Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας τη δική του εξήγηση, αναφορικά με τα ράντζα στο Αττικό Νοσοκομείο, που αναπτύσσονται σε κάθε εφημερία.
Ο υπουργός, σε συνέντευξη του στο Action24, με αφορμή τα 126 ράντζα που αναπτυχθήκαν στην προχθεσινή εφημερία του νοσηλευτικού ιδρύματος, παραδέχτηκε το πρόβλημα.
Μάλιστα στην προσπάθεια του να το εξηγήσει, ανάφερε ότι αυτό το φαινόμενο υπάρχει διότι το νοσοκομείο, προσελκύει ασθενείς από περιοχές πέραν της Δυτικής Αττικής, σε συνδυασμό με τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για την επέκτασή του:
« Το 55% των προσελεύσεων στο ‘Αττικόν’ είναι από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Είναι ένα νοσοκομείο με πάρα πολύ καλή φήμη και πάρα πολύς κόσμος επιλέγει να πάει εκεί.
Όταν σε μία στιγμή εφημερίας πάνε 1.500 άνθρωποι, μέχρι να τακτοποιηθούν στα δωμάτιά τους, περνάει κάποιο χρονικό διάστημα. Την επόμενη μέρα, όλοι έχουν τακτοποιηθεί» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:
«Επειδή εντοπίσαμε ότι στο ‘Αττικόν’ υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη πίεση, εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης το εξής έργο: μεγαλώνουμε το χώρο των επειγόντων περιστατικών από 1.000 τετραγωνικά μέτρα που είναι σήμερα σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα.
Το έργο θα εγκαινιαστεί στις αρχές Απριλίου του 2025.
Ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η πίεση με τα ράντζα είναι και το συγκεκριμένο έργο, καθώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε από τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν μείνει 500, διότι το εργοτάξιο έχει καταλάβει ένα κομμάτι του χώρου».
Ωστόσο τα ράντζα στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα είναι μια παγιωμένη κατάσταση από την αρχή που ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Αττικό» εδώ και 22 χρόνια.
Άρα δεν είναι κάτι προσωρινό. Ίσως, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να εμβαθύνει στα πραγματικά αίτια που προκαλούν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη προσωπικού που συνεπάγεται την πολύωρη αναμονή των ασθενών στα ΤΕΠ για τις διαγνωστικές απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις αλλά και τα «βαλιτσάκια» δηλαδή ασθενείς που χρειάζονται τακτικό χειρουργείο (π,χ αποκατάσταση ισχίου, βηματοδότη κλπ) και σε συνεννόηση με τους γιατρους τους σπεύδουν στην εφημερία και έτσι κάνουν πιο εύκολα εισαγωγή ως «έκτακτα» περιστατικά.
Προσλήψεις
Για τη δραματική έλλειψή προσωπικού στο ΕΣΥ, ο υπουργός ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος έχουν προκηρυχθεί 6.000 προσλήψεις ενώ το 2025 έχουν δρομολογηθεί άλλες 4.000 προσλήψεις προσωπικού:
«Το πρόγραμμα προσλήψεων για το υπουργείο Υγείας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έρχεται σε συνέχεια της προεκλογικής μας δέσμευσης για 10.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Φέτος προκηρύξαμε 6.000, του χρόνου θα προκηρύξουμε 4.000, άρα οι 10.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού είναι αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Παράλληλα διεκδικούμε και επικουρικό προσωπικό».
Όμως και πάλι δεν μας είπε, από τις 6.000 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί: Ποια είναι η ανταπόκριση των γιατρών; Πόσοι εργάζονται ήδη στα δημόσια νοσοκομεία και πόσα κενά έχουν καλύψει…
Διαβάστε επίσης
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: 530.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους στην Ελλάδα
Δωρεάν εξέταση ελαστογραφίας ήπατος για τους 65plus στην Κω
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr