αναμενόμενη, μέσα στην ημέρα, ανακοίνωση που θα περιορίζει το εύρος στην τιμή διάθεσης, η αγορά ήδη αντιμετωπίζει θέματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό διάθεσης στην ελληνική αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20% του συνολικού placement, αντί της αρχικής πρόθεσης για διάθεση του 15%-20%.
Οι προσφορές στο ανώτατο όριο της κλίμακας προέρχονται κυρίως από hedge funds, κεφάλαια δηλαδή που τα ενδιαφέρει το εύκολο κέρδος και μόνον αυτό. Αυτό αναμένεται την επόμενη ημέρα της αύξησης και της διαπραγμάτευσης της μετοχής ότι θα υπάρξει ένα κύμα πιέσεων στο πλαίσιο της ποιότητας των επενδυτών που θα επιλεγούν.
Εξάλλου το πρόβλημα της Εθνικής Τράπεζας ως μετοχής είναι πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου και εν τέλει πρόβλημα και για όλο το Χρηματιστήριο.
Από την πλευρά του το ΤΧΣ θα επιχειρήσει να τηρήσει την ισορροπία μεταξύ των long term funds και των hedge funds, μέσω της διαχείρισης των προσφορών του accelarating book buinding ώστε στο τέλος της ημέρας η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των νέων μετόχων να διασφαλίζει μια μετοχική ποιότητα. Ομως η τήρηση αυτής της ισορροπίας δεν είναι απλή υπόθεση, αφού η έκδοση είναι μικρή και τα long term fund δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο εισόδου σε μια υψηλή τιμή. Γι αυτό και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια των ημερών που τα βιβλία θα είναι ανοιχτά, οι επενδυτές να ενημερωθούν για μια πιο μικρή κλίμακα σε ό,τι αφορά το εύρος των προσφορών.
Διαβάστε επίσης
Νέα δράση κατάρτισης της ΔΥΠΑ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Άμφισσας
Πληθωρισμός: Επέμειναν οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr